zondag 11 maart 2012

Durf jij het te beleven?


Zaterdag 10 maart 2012 
Concertposter

Megaconcert zonder drempels
Op weg naar het Paasfeest bereiden 370 Friese koorleden zich voor op een concert in het WTC Frisian Expo Center (FEC) te Leeuwarden. In de grote concertzaal van het FEC zal zitplaats zijn voor meer dan 4.000 bezoekers. Iedereen is van harte uitgenodigd en welkom om dit megaconcert vandaag bij te wonen. In het vertrouwen dat sponsoren en bezoekers er in zullen voorzien dat alle gemaakte kosten zullen worden gedekt, is de toegang gratis. Gratis toegangskaarten waren al weken op veel plaatsen in Fryslân af te halen en het FEC biedt deze avond haar parkeerterrein voor deze bijzondere avond gratis aan. Er is dus geen financiële drempel om vanavond vrijelijk de concerthal binnen te wandelen. Het evangelie in woord, muziek en zang is vandaag in Fryslân voor iedereen vrij verkrijgbaar.

Massale opkomst van zangers en bezoekers
Dit unieke concert wordt georganiseerd door ‘Praise United Friesland’, een interkerkelijk gelegenheidskoor, het initiatief van Pieter van Vulpen, en onder muzikale leiding van dirigent Martin Brand en bandleider Henk Doest. In vier oefenavonden is in de afgelopen weken toegewerkt naar een avondvullend concert. Vorig jaar was het de eerste keer dat Praise United Friesland een dergelijk concert organiseerde. Wij woonden dat concert toen bij in de Leeuwarder Koepelkerk. Vanavond zijn Durkje en ik er weer bij. We hebben Durkje haar ouders en mijn moeder ook meegenomen om samen een mooie avond te beleven. Vorig jaar bestond het gelegenheidskoor uit 150 zangers en dit jaar is dat aantal al opgelopen tot 370 zangers. Vorig jaar waren er ruim duizend bezoekers, waarbij honderden helaas huiswaarts keerden, omdat ze er niet meer in konden; de kerk zal vol, te vol. Dit jaar is de zaal groot genoeg met 4000 zitplaatsen en die zijn voor het overgrote deel ook bezet als het concert aanvangt. Wat een geweldige opkomst!

12 tot 78
Het thema van het Praise-concert is ‘Durf jij het te beleven?’. Dit thema komt naar voren in een brede liederenkeuze, waarin de veelkleurigheid van ieders geloofsbeleving en muziek wordt gewaardeerd. Van Psalmen tot Hillsong, van Black Gospel, via Opwekkingsliederen en Hymnes tot speciaal gecomponeerde nieuwe Nederlandstalige nummers, en ook in het Fries. De muziekavond wordt een interactieve belevenis, onder bezielende leiding van Martin Brand en begeleid door een enthousiaste professionele band, de honderden zangers en een deskundig audiovisueel team. Het concert begint als de jongste (12 jaar) en de oudste (78 jaar) koorleden samen door het middenpad naar het podium voorin de zaal wandelen; het meisje loopt zingend naar voren. Iedereen luistert ademloos naar deze moedige opening van het meisje.

Hiel tichtby
Het concert begint op het podium met een solo-gezongen lied, door koorlid Ebe, in het Fries. Het is de rapsong ‘Hiel tichtby’, met een prachtige tekst:

Wiis my ien die’t is as Him,
Kening, Master, Freon.
De skepping die stiet klear om Him te earjen,
om út te barsten yn in ivich doarend sjongen.
De lege lânnen, it waad mei syn libben,
it sprekt fan in machtige Makker.
Hy seach it en it wie goed.

As der bergen wiene yn Fryslân,
dan bûgden se foar Jo.
De bosken en de fjilden bringe rûzjend eare.
It wjerljocht oer de mar, yn ‘e simmer koele wyn,
de seeloft út it noarden.


Sis dat Hij grut is, rop dyn Heare oan.
Brûk dyn hert, dyn tinken, dyn gefoel, ferstân.
oerdeis sprekt de sinne rjocht.
Sels by nacht jout de moanne ljocht.

Hy is altyd, oeral, hiel tichtby.

Samenzang en optreden
Bij aanvang is er ook volop gelegenheid tot samenzang. Liederen als ‘Laat het feest zijn in de huizen’ en ‘Hij leeft halleluja’ worden enthousiast meegezongen. Omdat de zaallampen tijdens de samenzang niet aan zijn, moeten velen het in het donker doen met korte tekstaanwijzingen van Martin Brand, terwijl anderen met hun mobieltje de teksten in het programmaboekje bijlichten om het te kunnen lezen. Anderen zingen niet of zingen uit volle borst als ze de tekst uit het hoofd kennen.
Martin Brand vertelt tussen de liederen door diverse anekdotes en probeert zo zijn bevlogenheid over te dragen op het publiek en op het koor. Vóór de pauze worden song gezongen zoals:

  • I love the Lord
  • Help is on the way
  • De wens
  • Totdat uw liefde won
  • People get ready
  • Heer, ‘k richt mijn blik omhoog

Na lijden en sterven is het volbracht
Met samenzang van welbekende liederen – waaronder ‘Hoe groot zijt Gij’ - start het programma na de pauze. Een ‘gouwe ouwe gospel’ van soliste Barbara volgt en daarna wordt na het gevoelige praatje van Martin Brand over het overlijden van geliefden het zo gevoelig gezongen lied ‘Blijf mij nabij wanneer het duister daalt …’door Barbara gezongen. Dan volgt het daar zo bijpassende en indringende lied ‘Het is volbracht’, daarna gevolgd door ‘Mooie praatjes’ en samenzang van ‘Jezus alleen’. Ik realiseer me dat ik nog nooit zo’n groot koor heb gezien en dat ik nog nooit tevoren met enkele duizenden mensen heb zitten en heb staan zingen ter lofprijzing van ‘onze grote Baas en Leider’, zoals hij vanavond door de organisatoren ook wel wordt genoemd. Wat een power om met zoveel begeesterde mensen zo enthousiast te zingen.

Geen andere keus dan te vertrouwen en te geloven
Martin Brand gaat zelfs de uitdaging aan om met alle mensen in de zaal het lied “No other choice’ in te studeren, dat daarna in wisselzang en driestemmig wordt gezongen door het koor, met de mensen in de zaal als tegenstem. In het kader van de Veertigdagentijd – want het concert staat ook in het teken van deze passietijd – zingen we met zijn allen alvast een ‘Opstandingsmedley”, met veel- en graag-gezongen Paasliederen. Zoals ‘U zij de glorie’ en ‘Christus onze Heer verrees’. Er wordt zo uitbundig gezongen onder muzikale begeleiding van de opzwepende klanken van de band en van het megakoor dat tot overal in de vier voetbalvelden-grote expohal het geluid zinderend doordringt.

Geïnspireerd met passie
Aan het eind van de avond gaan emmers door de rijen, zodat iedereen zijn gift kan geven om dit megafestijn financieel gezond af te sluiten. Pieter van Vulpen bedankt alle medewerkers en alle aanwezigen voor deze fantastische avond en deelt mee dat wij volgend jaar niet naar ‘Praise United Friesland’ hoeven te komen, omdat zij dan naar ons komen. We laten ons graag verrassen in 2013.
Met een afscheidslied steelt het megakoor nog eenmaal de show en dan verlaten alle gasten langzaam en in het donker de zaal. Op het parkeerterein van het FEC rijdt in de richting van alle uitgangen een lange stoet auto’s om het grote parkeerterrein te verlaten. Wandelaars en voetgangers bewegen zich daar tussendoor, om eveneens tevreden en geïnspireerd huiswaarts te keren, terugblikkend op deze fantastische muzikale avond in de aanloop naar Pasen.

Geen opmerkingen: