zondag 4 maart 2012

Zondag Reminiscere


Zondag 4 maart 2012
Rechtsboven de kaars van Ameland in De Hege Stins














Introïtus
De verschillende zondagen van de Vastentijd hebben een eigen naam. De eerste vijf zondagen van de Veertigdagentijd ontlenen hun naam aan de beginwoorden van het zogenoemde ‘introïtusgezang’, het gezang dat in de Rooms Katholieke kerk door het koor wordt gezongen bij binnenkomst van de priester. Het eerste woord van het ‘introïtus’ geeft vaak de naam aan van de zondag. Zo noemden we vorige week de eerste zondag van de Veertigdagentijd: ‘Zondag Invocabit’.

Barmhartigheid
Vandaag - de tweede zondag van de 40dagentijd - noemen we “Zondag Reminiscere.
Het Latijnse woord Reminiscere betekent: 'Gedenk uw barmhartigheden'.
Reminiscere wordt genoemd naar de eerste woorden uit de Introïtus voor deze zondag:

"Reminiscere miserationum tuarum Domine
et misericordiarum tuarum quia a saeculo sunt"

Deze eerste woorden verwijzen naar de Bijbeltekst van Psalm 26 vers 6, waarin volgens De Nieuwe Bijbelvertaling staat:
“Denk aan uw barmhartigheid, Heer,
aan uw liefde door de eeuwen heen.”

Vredeslicht
Aan het eind van de ochtendkerkdienst in De Hege Stins te Stiens vertelt onze voorganger ds. Gerrit Wessels vandaag dat hij in de afgelopen week samen met een Leeuwarder ouderling de Protestantse Gemeente van Ameland heeft gevisiteerd. Tijdens die visitatie kwam aan de orde dat een van Ameland naar Canada geëmigreerde kerkganger tijdens een bezoek vanuit Canada aan Ameland terugkwam met een kaars van haar kerkelijke gemeente in Canada. Deze kaars symboliseerde het doorgeven van het licht en de vrede van haar Canadese gemeente naar de Amelander gemeente. Het gebruik van het doorgeven van een kaars van licht en vrede was afkomstig van een Russische kaars, die ooit op die wijze vanuit Rusland naar de overzijde van de Atlantische Oceaan werd meegegeven.

Ameland groet Stiens
Dominee Wessels kreeg vorige week tijdens de visitatie een dergelijke kaars mee van Ameland naar Stiens, om die hier bij ons in de kerk te ontsteken. Onze predikant steekt vanmorgen dan ook die Amelander kaars aan aan onze Paaskaars, die wij vóór in de kerk op het liturgisch centrum hebben staan. Door dominee Wessels wordt dan de brandende kaars geplaatst op de avondmaalstafel op het liturgisch centrum, als groet van de Amelander kerk aan de kerk in Stiens.

Ik herinner me dat we een dergelijke vurige lichtgroet ook al eens kregen van de kerkelijke gemeente van het Friese Goutum, tijdens het Pinksterfeest in het jaar 2009.

Geen opmerkingen: