zondag 2 oktober 2011

Vaya con Dios voor Dorike

Zondag 2 oktober 2011

Vandaag is een heel bijzondere dag voor ons gemeentelid Dorike Jonker. Ze wordt vanuit onze Protestantse Gemeente van Stiens voor een half jaar uitgezonden als 'diaken met bijzondere opdracht'. Dorike gaat aan het werk bij Mercy Ships als General Stuart. Dit houdt in dat ze aan boord gaat schoonmaken, in de keuken werken, of in de huishouding. De schepen van Mercy Ships zijn in de vaart als hospitaalschepen. Tegelijkertijd zijn het drijvende dorpen, waar veel vrijwilligers uit allerlei landen tijdelijk wonen en werken. Zo zijn er aan boord verschillende beroepen, zoals: artsen, chirurgen, anesthesisten, tandartsen, verpleegkundigen, bouwkundigen, electriciens, lassers, kappers, schoonmakers, bewakingspersoneel, IT-ers en onderwijzers.

Mercy Ships biedt gratis medische zorg aan in landen waar de mensen die medische zorg niet zelf kunnen betalen. Ook doen ze bouwprojecten en leren ze de bevolking hun eigen voedsel op een goede manier te verbouwen. Mercy Ships is een christelijke organisatie, maar biedt hulp aan alle mensen, welke religie ze ook aanhangen. Ook staan ze open voor alle mensen die zich voor bepaalde tijd aan boord voor hun medemens willen inzetten, mits ze de grondslag willen respecteren. In de Bijbel staat dat blinden weer zullen zien en lammen weer zullen lopen. Deze tekst wil Mercy Ships met Gods kracht heel letterlijk in praktijk brengen. Hieraan wil en zal Dorike een belangrijke bijdrage gaan leveren. Als kerkelijke gemeente willen we haar natuurlijk niet met lege handen laten vertrekken; daarom worden we vanmorgen in beide kerken opgeroepen om gul te schenken in de collecte, waarvan de opbrengst is bestemd voor Dorike haar inzet voor Mercy Ships.

Dominee Jaap Overeem is onze voorganger vanmorgen in de Sint-Vituskerk van Stiens. Het schip van de kerk zit vol familieleden, vrienden, kennissen, gemeenteleden, jong en oud, aanwezig om ook aan Dorike te laten merken dat haar goede bedoeling respect afdwingt en om haar na de kerkdienst alle heil en zegen toe te wensen. Aan deze bijzondere kerkdienst werkt onze eigen kerkband United mee. Dorike speelt vanmorgen ook mee in de band, als violist. Haar broer bedient de beamer en toont ons aansprekende beelden tijdens de dienst.

Samen met de band United zingen we vanmorgen veel Opwekkingsliederen. 'Dominee Jaap' weet in zijn uitleg in passende bewoordingen aan te geven dat Dorike door haar steentje bij te dragen meer dan het gewone doet om te werken aan de zorg voor mens en wereld. Ze mag zich daarbij gedragen voelen door de kerkelijke gemeente van Stiens waarin ze opgroeide en ze mag Gods heil en zegen in ontvangst nemen om haar liefdeswerk voor Mercy Ships in het Afrikaanse Sierra Leone te verrichten.

Aan de hand van een multimediale Powerpoint-presentatie presenteert Dorika haar getuigenis. Daarna worden we uitgenodigd om in het koor van de kerk in een grote cirkel rond Dorike, haar gezin en de predikant te komen staan. Dan volgt de belijdenis van Dorike en wordt ze bevestigd tot diaken met bijzonder opdracht. Dominee Overeem zegent en zalft Dorike in onze kring. Aan het eind van de dienst volgt de heenzending van Dorike. Temidden van vaandelzwaaiende kinderen verlaat onze nieuwe diaken Dorike tussen twee gouden vaandels door het koor van de kerk. Ze wandelt tussen de gemeenteleden door de kerk uit, haar zendingsopdracht tegemoet.

We zingen :
Nu wij uiteengaan vragen wij God: ga met Uw licht voor ons uit!
Nu wij uiteengaan wens ik jou toe: Ga met God!
Vaya con Dios en a Dieu!

Buiten de kerk krijgen we de gelegenheid Dorike te feliciteren met haar belijdenis en bevestiging en spreken we de wens uit dat ze als gezegende mag gaan, mag werken en gezond en wel terug mag komen.

Dorike: Vaya con Dos, Ga met God!

Geen opmerkingen: