woensdag 19 januari 2011

De Stripe in Stiens

Woensdag 19 januari 2011

De Stripe is een woonstraat in de wijk Aldlân van Stiens. Deze straat is aan de zuidzijde toegankelijk via de brede doorgaande weg van de Brêgeleane. Als je De Stripe in noordelijke richting volgt, kom je uit op de T-kruising met de Mienskar. De Stripe is een betrekkelijk korte straat, die - zoals meer woonstraten in de Stienser wijk Aldlân - is ingericht in twee delen. Het smalle 1/3-wegdeel aan de westzijde is met name bedoeld voor het langzame verkeer en wordt doorgaans ook gebruikt als parkeerstrook. Het brede 2/3-wegdeel aan de oostzijde wordt in principe bereden door het gemotoriseerde verkeer. De Stripe loopt parallel aan de westelijk gelegen straat De Blikken.

De Stripe is een Friestalige aanduiding voor een lang, smal perceel bouwland. De Stripe was voorheen een strook bouwland, dat haaks op de Truerderwei lag, in wat momenteel de Stienser woonwijk It Heechhôf is.

De Engelse taal gebruikt het woord "stripe" ook in de betekenis van "strook" of "streep". De naam zit zelfs in de aanduiding van de vlag van de Verenigde Staten, te weten "Stars & Stripes", ofwel "sterren en strepen". De 13 "stripes" (6 witte en 7 rode strepen) verbeelden de 13 vroegere kolonies, die zich in het jaar 1776 afscheidden van Groot-Brittannië, om in dat jaar op grond van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring de Verenigde Staten te gaan vormen.

Geen opmerkingen: