zondag 11 maart 2012

Avondmaal op Zondag Oculi


Zondag 11 maart 2012
De Farao van Egypte op zijn troon













De goede dingen goed doen
Het is vandaag ‘Zondag Oculi’. Zo wordt de derde zondag in de Veertigdagentijd genoemd. De Veertigdagentijd is de periode vóór Pasen. Voor christenen is dit een vastenperiode van bezinning: doen we de goede dingen en doen we die goed?
Oculi is het Latijnse woord voor ‘ogen’. Deze Zondag Oculi is genoemd naar de beginwoorden van het intochtslied van deze zondag: ‘Oculi mei semper ad Dominum’, hetgeen betekent: ‘Ik houd mijn oog gericht op de HEER’ (uit Psalm 25 :15).

Viertafel
Onze voorganger dominee Desirée Scholtens geeft uitleg over de aankleding van de viertafel, die op het liturgisch centrum van De Hege Stins in Stiens staat. Op het paarse kleed liggen vanmorgen buiten een cirkel van zand allemaal zaken die wij dagelijks om ons heen hebben, die ons af kunnen houden van het goede; zaken zoals geld en sieraden en mobieltjes, die – als we daar niet op een verantwoorde manier mee omgaan – ons leven op een onverantwoorde manier zouden kunnen gaan beheersen; zaken waar we dus zorgvuldig mee om zouden moeten gaan.

Farao hoog op zijn troon
Vlak voordat de kinderen naar de Kindernevendienst gaan, wandelt Farao de kerkzaal binnen. Deze Egyptische Farao neemt plaats op zijn troon naast de viertafel op het podium. Hij zingt een lied uit de musical 'Jozef', die eind maart 2012 zal worden uitgevoerd in de Sint-Vituskerk te Stiens.
Wij zingen aansluitend een couplet van ons projectlied van deze Veertigdagentijd, uit het lied: ‘Jozef zoekt zijn grote broers’:
Farao hoog op zijn troon
droomt een wonderlijke droom.
Daarom laat hij Jozef komen
en dan worden alle dromen
van de koe en korenaar
en de maan en sterren waar.

Avondmaal
Na de verkondiging komen de kinderen weer terug uit de Kindernevendienst en vieren we met zijn allen het Avondmaal. Vandaag doen we dat lopend, daarbij ons oog gericht houdend op de HEER, die hemel en aarde gemaakt heeft, die trouw is tot in eeuwigheid en die het werk van Zijn handen nooit loslaat.

Geen opmerkingen: