zondag 6 februari 2011

Praise United in Leeuwarden

Zaterdag 5 februari 2011

Eind vorig jaar werd in De Hege Stins te Stiens aan het eind van een kerkdienst het promotiefilmpje vertoond over het koorproject van gospelzanger, spreker en coach Martin Brand. Het was een uitnodiging aan allen om mee te werken aan het projectkoor "Praise United" van Martin Brand en zijn professionele band. Minimaal 100 Friezen zouden mee moeten doen. Slechts vier avonden in januari 2011 zou worden gerepeteerd en na de inzingmiddag zou dan vanavond de uitvoering van dit gelegenheidskoor zijn in de Koepelkerk van Leeuwarden. Doel is om eenheid te ervaren. Eenheid in het koor, eenheid in het geloof, eenheid in beleving, eenheid tussen kerken, eenheid in oude en nieuwe liederen, Praise United!

En vanavond is het dan zover. Durkje en ik zijn aanwezig, op uitnodiging van één van de Stienser koorleden. Een bomvolle Koepelkerk, meer dan 1.000 mensen. Niet 100, maar 150 mensen vormen samen het projectkoor. Maar liefst 27 Stiensers gaven zich op om mee te zingen. De technische ondersteuning bestaat uit een team van 15 mensen en het koor bestaat uit maar liefst 135 leden, afkomstig van 10 kerkgenootschappen; Churches United!

Het projectkoor wordt begeleid door vier beroepsmuzikanten en staat onder directie van Martin Brand. Ook gospelzangeres Talitha Nawijn doet mee. Ze zingt solo, zingt mee met het koor en verzorgt samen met Martin Brand het voorprogramma, alvorens het koor op het podium verschijnt. Begrippen die in dit project centraal staan, zijn: uitbundigheid, aanbidding, getuigen, elkaar bemoedigen en God samen zoeken. Iedereen mag mee doen. Niet alleen koorleden, maar ook alle aanwezigen in de volle kerkzaal, zittend of staand; iedereen is uitgenodigd om zijn of haar hoeksteentje bij te dragen.

Een bijzonder gevarieerd muzikaal programma volgt in deze twee uren durende productie. Van onberijmde Psalmen tot black gospel, van oude en nieuwe liedjes, solo's, koor- en samenzang, in het engels en in het nederlands, hillsongs en hymnes, van intieme aanbidding tot uitbundige lofprijzing. De lichtshow, de vlaggen, het wapperend doek en de danseressen kleden de muziek verder aan.
Muziek wordt ingekleurd met woorden, zoals bijvoorbeeld:
- Kom, zoals je bent en geef je hart;
- Uw liefde is een rots, waar ik mijn voet op zet;
- Want U bent de weg gegaan die mij redding bracht en leven;
- En de Geest verbreekt de grenzen, die door mensen zijn gemaakt;
- U richt ons op en laat ons dansen;
-'k Zal in dit vertrouwen leven en dat melden in mijn lied;
- Leid mij steeds weer naar het water; 'k wil U daar ontmoeten, Heer;
- Kan een vriend ooit trouwer wezen dan Hij, die ons lijden draagt;
- Duizend, duizend maal o Heer, zij U daarvoor dank en eer;
- Door stormen heen hoor ik Zijn stem, dwars door het duister van de nacht;
- Together we will work untill He comes.
Ziehier een kleine greep uit een avondvullend programma van een "truly Spirit driven" koor en een enthousiast publiek.

2 opmerkingen:

cv zei

Leuk om dit terug te lezen!

Coert (geluidstechniek PU)

Wiep Koehoorn zei

Dag Coert,
Dank voor je reactie en voor je belangrijke bijdrage aan dit mooie gospelproject.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
7feb11