donderdag 20 januari 2011

Interview over Jabikspaad op Radio Middelsé

Donderdag 20 januari 2011

Radiopresentatrice Joukje Deelstra vroeg me naar de studio van Radio Middelsé in Stiens te komen als voorzitter van de Stichting Jabikspaad Fryslân. In het radioprogramma "Tsjerke yn beweging" wil ze via deze regionale omroep voor Noord-Fryslân graag aandacht besteden aan pelgrimeren, pelgrimspaden en de pelgrim in het algemeen en over het Fries-Overijsselse Jabikspaad in het bijzonder. Voor de rechtstreekse radio-uitzending ben ik voor dit interview vanavond van 18.00-18.30 uur in de studio van Radio Middelsé.

In de uitzending praten we over de geschiedenis van het Jabikspaad, over de route, de symboliek en over de doorgaande weg van Sint-Jacobiparochie, via Hasselt naar uiteindelijk het eindpunt in het Spaanse Santiago de Compostela. Wie bewandelen zoal dit pelgrimspad, waarom pelgrimeren mensen tegenwoordig nog, hoe vinden ze de weg over onbekende wegen en paden en hoe organiseer je je eigen wandeldagtocht? Vragen en antwoorden te over.

Ook de pelgrimservaringen van Durkje en mij worden door de radiopresentatrice bevraagd. En hoe lang verwachten wij nog nodig te hebben om uiteindelijk over enkele jaren Santiago de Compostela te bereiken. We bespreken hoe wij als wandelaars begonnen en op weg zijn om uiteindelijk pelgrims te worden.

En natuurlijk komt ook de aanstaande opening van het Pelgrimscentrum Sint Jacob in de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie in dit radio-interview aan de orde. Nog enkele weken en de verbouwing van het voorportaal van deze bijzondere Groate Kerk is gereed om in het tweede weekend van april 2011 te worden geopend. We spreken over het Nederlands Dagblad, dat in de periode van 28 januari tot en met 28 mei 2011 tien dagwandeltochten organiseert op het Jabikspaad. En ik noem de Camino der Lage Landen, die in de periode van 5 tot en met 19 maart 2011 ook door Fryslân zal trekken, om in onze provincie via het Jabikspaad als jubileumpelgrimage van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob door Fryslân te trekken.

Binnen dit halfuur hebben we een groot aantal aspecten van het Jabikspaad en van het pelgrimeren de revue laten passeren. Aanstaande zondagochtend tussen 11.00 en 11.30 uur zal deze uitzending van Radio Middelsé via de kabel (Mhz 96.1), ether (FM105.3) en internet worden herhaald voor wie het nog eens wil beluisteren of voor wie vandaag het radio-interview heeft gemist.

Geen opmerkingen: