zondag 6 februari 2011

Laat zuid en noord nu zijn verblijd

Zondag 6 februari 2011

In Christus is noch west noch oost,
in Hem noch zuid noch noord,
één broederschap rust in zijn troost,
één wereld in zijn woord.

Hard waait de stormachtige wind vanavond tegen en langs de Sint-Vituskerk van Stiens. We moeten de kerkdeur dan ook goed vasthouden bij binnenkomst. In de hal van de kerk, aan de voet van de kerktoren, staat onze voorganger dominee Jaap Overeem, om ons hartelijk welkom te heten. Bij hem staat een delegatie van de kerkenraad en van de Zendings- en Evangelisatiecommissie, die deze Gemeentedienst hier vanavond organiseert. Het werk van de Stienser Zendingscommissie staat vanavond centraal in deze kerkdienst.

In de kerkzaal merk je niets meer van de straffe wind, die al enkele dagen in onze Noord-Nederlandse regio over de Friese klei geselt. Integendeel, je waant je in meer warme, tropische sferen als je de kerkzaal in kijkt. De kleurrijke gewaden en de Afrikaanse muziekinstrumenten voeren je direct in warmer sferen. Vanavond hebben we Basile met zijn band in ons midden. In hen en in ons zijn vanavond zuid en noord verbonden.

Tot ieder hart, dat Hem behoort,
met Hem gemeenschap vindt.
De dienst aan Hem is ’t gouden koord,
dat allen samen bindt.

Basile Maneka Lukadi is een veelzijdig zanger, performer, gitarist, percussionist, docent en componist. Hij maakte in de afgelopen 15 jaren landelijk naam met muziekgroepen als Mixed Up, Africa United, Afro-Roots, Baoema en Afro-Frisonne. Maar ook als solo-artiest is Basile regelmatig te zien. Basile groeide op in armoede, maar daarentegen in de rijkdom van de Congolese muziektraditie van Kinshasa. In 1976 vestigde hij zich in Angola. In 1993 kwam Basile naar Nederland, waar hij zijn talent inzet, óók in evangelisatie en in kerkdiensten zoals hier vanavond in Stiens.

Broeders, één band is 't die ons bindt,
vanwaar en wie ge ook zijt.
Wie onze Vader dient als kind,
is Christus toegewijd.

Vanavond zingen we afwisselend met pianobegeleiding van Han Giesing en onder begeleiding van Basile en zijn band. Diverse malen luisteren we naar de Afrikaanse muziek van Basile, begeleid op gitaar en djembé. En dan kun je niet alleen maar luisteren. Dan ga je meedoen: meezingen, meeklappen, in optocht door de kerk. Er wordt meebewogen en meegedanst met het ritme van de Afrikaanse muziek; alles ter ere van God, daarom wijst Basile herhaaldelijk naar boven. Basile vertelt ook over zijn levensgeschiedenis; over de wendingen in zijn leven in Afrika en in Nederland; over zijn omkeren en bekeren, zoals dominee Overeem dat benoemt in zijn meditatie.

Ietwat onwennig voelt het om gedurende deze kerkdienst steeds te switchen van de Nederlandse naar de Afrikaanse sfeer, en andersom. De meer statische Nederlandse liturgie met haar liederen contrasteren in de wendingen met de meer dynamische Afrikaanse muziek. Aan het eind van de kerkdienst komen noord en zuid beduidend dichter bij elkaar, als in de afsluitende liederen de zang van de Nederlandse kerkmuziek mede wordt begeleid door de klanken van de Afrikaanse djembé. Basile is er in elk geval in geslaagd om zijn passie voor gospelmuziek over te brengen en daarbij nagenoeg iedereen letterlijk in beweging te krijgen, alles ter ere van ons aller Vader, Zoon en Heilige Geest.

Laat zuid en noord nu zijn verblijd,
Hem prijzen west en oost.
Aan Christus hoort de wereld wijd,
in Hem is zij vertroost.


(Gezang 308, Liedboek voor de Kerken)

Geen opmerkingen: