zondag 29 september 2019

Zonnestralen

Zondag 29 september 2019 
Cover van de Vakantiebijbelgids 2019

De Bijbel mee in de zomervakantie
In de zomervakantieweken laten Durkje en ik de doorgaande bijbellezing volgens het Bijbelleesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) tijdelijk los, om aan het eind van de avondmaaltijd op de camping aan tafel samen te lezen uit de Vakantiebijbelgids van Ark Mission. Elk jaar een nieuw thema, elke dag een eigen onderwerp aan de hand van een bijbehorende bijbeltekst. Het thema en de onderwerpen hebben iets te maken met items als recreatie, vakantie, reizen, buitenleven, en rust, met vaak ook specifiek aandacht voor je leven, geloven en werken.
De uitgever Ark Mission is een organisatie die zich al meer dan honderd jaar inzet voor missionaire projecten en bijbelverspreiding in Nederland en in het buitenland.
In zo'n bijbelgids komen uiteenlopende bijbelse beelden voorbij, die ons duidelijk willen maken dat het leven met God goed is. om ten volle te leven, en om ons geluk door te geven aan anderen.

Zonnestralen
Het thema van de 'Ark Mission Vakantiebijbelgids 2019' is: 'Zonnestralen!'.
In het Voorwoord van deze bijbelgids wijst directeur Mark de Boer van Stichting Ark Mission op het feit dat mensen na de donkere dagen van de winter weer behoefte aan licht hebben. Wie geniet er bijvoorbeeld niet van de eerste warme zonnestralen van de lente?
Zo is de zon ook een prachtig beeld van God, die het Licht zelf is. Zoals de zon van betekenis is voor ons lijf, is God van betekenis van onze geest. Het Licht van God brengt ons vreugde, nieuwe kracht en leven.

Zonnestralen in de zomer
De zomer is een genot voor onze zintuigen. We ruiken de bloemen, we zien de zon en we voelen de warmte van haar stralen op onze huid. Het seizoen waar velen van ons zo naar hebben uitgekeken, is eindelijk aangebroken. In de zomervakantie hebben we de tijd om daar extra van te genieten.
Deze vakantiebijbelgids hielp ons daarbij met bijbelteksten en overdenkingen, die te maken hebben met één van Gods meest geweldige kunstwerken: de zon.
En ook al valt op een vakantiedag de regen met bakken uit de lucht, dan nog is het de moeite waard om herinnerd te worden aan het licht en de warmte van de zon. Zo is het ook met God. Ook al voel je soms Zijn aanwezigheid niet, dan is het toch belangrijk om je uit te strekken naar Hem en Zijn stralen, want als je goed oplet, zie je zomaar opeens een opklaring, een teken van hoop, van God.

Shine your light
Deze Vakantiebijbelgids nam ons mee in de verwondering over dat grote licht, dat zijn stralen overal op aarde verspreidt. In dat licht zien we veel terug van ons eigen Licht, het licht voor de wereld: Jezus.

  • Hij schijnt ons bij, 
  • Hij verwarmt ons, 
  • en Hij nodigt ons uit om Zijn licht en warmte door te geven aan anderen.

De Vakantiebijbelgids biedt je voor elke vakantiedag een Bijbeltekst, met daarbij een reflectietekst om over na te denken, met tot slot een heel kort gebed.
De in Ierland woonachtige theologe Lianne Post schreef de tekst van deze Vakantiebijbelgids.
Al voordat de zomervakantie begon, waren alle 7.000 gedrukte exemplaren van deze populaire bijbelgids-boekjes verspreid.

Week 1: Licht
Op de tweede dag van de eerste week wordt stilgestaan bij de tekst van Johannes 8: "Ik ben het licht voor de wereld. Wie Mij volgt, loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft".
Op dag drie word je gevraagd na de denken over waar jij de tekenen van Gods grootheid ziet.
Dag vier sluit af met het gebed waarin we God danken voor het feit dat wij bij Hem mogen horen als kinderen van het licht.

Een enkele zonnestraal is voldoende 
om vele schaduwen te verjagen.
(Franciscus van Assisi)

Week 2: Warmte
De eerste dag van deze tweede week zet je direct al aan het werk, om er eens over na te denken wie in jouw omgeving is als een stralende zon. Je krijgt daarbij dan de vraag of je diegene daar ooit wel eens voor hebt bedankt.
Dag vijf laat ons in het gebed aan God, de Vader vragen ons te helpen bij het maken van de juiste keuzes in ons leven.
Op dag zes kun je lezen dat God je beschermt en dat Hij met je mee gaat, waar je ook bent.

Week 3: Stralen als de zon
Dag één begint met een tekst uit het bijbelboek Spreuken: "De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon, die opkomt, hoger klimt, totdat de dag zijn licht verspreidt". Daarna krijg je de vraag welke weg jij kiest in je leven, en waar de door jou gekozen weg naar toe leidt.
In het verlengde daarvan suggereert het gebed van dag vijf je om God te vragen om wijsheid en inzicht, om onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad.
En aan het eind van deze derde week, en daarmee ook bijna het eind van deze Vakantiebijbelgids wordt je op dag zes de vraag gesteld hoe jij je licht laat schijnen voor de mensen om je heen.
Dag zeven, tot slot, vraagt je dan op te staan, om in beweging te komen, om een actieve houding aan te nemen, om ook anderen te laten zien hoe geweldig het is om in het licht te leven, en om in onze daden te schitteren voor God.

Wordt thuis vervolgd
Na een inspirerende zomervakantie met ook deze zomerse Vakantiebijbelgids van Ark Mission, komen we weer thuis, waar we de draad weer oppakken van de dagelijkse, doorgaande bijbellezing volgens het bijbelleesrooster van het NBG, waarmee we eveneens worden uitgenodigd om aan de hand van een dagthema kennis te nemen van het woord van God, dat ons trouw vergezelt, elke dag en overal, in alle doen en laten.

Geen opmerkingen: