maandag 9 juli 2012

Driemaal Santiago

Maandag 9 juli 2012
Cover van het reisverslag

Reisverslag
Het zal zo rond de millenniumwisseling zijn geweest dat ik van Janderk Slothouber het door hem geschreven boekje 'Driemaal Santiago' kreeg. Zijn publicatie van het jaar 1995 is het verslag van een reis, de reis naar Santiago de Compostela. Janderk droeg het boekje op aan zijn moeder, aan wie hij graag had verteld over zijn bezoek voor de Leprastichting aan Santiago de Compostela. Ik las het boekje indertijd en bewaarde het. Tijdens opruimwerkzaamheden vond ik het boekje enkele weken geleden weer in een doos op zolder. Inmiddels pelgrimeren Durkje en ik al zeven jaar op weg naar Santiago de Compostela. Nu, na meer dan 2.500 kilometer pelgrimservaring, las ik het boekje onlangs nogmaals, met evenveel, maar wel met een andere belangstelling; namelijk die van een pelgrim, een pelgrim die graag leest over pelgrimeren.

De weg is het doel
Janderk Slothouber begint in zijn eerste hoofdstuk met het verhaal dat vooraf gaat aan zijn reisverhaal, namelijk de legende van 'Santiago de Compostela', ofwel 'Sint Jacobus van het Veld der Sterren', ook wel 'Jacobus de Meerdere' genoemd, waarmee we de geliefde apostel van Jezus Christus bedoelen. Slothouber schrijft over de Jacobsschelp, het teken van de pelgrim en over Jacobus de Morendoder, de mysterieuze, legendarische ruiter op het witte paard.
Met de 'eerste maal Santiago' bedoelt Janderk zijn zomervakantie aan de Oostzee, waar hij het boek 'De omweg naar Santiago' van Cees Nooteboom las. Dit boek - dat gaat over een lange omweg naar Santiago - is zo meenemend, aldus Janderk, dat je - waar je ook bent - door auteur Nooteboom als het ware wordt meegenomen op weg naar Santiago de Compostela.

Muchas Gracias
De 'tweede maal Santiago' gaat over een groep van zes mannen, die in 1995 in 23 dagen een ongeveer 3000 kilometer lange sponsortocht fietsen naar Santiago de Compostela, om daarmee geld in te zamelen voor de Nederlandse Leprastichting. Mink van Rijsdijk schreef er een boek over en professor Smalhout presenteerde de reisfilm van een meereizende Hollandse filmploeg.

Wij roepen u aan
Het derde deel van dit boekje is de vliegreis van Janderk Slothouber naar Santiago de Compostela. Hij reist af naar Santiago als vertegenwoordiger van de Leprastichting om een toespraak te houden voor Spaanse en Nederlandse officials ter gelegenheid van de aankomst van de Nederlandse Santiago-fietsers, die arriveren in het Spaanse Santiago de Compostela. "Ik lees mijn toespraak alsof de leprabestrijding ervan af hangt" en "De aanwezigen luisteren beleefd", zo schrijft Slothouber. Hij woont de mis bij in de wereldberoemde kathedraal van Santiago, de kathedraal die zo bekend is vanwege het fascinerende slingeren van de botafumeiro, het geweldig grote rookvat, dat hoog in het booggewelf van de kathedraal een spoor van wierook achter laat. Je leest hier wat een gereformeerde jongen ervaart vóór het altaar van de Heilige Jacobus.

Geen opmerkingen: