woensdag 8 september 2010

In transitie: Opening hogeschooljaar van Stenden hogeschool

Woensdag 8 september 2010

In een nagenoeg vol Leeuwarder Auditorium opent collega Jos Zoer vanmiddag de plenaire bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van het hogeschooljaar van Stenden hogeschool. Direct wordt de gelegenheid te baat genomen om de nieuwe interim-voorzitter van het College van Bestuur te introduceren. Drieëneenhalve week geleden werd Pim Breebaart door onze Raad van Toezicht gebeld of hij in de komende maanden het medebestuur op zich wil nemen van onze hogeschool, opdat de Raad van Toezicht in deze interimperiode in de gelegenheid is om een nieuwe voorzitter van ons college te benoemen, ter vervanging van Robert Veenstra, die ons kortgeleden verliet voor zijn nieuwe functie bij SC Heerenveen.

Daarna volgt de keynote speaker van deze bijeenkomst: onze vice-voorzitter van het College van Bestuur. Klaas-Wybo van der Hoek zijn speech bij de opening van dit hogeschooljaar is getiteld: "In transitie: pleidooi voor een adel van de educatie". Klaas-Wybo spreekt over transities en trends, over de zichtbare verschuivingen in: de economie en cultuur, in het wereld- en mensbeeld en in de technologie. Dan wijst hij op de kracht van ons probleemgestuurd onderwijs, waarmee wij onze studenten laten werken met mentale modellen, die ze nu en later nodig zullen hebben om "transitie-proof" te zijn als ze als afgestudeerden de samenleving in gaan.

Volgende gastspreker is Menno van der Veen, presentator en publicist. Hij vertelt over zijn recent geschreven en uitgegeven boek “Welkom in Youtopia”. Hij spreekt over de vervaging van grenzen tussen de virtuele en de echte wereld en over de hang naar conservatisme.

Bijzonder indruk maakt één van onze Pakistaanse studenten als ingelaste spreker. Het is Abu Bakar Ejaz, die ons vertelt dat hij met een groep Pakistaanse studenten van Stenden hogeschool - samen met enkele hogeschoolmedewerkers - het initiatief heeft genomen om in de komende dagen een inzamelingsactie te houden om ook financiële steun te gaan verlenen aan de slachtoffers van de immense watersnoodramp die zoveel Pakistanen in hun thuisland zo noodlottig heeft getroffen. Hij vraagt ons allen om van harte mee te doen met hun activiteiten van de komende dagen, om daarmee voor dit goede doel ruimhartig te doneren. Met een groot applaus tonen de aanwezigen in het Auditorium hun respect voor dit waarde(n)volle initiatief van onze Pakistaanse studenten.

Dan volgt een muzikaal intermezzo, verzorgd door het kerndocententeam Muziektherapie van onze opleiding Creatieve Therapie.

Tweede en laatste gastspreker is George Parker, illusionist. Hij laat zijn verbeelding prikkelen door de dagelijkse realiteit, om daarna zijn fantasieën weer in verrassende realiteit om te zetten. Zijn performance "Transitie, creativiteit en zelfsturend vermogen" gaat over het vermogen van (jonge) mensen om sturing te houden op de eigen rollen.

Na afloop krijgen we de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te praten in de Canteen, waarvan door het merendeel van de aanwezige studenten, medewerkers en gasten graag gebruik wordt gemaakt.

Geen opmerkingen: