donderdag 9 september 2010

Jubileumfeest 40 jaar Stichting Alde Fryske Tsjerken

Donderdag 9 september 2010

Vandaag bestaat de Stichting Alde Fryske Tsjerken precies 40 jaar. Om dit mee te vieren ben ik vanavond als voorzitter van de Stichting Jabikspaad Fryslân - tevens donateur van deze jarige stichting - te gast bij het grote jubileumfeest in de Willibrorduskerk van Holwerd. Deze voormalige Hervormde kerk is pas sinds 2008 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en is daarmee het meest recente gebouw dat de stichting heeft overgenomen. Het is tevens één van de grootste kerkgebouwen van de stichting. Mede om die reden is dit een uitgelezen locatie om elkaar vanavond te ontmoeten in een volle kerkzaal.

Na het inloophalfuur worden alle gasten verwelkomd door spreekstalmeester Jan Arendz, bekend als Fries acteur van toneelgezeschap Tryater. De voorzitter van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, Jan Kersbergen, houdt daarna zijn openingswoord. De stichtingsvoorzitter vertelt dat de stichting inmiddels 38 kerken in eigendom heeft en dat daar in dit 40e bestaansjaar wellicht nog de 39e en de 40e aan zullen worden toegevoegd.

Sterk en enthousiasmerend is de daaropvolgende toespraak van Jannewietske de Vries, de gedeputeerde van de provinsje Fryslân, die ook de monumentenzorg in portefeuille heeft. Ze feliciteert en complimenteert vooral ook alle donateurs en vrijwilligers van de stichting, die het succes van 40 jaar zorg voor Friese kerken mede mogelijk hebben gemaakt. "Zonder deze stichting zou Fryslân er armer uit hebben gezien", aldus de gedeputeerde. Het provinciebestuur draagt graag bij aan het werk van de stichting, omdat de Friese kerken een rijke schat van onze provincie vormen. Maar, uit recent diepteonderzoek blijkt dat helaas zo'n 100 van de 770 Friese kerken in de komende tien jaar vrij zullen moeten vallen van de plaatselijke kerkgemeenschappen en dat zo'n 200 andere kerkelijke gemeenschappen in de komende tien jaar in financiële problemen zullen komen om hun kerk nog afdoende te beheren. De provincie formuleerde inmiddels een "Deltaplan Fryske Tsjerken", richtte een breed samengesteld Deltaplatform op en installeert van onderop uit kerkelijke gemeenschappen Deltateams om met een groot aantal maatregelen van de kerken te redden wat er te redden valt. "De Fryske tsjerken binne it hert en siel fan minsken en doarp", beweert gedeputeerde De Vries.

Wat ik bijzonder waardeer, is het feit dat Jannewietske de Vries de plannen van de stichting prijst om samen met o.a. onze Stichting Jabikspaad Fryslân, de Stichting Groate Kerk en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob het Pelgrimscentrum Sint Jacob als Informatiecentrum te openen in de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie. Ze vertelt dat wij daarmee laten zien dat het heel goed mogelijk is om de ook door de provincie gewenste functieverbreding van oude Friese kerken te realiseren.

Tenslotte vergelijkt ze het 40-jarig bestaan van de Stichting Alde Fryske Tsjerken met de beproevingen van het volk Israël tijdens haar reis door de woestijn naar het beloofde land. Als gedeputeerde mag ze vanavond de stichting als het ware helpen om over de Jordaan het beloofde land binnen te treden om het in bezit te nemen. Als verjaardagsgeschenk biedt gedeputeerde Jannewietske de Vries daarom aan voorzitter Jan Kersbergen een jubileumkadocheque aan ter waarde van € 7.500,- als premie om het mogelijk te maken dat de Stichting Alde Fryske Tsjerken voortvarend aan het werk kan met het digitaliseren van alle beschikbare kennis van en over de Friese kerken, teneinde te komen tot een bruikbare kerken-database.

Hierna volgt een toespraak van de Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed, Wim Eggenkamp. Hij erkent dat het voor plaatselijke kerkgenootschappen bijkans onmogelijk is geworden om de steeds complexer wordende kerkrestauraties tot een succesvol einde te maken. Toch, vindt hij, moeten die kerkgemeenschappen zo lang mogelijk volhouden en zal de Stichting Alde Fryske Tsjerken ondersteuning kunnen bieden door haar steeds verdergaande en noodzakelijke professionalisering.

Deze toespraak wordt gevolgd door een prachtige uitvoering van drie muziekstukken, verzorgd door het strijkorkest Apollo, bestaande uit een tiental jonge violistes en twee cellisten, onder leiding van hun meespelende dirigent Arjen Beintema.

Na de pauze worden enkele leden van de Plaatselijke Commissies gehuldigd door de directeur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, Gerhard Bakker, als blijk van waardering voor al het werk dat zij al meer dan 25 jaar in plaatselijke kerken van deze stichting hebben gedaan. Het kostersechtpaar van de Rotondekerk van Terband krijgt een oorkonde uitgereikt, omdat zij deze kerk van de stichting door adequaat optreden hebben behoed voor een vernietigende gasexplosie, toen hen enige tijd geleden bleek dat de kerk helemaal vol was gelopen met gas door een tweetal gaslekken, die enige dagen daarvoor waren ontstaan door graafwerkzaamheden buiten de kerk.

Jan Arendz presenteert daarna een quiz met allerlei meerkeuzevragen over de oude Friese kerken, waaraan alle gasten mee kunnen doen. Wist je bijvoorbeeld dat de Stichting Alde Fryske Tsjerken inmiddels al 3625 donateurs heeft?

Nu is het tijd voor het indrukwekkende optreden van de Friese zanger Gerrit Breteler, begeleid door pianiste Clara Rullman. Prachtige liederen zingen en spelen ze, in het Fries, in het Nederlands, in het Tukkers en tenslotte het ook gevoelige Drentstalige "Erica", waarvan het refrein door de hele zaal wordt meegezongen.

En dan eindigt het officiële programma met de gebruikelijke dankwoorden en met de uitnodiging om vooral nog even na te blijven praten onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door de vrijwilligers namens de Plaatselijke Commissie van deze grote Willibrorduskerk van Holwerd.

Geen opmerkingen: