woensdag 19 september 2012

Verjaardag in Vierhouten, Nunspeet en Stiens

Zondag 16 september 2012 
Samen de verjaardagstaarten aansnijden

 













Ochtendgloren in De Koekoek
Een wekker hoefden we voor vanmorgen niet te zetten, want het is vroeg in de ochtend al een drukte van belang in huize De Koekoek op De Paasheuvel in Vierhouten. Familie De Jong maakt zich gereed om ter kerke te gaan. Jelke & Aagje verzorgen het ochtendprogramma van deze zondag van ons familieweekend. We rijden met enkele auto's van Vierhouten naar Nunspeet. Daar zullen we de ochtendkerkdienst bijwonen in de Driewegkerk van de Protestantse Gemeente van Nunspeet.

De kerk is jarig op Startzondag
We volgen vanmorgen de liturgie van de Startzondag 2012. Evenals vandaag in onze woonplaats Stiens, vangt hier in de PKN-gemeente van Nunspeet het nieuwe kerkelijke seizoen aan. Tussen de ochtendkerkdienst en de middagkerkdienst bruist deze gemeente van een groot aantal activiteiten voor jong en oud. Daar komt als extra feestelijke noot nog bij dat deze gemeente vandaag ook het 125-jarig bestaan van deze Driewegkerk viert.

Nunspeet
Voorgangers zijn vanmorgen de beide gemeentepredikanten, de dominees Barmentlo en Van der Veen. Organist is de Wob Meijering, die de sterren van de hemel speelt. Verder wordt de dienst opgeluisterd door een muziekgroep van jonge gemeenteleden. Vóór en na de dienst drinkt men samen koffie en aansluitend kan iedereen kiezen uit een aantal bij te wonen workshops.
Het jaarthema van deze gemeente, waarmee de startdienst wordt ingevuld, is: Geloof. Als bijbehorend liturgisch bloemstuk staat vóór op het liturgisch centrum een kruis met een klimop; het doorgaande leven symboliserend, want: 'In het licht van het kruis zullen wij overwinnen'.

Zingend vieren
We zingen liederen uit een groot aantal liedbundels, zoals:
  • 'Zingende Gezegend': "Wie zou dan niet God loven, waar Hijzelf zijn volk ontmoet";
  • 'Psalmen voor nu': "Gelukkig wie naar U vol van verlangen op weg zijn";
  • 'Opwekking': "Samen met mijn stem hef ik ook mijn handen op tot U";
  • 'Liedboek voor de Kerken': "Zijn hand onthoudt het goede niet aan wie oprecht Hem hulde biedt";
  • 'Evangelische Liedbundel': "Prijs de Heer, mijn ziel, die mij het leven geeft";
  • 'Zingend op Weg': "Laten wij nu samen zingen, prijzen, loven de Heer";
  • 'Voorzichtig licht': "Ik geloof dat God mijn Vader, bron van al het goede is";
  • 'Van harte': "Wij leven dwars door vragen heen, met tere zekerheden";
  • 'Tussentijds': "Geef ons dan te leven in het nieuwe licht, wil het woord ons geven dat hier vrede sticht". 
Volop variatie dus, en bovenal ook liederen die goed passen bij een verjaardag; ongeacht of dat nu de verjaardag is van deze Driewegkerk, of je eigen verjaardag.
Na de kerkdienst krijgen de gemeenteleden per woonadres een verjaardagskadootje: een USB-stick met daarop de opdruk: '125-jaar Driewegkerk'.

Vierhouten
Als de kerkdienst is afgelopen, rijden wij weer terug naar De Paasheuvel in Vierhouten. Daar vieren we mijn 54e verjaardag in familiekring met koffie en gebak. Samen met en voor de kinderen mag ik de twee grote verjaardagstaarten aansnijden, waarna iedereen bij koffie, thee of frisdrank geniet van deze zoete traktatie.
Rond het middaguur krijgen we een uitgebreid lunchbuffet, verzorgd door onze kinderen.
Tijdens de middag maken we met een grote groep familieleden een heidewandeling aan de zuidzijde van De Paasheuvel, over de uitgestrekte Elspeetsche Heide.
Daarna begint het opruimen en inpakken om ons klaar te maken voor vertrek uit De Koekoek. Aan het eind van de middag maken Durkje en ik als de organisatoren van dit familieweekend als laatste aanwezigen nog eenmaal een rondgang door deze groepsaccommodatie, om te kijken of alle persoonlijke spullen zijn meegenomen door iedereen en of de accommodatie gereed is voor het inleveren van de sleutel bij de receptie.

Stiens
Tegen 19.00 uur arriveren Durkje en ik weer thuis in Stiens. Inmiddels is Pieter daar ook al gearriveerd met de andere volgepakte auto. We laden alles uit de auto's en ruimen de weekendspullen op.
Om 20.30 uur staan de overige verjaardagsgasten bij ons op de stoep, mijn familie en onze vrienden, om samen met ons vanavond mijn verjaardag thuis te vieren.
Als rond het middernachtelijk uur iedereen weer is vertrokken en alles thuis is opgeruimd, gaan we de nachtrust in. Morgen is er Godzijdank vast weer een nieuwe dag.


Geen opmerkingen: