dinsdag 22 november 2011

Harnsterdyk in Stiens

Woensdag 23 november 2011

Van Doniastate
Als je over de Truerderdyk/Wurgedyk ons dorp Stiens in oostelijke richting verlaat in de richting van de Dokkumer Ee, kom je vlak vóór de kinderboerderij Doniastate op een kruispunt met twee wegen. In zuidelijke richting kunt je hier rechtsaf over het fiets-/voetpad van het Mierepaad naar de Trijehoeksdyk. Op dat bovengenoemde kruispunt kun je ook linksaf, in noordelijke richting, de Harnsterdyk op.

Naar Poelhúzen
De Harnsterdyk kruist iets noordelijker eerst de waterloop de Wurge en dan passeer je aan je linkerhand de boerderij van maatschap De Boer-Talsma, de boerderij vanwaar in deze maand de biogasleiding wordt aangelegd naar Sportcentrum It Gryn in Stiens. Bij de scherpe bocht in de Harnsterdyk – nog iets noordelijker – kun je rechtsaf in oostelijke richting de Griene Dyk op. De Harnsterdijk gaat vanaf deze splitsing echter verder in westelijke richting naar de Poeldyk ten westen en Poelhúzen ten noorden van de Harnsterdyk.

Hoek
De aanduiding ‘Harne’ in de straatnaam ‘Harnsterdyk’ kan verwijzen naar een hoek in de weg. In het Nederlands en in het Fries kennen we verschillende oude aanduidingen voor ‘hoek’, zoals bijvoorbeeld: harn(tsj)e, hern(tsje), herne, hoarn(tsj)e, horn en hoorn.

Geen opmerkingen: