vrijdag 15 oktober 2010

Doorstartbijeenkomst in 't Jabikshuus van St. Jabik

Vrijdag 15 oktober 2010

Hoera, het is zover!

Afgelopen maandag konden we bekendmaken dat de Europese Unie onze plannen met een financiële bijdrage van € 140.000,- steunt voor de restauratie, verbouw, herbestemming en inrichting van de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie. Met deze financiële steun is het totale budget van € 400.000,- nu beschikbaar om alle inrichtingsplannen te realiseren. Voor onze Stichting Jabikspaad Fryslân is dit een belangrijke week, want deze toekenning maakt het mogelijk dat we samen met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob ons "Pelgrimscentrum Sint Jacob" kunnen realiseren in het voorportaal van de Groate Kerk.

De eigenaar van de Groate Kerk - de Stichting Alde Fryske Tsjerken - heeft een doorslaggevende rol gespeeld bij de aanvraag en toekenning van de benodigde gelden. Aan het eind van de middag zitten we als bestuursdelegaties van de Stichting Jabikspaad Fryslân en van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob bijelkaar met Gerhard Bakker, directeur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Dit overleg vindt plaats in "'t Jabikshuus", het multifunctionele centrum dat is gebouwd aan de achterzijde van de Groate Kerk van St. Jabik.

Nu de Stichting Alde Fryske Tsjerken de opdracht aan de aannemer kan en gaat verstrekken om de bouwkundige voorzieningen voor het Pelgrimscentrum Sint Jacob te realiseren, kunnen we als drie samenwerkende partijen concrete werkafspraken maken over allerlei zaken van voorbereidende en uitvoerende aard. Aan de orde komt bijvoorbeeld: samenwerkingsverband, huurcontract, huishoudelijk reglement, evaluatiemomenten, openingsweekend, matenplan, taakverdeling, inrichtingsbudget, inventaris, presentatiemateriaal, etc. Steeds is daarbij ook van belang dat we terdege rekening houden met de belangen van de "Stichting Groate Kerk", de hoofdhuurder van de Groate Kerk, want vooral een goede samenwerkingsrelatie met deze stichting is een succesbepalende factor voor het welslagen van ons pelgrimscentrum in oprichting.

Nadat het overleg met de Stichting Alde Fryske Tsjerken is beëindigd, gaan we als Stichting Jabikspaad Fryslân en Nederlands Genootschap van Sint Jacob nog even door om ook onze bilaterale samenwerking nader met elkaar door te nemen. We maken afspraken over onze beide werkgroepdelegaties, plannen het eerste inrichtingsoverleg en regelen de wijze waarop we een optimale aansluiting bij de dorpsactiviteiten van St. Jabik kunnen realiseren, opdat we van meet af aan in goed overleg met alle lokale belangengroepen in het daartoe opgerichte Stuurgroepverband samen werken aan realisatie van dit ook voor Sint-Jacobiparochie belangrijke pelgrimscentrum in het voorportaal van de Grote Kerk van Sint Jabik.

Geen opmerkingen: