maandag 3 oktober 2011

Wurgedyk in Stiens

Maandag 3 oktober 2011

Vanaf de kruising met de Griene Leane in Stiens kun je ten noorden van de wijk Aldlân het Friese dorp Stiens in oostelijke richting verlaten over de Truerderdyk. De Truerderdyk gaat voorbij de Kinderboerderij Doniastate over in de Wurgedyk. De Wurgedyk gaat verder in oostelijke richting naar de Dokkumer Ee en loopt daar bij die oude waterloop voor autoverkeer dood. Aan het oosteinde van de Wurgedyk kun je als voetganger en/of als fietser in noordelijke richting over het jaagpad langs de Dokkumer Ee; in noordelijke richting naar Dokkum en in zuidelijke richting naar Leeuwarden.

Ten noorden van het meest westelijke deel van de Wurgedyk loopt - parallel - een oude afwatering, de Wurge, die vroeger ook als vaarweg werd gebruikt.

Een synoniem voor het Friese woord 'wurge' is het woord 'tichtset'. Daarmee wordt een afsluiting of versmalling in een waterloop bedoeld, als een fuik in het water. Op zo'n smalle doorgang (in het Fries ook wel: tichtsetting of tuskenset) in de waterloop kon je dan een schutnet in het water plaatsen, waarmee je vis - met name paling - kon vangen.

Geen opmerkingen: