dinsdag 9 april 2013

19.2 Naar Buiten in het Leudal

Zondag 7 april 2013 
De Leubeek stroomt meanderend door het Leudal



















Kasteelontbijt
Na een korte, maar wel goede nachtrust worden we wakker op de bovenverdieping van het koetshuis, dat als verblijfsaccommodatie deel uitmaakt van het Landgoed Nederhoven te Beegden. Het is prachtig weer buiten, dus de wandeling van vandaag zien we met genoegen tegemoet.
Maar eerst gaan we ontbijten. Met onze vriendelijke gastheer & gastvrouw - de heer en mevrouw Van Basten Batenburg-Dahmen hebben we gisteren afgesproken dat we vanmorgen om 8.30 uur bij hen zullen komen ontbijten in de keuken van het kasteeltje van Landgoed Nederhoven. Als we de keuken binnen komen, staat de grote keukentafel keurig gedekt als ontbijttafel. Onze gastheer ontsteekt de kaarsen op tafel als we onze plaats aan de ontbijttafel in nemen. Tijdens een bijzonder onderhoudende conversatie genieten we van een stevig en welverzorgd ontbijt.

Langs heide & beken in Midden-Limburg
Voordat Durkje en ik vandaag weer terug rijden naar Fryslân, gaan we nog een flinke wandeling maken in het Limburgse Leudal, dat ligt tussen de dorpen Haelen en Roggel. Het is de tweede wandeling van het 19e wandel-weekend van de wandelgids 'naar buiten! - 25 wandel-weekenden'. Gisteren liepen we route 19.1 op de Beegderheide. Het thema van deze twee wandelingen is: 'langs heide & beken in Midden-Limburg'. De route die we vandaag lopen - genaamd 'Leudal' - is een wandeling van 13 kilometer langs beken, door begrazingsgebieden en door bos.
Na het ontbijt nemen we afscheid van onze gastvrouw & gastheer en rijden we met de auto van Beegden via Haelen naar het Leudal, waar we vandaag gaan wandelen.

Zelsterbeek en Leubeek
Vanaf de parkeerplaats aan de Roggelseweg lopen we door het bos eerst naar de Zelsterbeek, die we via een hoog boven de beek gelegen parallel bospad volgen. Midden in het bos passeren we - heel verrassend - een aspergeveld, waar de aspergeruggen in lange rijen hoog over de zonovergoten akker lopen.
Op het meest oostelijke punt van onze route - iets ten noorden van het dorp Nunhem - waar de beide beken als Neerbeek verder gaan naar de rivier de Maas, lopen we van de Zelsterbeek naar de Leubeek, die we via de smalle Engelse Brug oversteken. Aan de overzijde beklimmen we de Litsberg en als we daar bovenop staan, hebben we vanaf behoorlijke hoogte een schitterend uitzicht over de Leubeek, die hier veel lager gelegen meanderend door het Leudal stroomt. Hoog boven de Leubeek rijst de steile zandoever van de Litsberg. Dit is de plek waar je met een beetje geluk ijsvogels kunt zien. Dat geluk is ons hier en nu helaas niet gegeven, maar de pracht van de natuur geeft hier desalniettemin wel aanleiding tot verrassing en beleving.

Monument van Verdraagzaamheid
Via een dalend hol bospad lopen we weg van de Leubeek, maar bij de Leuhof en de St. Ursulawatermolen (ofwel Leumolen) komen we weer terug bij de Leubeek, die we hier overigens nog niet oversteken.
Parallel langs de zuidoever van de Leubeek lopen we naar de St. Elisabethshof aan de Roggelseweg. Je ziet hier nabij de vispassage nog enkele restanten van de St. Elisabethsmolen, die in de Tweede Wereldoorlog door Duitse soldaten is opgeblazen. Naast de St. Elisabethshof staan we enige tijd stil bij het Herdenkingsmonument, dat hier in het jaar 2001 is opgericht als 'Monument van Verdraagzaamheid', ter nagedachtenis aan de 687 militairen, die hier in de Tweede Wereldoorlog in het Leudal sneuvelden. Dit monument bevat evenzoveel Maaskeien als gesneuvelde militairen en in de bestrating er omheen zien we 11 stralen, die het aantal nationaliteiten van deze gesneuvelden symboliseren. Zeven kleurrijke kransen liggen op de Maaskeien, aan de voet van het bronzen beeld.

Tungelroysche Beek
We steken de Roggelseweg over en gaan verder met onze wandeling, overigens door een heel ander landschap. We komen langs de 13e eeuwse hoeve 'De Kloosterhof' en lopen over een vlak veld met IJslandse paarden, en verderop door het bos naar café-restaurant 'De Busjop', waar we enige tijd heerlijk in de warme voorjaarszon buiten op het terras pauzeren.
Na deze pauze lopen we door het bos naar het meest westelijke punt van deze wandelroute, waarna we langs de bosrand naar de Tungelroysche Beek lopen, die we via de Speckerbrug oversteken.

Langven
Dan gaan we verder door het bos, om uit te komen op de Speckerweg, die we enige tijd volgen, om dan door het bos om het heideveld van het Langven heen te lopen.
Verderop steken we de Speckerweg weer over, waarna we parallel aan de Tungelroysche Beek door het bos van het Leudal weer terug lopen naar de parkeerplaats bij de St. Elisabethshof aan de Roggelseweg, waar we vanmorgen onze auto parkeerden. De route van 13 kilometer hebben we in ruim 3,5 uur afgelegd.

Theestop in Malden
Om ongeveer 14.00 uur vertrekken we uit het Leudal, om met de auto weer huiswaarts te keren. Na een uur rijden, passeren we de Gelderse plaats Malden, ten zuiden van Nijmegen, waar we de autosnelweg verlaten om bij Eelke & Ike en Gina op bezoek te gaan, waar we in de tuin in de aangenaam warme voorjaarszon theedrinken.
Na deze pauze rijden Durkje en ik weer terug naar Stiens, waar Pieter voor ons allen een heerlijk avondmaal heeft bereid. We eten gezamenlijk, onderwijl onze wederzijdse ervaringen van het afgelopen weekend in Limburg & Gelderland en in Overijssel & Fryslân uitwisselend. We blikken terug op een schitterend weekend!

Geen opmerkingen: