donderdag 31 augustus 2023

Pelgrimeren van Buxerolles naar Ligugé

Pelgrimsroute van Parijs (F) naar Santiago de Compostela (S)
Via Turonensis van Parijs naar Saint-Jean-Pied-de-Port (GR655)
Van Buxerolles naar Ligugé
Woensdag 19 juli 2023 – 20,5 km.
Dag 25: 522 – 542,5 km.
 
Bij de Notre-Dame-de-la-Grande in Poitiers

















Nog 28 etappes op de Via Turonensis te gaan
Eergisteren zijn Durkje en ik van Feinsum naar Saint-Laurant-Nouan gereden, waar we één nacht hebben overnacht op de Municipal Camping L’Amitié, waar we twee jaar geleden enkele dagen hebben gestaan tijdens onze zomerpelgrimage.
Gisteren reden we van Saint-Laurant-Nouan naar de Municipal Camping de Vauchiron van Lusignan, waar we voor ongeveer een week ons kampement hebben opgeslagen met onze caravan. Van hieruit willen we de eerste zes etappes van deze zomerpelgrimage gaan lopen op de Via Turonensis richting Saint-Jean-Pied-de-Port, de grensplaats waar pelgrims vanuit Frankrijk de Pyreneeën oversteken om aan de overzijde van de bergen in Spanje verder te pelgrimeren op de Camino Franchés naar Santiago de Compostela.
Wij gaan vandaag in Buxerolles beginnen met de eerste dag van de voor ons nog 28 resterende etappes van de Via Turonensis. Onze etappe van vandaag loopt tot in Ligugé.

Startdag van de zomerpelgrimage 2023
De wekker wekt ons vanmorgen om 6:00 uur in onze caravan op Camping de Vauchiron in het Franse Lusignan.  
Het wordt vandaag een prachtig zomerse dag om te wandelen, want als we vanmorgen vanaf de camping vertrekken, is het 14 graden Celsius, en de temperatuur loopt vanmiddag op tot 25 graden Celsius. We lopen bij een halfbewolkte lucht met heel mooi zomerweer.
Na het ontbijt verlaten we in onze auto - met achter op het fietsenrek de twee fietsen - om 7:15 uur onze camping, om dan eerst van Lusignan naar Ligugé te rijden. Daar stallen we onze fietsen tussen het gemeentehuis (Mairie) en de abdij, midden in het dorpscentrum van Ligugé.
Vervolgens rijden we met de auto naar het parkeerterrein bij de Lidl-supermarkt aan de noordrand van Buxerolles, één van de voorsteden van Poitiers. Hier begint vandaag onze wandeldag om 8:30 uur. 

Buxerolles 
Op de naast deze supermarkt liggende rotonde maken we enkele foto’s bij het grote Buxerolles-mozaïek op die rotonde, en bij de cortex-stalen figuren van wandelende pelgrims. 
Op deze plek hebben we vorig jaar in 2022 onze zomerpelgrimage beëindigd. Hier vervolgen we dus onze pelgrimage richting Santiago de Compostela.
Bij de plaatselijke watertoren gaan we een veldpad op.
Eerst volgt een lang recht stuk langs de oostkant van Buxerolles. Daarna gaan we door de woonwijken, en passeren we het grote sportcomplex van Buxerolles. Een eindje verderop is iemand bezig om de posters in abri’s te vervangen.
Even later lopen we over de warenmarkt van Buxerolles.
Daarna merken we duidelijk dat we de afdaling inzetten naar de rivier die door Poitiers stroomt. Waar een steile afdaling begint, staan bij een hoekhuis twee wegwijzers van het Franse pelgrimspad, met daarbij een Jacobsschelp.
Naast het huis langs de route hangen twee andere Jacobsschelpen, ten teken dat we op de goede weg zijn.
Tijdens deze steile afdaling zien we in de verte vóór ons al de grote Notre-Dame-de-la-Grande van Poitiers.
We lopen onder een viaduct door, dat hier hoog over de stad gaat.
De route gaat verder door een straat die parallel aan de rivier de Clain loopt.
Op de plek waar we na het eerste anderhalf uur wandelen de voorstad Buxerolles achter ons laten, gaan we met een brug over de Clain deze rivier over, om dan langs de Tour du Cordier de stad Poitiers binnen te wandelen.

Sint Jacobus in de kathedraal van Poitiers
In Poitiers lopen we eerst naar het kerkplein van de Notre Dame. 
Een voorbijganger maakt een foto van ons beiden, staande vóór deze grote kerk.
Hij vertelt ons ook dat we iets verderop bij de VVV een pelgrimsstempel in onze pelgrimspaspoorten kunnen krijgen, dus daar gaan we naar toe, en daar krijgen we inderdaad een stempel van de vrienden van de camino in onze credentials; de eerste van vandaag, en ook de eerste van deze zomerpelgrimage.
De VVV-medewerkster legt uit hoe we van de helaas gesloten Notre-Dame-de-la-Grande naar de kathedraal van Poitiers kunnen lopen. In de straat die rechtstreeks naar de kathedraal gaat, zijn enkele wegwerkers bezig met asfaltreparaties van het wegdek.
We kunnen er prima om heen lopen, en staan dan even later vóór het front van de kathedraal van Poitiers. Het is hier stil, en het lijkt erop dat we niet naar binnen kunnen door de houten deuren in de gevel van deze kathedraal.
Aan de zijkant kunnen we de kathedraal wel in, dus we gaan naar binnen. Het is stil in de kathedraal, met slechts twee andere bezoekers, toeristen.
De Cathédrale Saint-Pierre heeft een eenvoudig interieur, maar de beide kapellen zijn het mooist van deze grote kerkzaal. 
Tot onze verrassing vinden we in de rondgang achter het koor een beeld van enkele apostelen, waaronder ook de heilige Jacobus, de beschermheer van de pelgrims.
Bij Jacobus staan we even stil.
Nu vinden we het zo langzamerhand wel tijd voor een kop koffie. Maar rond de kathedraal en ook verderop komen we in het geheel niet meer langs een horecagelegenheid waar koffie wordt geschonken. We gaan dus zonder koffiepauze de stad weer uit.
Via de Pont Neuf over de Clain gaan we de binnenstad van Poitiers uit.

Langs Saint Benoit
Eerst lopen we een eind op enige afstand langs de rivier de Clain, dan snijden we een stuk van de grote riviermeander af, en daarna lopen we vanaf Les Sables weer op ruime afstand parallel aan de rivier, nu in zuidelijke richting.
Ter hoogte van Saint Benoit dalen we over een mooi schaduwrijk bospad sterk af naar de oever van de rivier.
Daarna lopen we langs de Clain.
Hier en daar staan paaltjes langs het oeverpad, waarop staat vermeld welke boomsoort op zo’n aangegeven locatie staat. Zo passeren we bijvoorbeeld een hele oude, enorme plataan.
Aan de zuidkant van Saint Benoit steken we via een brug het stroomgebied van de Clain over.
Links zien we een hooggebouwde ijzeren brug over de rivier, en rechts van ons bij de ingang van een park staat een oude watermolen (moulin).
Hier vinden we een hele mooie picknickplek aan de overzijde van de rivier, waar we onze lunchpauze houden om 12:10 uur. We hebben zonder te pauzeren tot hier bijna vier uren gelopen, dus een pauze is welverdiend, vinden we.

Rivierpaden, bospaden en een Romeinse weg
Na deze rustpauze volgt een fikse klim, vanuit de riviervallei een steile helling op, naar het dorpje Naintré.
Waar we Naintré binnenkomen, gaan we direct links langs de dorpsrand, om een eindje verderop al weer het dorp uit te lopen. 
Nu volgt een evenzo steile helling, die we voorzichtig afdalen over een steenachtig hellingpad, tot aan de doorgaande weg bij de rivier de Clain.
Hier steken we diagonaal de weg over, om dan op een mooi pad (promenade) te komen, dat ons langs de rivier voert. 
Al spoedig gaan we onder een hoge spoorbrug door.
Dan volgt een mooi oeverpad over de helling langs de Clain, maar niet zo ver.
Al vrij snel buigt het bospad namelijk af van de rivier, en dan volgen mooie brede bospaden door het Bois de Grand Aiguillon, waar we heerlijk schaduwrijk wandelen.  Onderweg passeren we een avonturen-boomklimtraject, waar je hoog door de bomen een traject kunt afleggen op allerhande manieren.
Vlak voordat we arriveren bij Ligugé komen we tot onze verrassing op een oude Romeinse weg, dwars door het bos.
Deze antieke Romeinse weg volgen we tot in Ligugé. Daar gaan we het dorpscentrum binnen om 13:30 uur. Vlak voor sluitingstijd kunnen we bij de plaatselijke bakker nog een vers brood kopen voor morgen.

Bezoek aan de abdij van Ligugé
In het centrum van Ligugé staan onze fietsen tussen de Mairie en de abdij.
Het gemeentehuis is nog even dicht, maar het toegangsportaal van de abdij is niet afgesloten. We gaan derhalve de abdij binnen, en komen door het portaal op de binnenplaats van de abdij.
Daar ontdekken we dat de kerkdeur van de abdijkerk niet op slot zit, dus we gaan er naar binnen. Op het moment dat we de kerkzaal binnen lopen, beginnen de monniken van de abdij net op dat moment met de gezongen middagviering, die we een tijdje bijwonen. 
Heel mooi en kleurrijk zijn de decoratieve ramen van deze abdijkerk.
Na dit kerkbezoek lopen we over de binnenplaats terug naar de uitgangspartij van deze abdij.

Mairie en Eglise van Ligugé
Als we de abdij verlaten, zien we dat een gemeenteambtenares net op dat moment de deur van het gemeentehuis opent. We lopen achter haar aan naar binnen, en vragen en krijgen daar bij de Mairie-receptie een mooi gemeentestempel in onze credentials. Vandaag hebben we dus al twee nieuwe stempels in onze pelgrimspaspoorten verkregen; zowaar een goede score.
De dorpskerk een eindje verderop ziet er niet goed onderhouden uit, maar als we voor de zekerheid toch even proberen of de vervallen kerkdeur open gaat, blijkt dat we geluk hebben, want de kerkdeur gaat open, en we kunnen naar binnen.
We maken een rondje door deze sobere kerk, die toch ook wel weer een mooie verschijning is.
Na dit kerkbezoek lopen we naar onze fietsen tegenover de kerk, en vertrekken we op onze fietsen richting Buxerolles.
Na eerst 20,5 kilometer gewandeld te hebben, fietsen we nu 14,6 kilometer terug naar onze auto in Buxerolles. Dat gaat doorgaans prima, met uitzondering van het traject dat het navigatieprogramma ons over de smalle en steenachtige bospaden van het Bois de Grand Aiguillon stuurt. Dit is verre van ideaal, want we zijn genoodzaakt om af en toe behoorlijke stukken met de fiets aan de hand over de smalle rotsachtige hellingpaden van dit bos te lopen. Eerder vanmiddag hebben we dit stuk wandelend afgelegd, dus we kennen het pad inmiddels, en weten ook al waar het steenachtige pad straks voorbij de spoorbrug uitkomt op een geasfalteerde doorgaande weg.
Voorbij Saint Benoit gaan we verderop een beetje langs de oostelijke rand van Poitiers richting Buxerolles. In dat stuk door Poitiers is het de bedoeling dat fietsers de brede busbaan volgen, waar ook taxi’s over heen mogen, dus vóór ons liggen hele brede fietspaden door de stadsrand; prima te fietsen.
Om ongeveer 15:00 uur arriveren we bij onze auto aan de noordkant van Buxerolles. De fietsen gaan op het fietsenrek, en dan rijden we van Buxerolles met de auto terug naar onze camping in Lusignan, waar we om 15:45 uur arriveren na een prachtige eerste dag van onze zomerpelgrimage 2023.
Het is nu 25 graden Celsius, en het blijft vanmiddag en vanavond nog heerlijk zomerweer op de camping. Kortom, we hebben een hele mooie eerste dag.

Geen opmerkingen: