zaterdag 20 januari 2024

Presentatie over de Via Turonensis voor Friese pelgrims

Vrijdagavond 19 januari 2024
 
Durkje verhaalt over pelgrimeren op de Via Turonensis












Nieuwjaarsbijeenkomst voor pelgrims in Fryslân
Vanavond wonen Durkje en ik de Nieuwjaarsreceptie bij van de Regio Friesland van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, ons landelijke pelgrimsgenootschap.
Enkele tientallen ervaren en beginnende pelgrims zijn naar de bovenzaal van het eetcafé Kromme Knilles in Akkrum gekomen, om deze jaarlijkse pelgrimsavond bij te wonen.
Nadat iedereen hartelijk welkom is geheten, verzorgt regiovoorzitter Henk Spijkerman een presentatie over de activiteiten van het afgelopen en van het komende jaar, waarna van twee leden van de regiocommissie afscheid wordt genomen, en twee nieuwe regiocommissieleden worden geïntroduceerd.

Presentatie over de laatste 600 kilometer van de Via Turonensis
Daarna is het tijd voor de gebruikelijke Pelgrimsparade, waarin pelgrims in de gelegenheid worden gesteld om een en ander te vertellen en te presenteren over hun veelal recente pelgrimservaringen op Europese pelgrimspaden richting Santiago de Compostela.
Dit jaar verzorgen Durkje en ik een presentatie over de laatste 600 wandelkilometers van de Via Turonensis - namelijk van Buxerolles naar Saint-Jean-Pied-de-Port - die wij tijdens onze zomerpelgrimage van 2023 hebben gelopen en volbracht, met ook nog een bonusdag van de klim over de Frans-Spaanse Pyreneeën. 
Het eerste deel van deze Pelgrimsparade-presentatie verzorg ik. Na ons voorgesteld te hebben - want er zijn altijd ook weer nieuwe pelgrims in ons midden - laat ik zien welke klassieke pelgrimspaden wij in de periode van 2005 tot en met 2023 al hebben gelopen, en vertel ik welke combinatie van routegidsen wij hebben gebruikt tijdens onze zomerpelgrimage op de Via Turonensis.
Na die korte inleiding vervolgt Durkje onze presentatie, waarbij ze aan de hand van enkele foto's op het beamerscherm een en ander vertelt over onder andere het landschap waar we doorheen liepen, de bewegwijzering die wij aantroffen, de vier kathedralen die wij onderweg bezochten, het enorme Baskische volksfeest dat net was afgelopen in Dax toen wij die zuid-Franse stad passeerden, over het stempelen en het voldoend aantal herbergen dat je onderweg passeert, over het weer onderweg, een indicatie van het aantal pelgrims dat je onderweg ontmoet, over de locatie van de Stèle van Gibraltar waar drie klassieke hoofdroutes van pelgrims bij elkaar komen, en ten slotte onze aankomst in Saint-Jean-Pied-de-Port, met als toegift nog onze overtocht over de Pyreneeën naar het Spaanse Roncesvalles.

Pelgrimsparade en ontmoeting
Na onze presentatie volgen nog twee andere presentaties, gepresenteerd door twee pelgrims die de pelgrimstocht op de fiets hebben gemaakt. We luisteren naar hun mooie verhalen van onderweg, en nemen kennis van de wijze waarop pelgrims reflecteren op hun pelgrimeren, over hun motieven, hun ervaringen, en over wat het hen heeft gebracht.
Als de Pelgrimsparade is afgelopen, is het tijd voor een informeel samenzijn met een hapje en een drankje, hetgeen ertoe leidt dat het nog heel lang gezellig blijft met al die pelgrims in de bovenzaal te Akkrum.

Geen opmerkingen: