zaterdag 3 maart 2012

The Little Friend


Zaterdag 3 maart 2012
Cover van 'De kleine vriend'

De kleine vriend
Voor mijn verjaardag van het jaar 2003 kreeg ik de in dat jaar uitgegeven editie van de roman “De kleine vriend’, geschreven door de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt. De oorspronkelijke versie verscheen met als boektitel ‘The Little Friend’ en werd in het Nederlands vertaald door Christien Jonkheer, Barbara de Lange en Babet Mossel. In het boek zitten een aantal korte vertaalfragmenten van Paul Claes, Peter Verstegen en Driek van Wissen. De eerste editie van de Nederlandse vertaling verscheen in het jaar 2002. Studio Jan de Boer verzorgde het omslagontwerp, met een omslagillustratie van Geoff Spear. Paul Claes vertaalde één van de boekmotto’s (een citaat van Thomas van Aquino) als volgt:
‘En toch is
de geringste kennis over de hoogste dingen
te verkiezen boven
de betrouwbaarste kennis over de geringste dingen’.

Tragische kindermoord
In een kleine stad in Mississippi groeit Harriet Cleve Dusfresnes op, geplaagd door de moord op haar negen jaar oudere broertje, dat opgehangen aan een boom in hun tuin werd gevonden toen zij nog een baby was. Robins moordenaar is nooit gevonden, noch heeft de familie het verlies ooit kunnen verwerken. Met een vader die gescheiden leeft van de familie en een moeder die uitgeschakeld en verlamd is door verdriet, leeft Harriet grotendeels in de wereld van haar eigen verbeelding: eenzaam en alleen - zelfs in het gezelschap van haar oudere zusje, die nimmer meer in staat zou zijn op te roepen wat zij op die verschrikkelijke dag had gezien, en van haar oudere tantes, voor wie de tragedie een grote klap is geweest. Maar voor Harriet is Robin ook de schakel met de gelukkige tijd van vroeger, die ze kent van foto's en verhalen, en dus besluit ze in de zomer van haar twaalfde jaar zijn moordenaar te vinden en revanche te nemen, gedeeltelijk in bondgenootschap met haar vriendje Hely.

Een verloren jeugd
Geladen met zinderende spanning is ‘De kleine vriend’ een verhaal over een verloren jeugd. Het is een ambitieuze, adembenemende roman, die vlijmscherp de paradoxen in onze moraal en in de menselijke zwakheden blootlegt. Donna Tartt toont in deze lijvige roman haar briljante vertelkunst.

Tweede roman
Donna Tartt is in 1963 in de Amerikaanse staat Mississippi geboren. Ze studeerde klassieke talen en filosofie aan Bennington College in Vermont. Op 29-jarige leeftijd debuteerde ze met haar boek ‘De verborgen geschiedenis’ (1992), waaraan ze acht jaar werkte. ‘De kleine vriend’ is haar tweede roman. Deze tweede roman beleefde in Nederland de wereldpremière!
Donna Tartt:
  • Jesus is calling …. by the portals he’s waiting and watching…
  • Wat voor misdrijf precies, of door wie begaan, daarover tastte iedereen in het duister.
  • De meeste mensen werden nu eenmaal niet graag herinnerd aan de dood of aan narigheid.
  • Zonder doel zijn we immers niet gemotiveerd. Want een doel zorgt ervoor dat we ons concentreren op de dingen die van belang zijn.

Geen opmerkingen: