woensdag 19 september 2012

Familieweekend in Vierhouten

Zaterdag 15 september 2012 
Durkje en Jan Wijbe verlaten De Koekoek in Vierhouten

De Koekoek
Dit weekend brengen we met de familie van Durkje door in en rond De Koekoek, een grote groepsaccommodatie op De Paasheuvel in Vierhouten, nabij Nunspeet. Gisteravond ben ik na de bestuursvergadering van het Nederlands Bijbelgenootschap vanuit Haarlem naar Vierhouten gereden, waar we met zo'n 40 familieleden een gezellige avond hadden in De Koekoek. Durkje had gistermiddag haar ouders al meegenomen uit Fryslân. Gedurende de middag, de avond en de nacht komen alle broers/zwagers en (schoon)zusters al dan niet met hun kinderen en de kleinkinderen naar dit weekendverblijf. Durkje en ik organiseren dit jaar niet een familiedag, zoals we in principe elk jaar hebben, maar deze keer een familieweekend. We kozen daarvoor vorig jaar deze locatie, mooi en centraal in het land gelegen, en daarmee goed bereikbaar voor alle familie uit het noorden, het westen en het zuiden van Nederland.

Ochtendprogramma
De allerkleinsten zijn vanmorgen al heel vroeg wakker. Zo langzamerhand ontwaken alle familieleden in de vier grote slaapzalen van De Koekoek. Ieder ontbijt op zijn tijd en samen drinken we koffie. Daarna verzorgt Berinda een ochtendprogramma voor de kleinste kinderen: snoephuisjes maken.
Aan het eind van de ochtend ga ik met Durkje en Jan Wijbe een auto vol boodschappen halen in een supermarkt en bij de warme bakker in Nunspeet.

Middagprogramma
Als we de boodschappen in de groepsaccommodatie hebben opgeruimd, staat de lunch voor iedereen klaar.
Jan Wijbe & Gaby verzorgen vandaag het middagprogramma. Eerst gaan we met zijn allen in Nunspeet naar het Bezoekerscentrum Veluwe-Noord van Staatsbosbeheer. Binnen is voor jong en oud van alles te zien, te ruiken en te voelen over de natuur van de Veluwe. Voor de kleine kinderen is er een Kabouterhoek en voor de grotere kinderen is superspeurder Jac.P. Struiner aanwezig om de kids een en ander uit te leggen over wat je zoal op de Veluwe ziet, als je buiten wandelend of fietsend goed om je heen kijkt.
Aansluitend wandelen we naar de Uitzichttoren van Nunspeet. Als we na veel traptreden enkele tientallen meters hoger op de rondgang van de toren staan, hebben we een mooi uitzicht over Nunspeet en haar omgeving.

Avondprogramma
Als we weer terug komen in ons groepsverblijf in Vierhouten, staat de heerlijke warme maaltijd al klaar, die tijdens onze afwezigheid onder leiding van gelegenheidskok Peter is bereid en als buffet klaar staat voor consumptie.
Eelke regisseert vanavond een presentatieavond. Iedereen is opgeroepen om thuis een korte presentatie voor te bereiden en die hier te presenteren, om iets te vertellen over wat hem/haar/hen momenteel bezig houdt.
Een respectabele hoeveelheid beamer-presentaties worden op boeiende wijze verzorgd over uiteenlopende, indrukwekkende items, zoals bijvoorbeeld:
  • Durkje presenteert vanavond het eerste exemplaar van het boekje dat haar vader schreef over zijn levensloop. Het eerste exemplaar wordt aan haar vader aangeboden, waarna ook de kinderen een exemplaar van deze uitgave krijgen;
  • Alise & Florian vertellen over hun aanstaande emigratie naar Bayern in Duitsland. Florian gaat in München werken in het bedrijf van zijn vader en Alise gaat als ziekenhuisarts aan het werk in een dorp ten zuiden van München;
  • Peter en Yvon vertellen over hun aanstaande emigratie naar Nairobi in Kenia. Peter start daar als lid van het management van een grote kwekerij en exportbedrijf voor met name bloemen en Yvon zal proberen om daar als apotheker werk te vinden.
  • Jenny toont enkele van haar schilderijen en vertelt over het verhaal achter haar schilderen en over haar schilderijen;
  • Marja vertelt over haar HBO-stage als creatief therapeut bij een hulpverleningsinstantie die werkzaam is op de Amsterdamse Wallen;
  • Jan Wijbe & Gaby vertellen over hun aanstaande, drie maanden durende backpack-reis, die zij vanaf oktober ondernemen naar en door een groot aantal landen in Midden-Amerika;
  • Baukje & Rauke vertellen over hun zomervakantie in Zuid-Afrika, waar Baukje eerst vier weken vrijwilligerswerk heeft gedaan in de jeugdhulpverlening en in het onderwijs in de townships, waarna Rauke zich bij haar haar heeft gevoegd om samen nog een reis van drie weken door Zuid-Afrika te maken;
  • Durkje vertelt over onze pelgrimsreis naar Santiago de Compostela, wat ze met praatjes bij mooie plaatjes doet aan de hand van een aantal pelgrimstextielemblemen die op mijn pelgrimshoed zijn genaaid;
  • Jelke toont een fotopresentatie - uit oude fotoalbums - van tientallen jaren uit het leven van het gezin De Jong. De foto's roepen veel herinneringen, verhalen en emoties op.

Kampvuur en feestzang
De avond vliegt om. Tussen de twee presentatie-clusters door gaan we naar buiten, met name om alle kinderen te laten genieten van een mooi kampvuur op het terrein vóór De Koekoek. Bovendien worden de kinderen verrast met marshmallows uit het kampvuur.
Als het middernacht is, wordt er gezongen. Mijn 54e verjaardag wordt met een driewerf hoera ingeluid. Toch aansluitend eerst nog maar een aantal uurtjes nachtrust, alvorens 'morgen' het verjaardagsfeest in familiekring wordt gevierd.

2 opmerkingen:

Fleur zei

Die groepsaccommodatie ziet er gezellig uit. Weet je toevallig of er in Brabant ook van zulke accommodaties zijn?

Wiep Koehoorn zei

Dag Fleur,
Via internet (bijvoorbeeld via Google) zijn tal van groepsaccommodaties in Noord-Brabant te vinden, zoals bijvoorbeeld via de site: http://www.groepsaccommodaties-noordbrabant.com/
Dank voor je reactie, en succes gewenst met het zoeken en vinden van een passende Brabantse groepsaccommodatie.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
5nov14