zaterdag 16 oktober 2010

Leeuwarden en haar Jacobustraditie

Zaterdag 16 oktober 2010

Vanmiddag na het winkelen in de binnenstad van Leeuwarden wandelen Durkje en ik vanuit het stadswinkelcentrum noordwaarts langs de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden. Pelgrims en wandelaars die over het Jabikspaad de stad Leeuwarden doorkruisen, vinden hier bij de Jacobijnerkerk een informatiepaneel van de Stichting Jabikspaad Fryslân. Dit paneel maakt duidelijk dat Leeuwarden de Friese stad is met de meest duidelijk zichtbare Jacobustraditie.

De bewoners van het in het jaar 1245 gestichte Sint-Dominicusklooster werden "Jacopinen" genoemd. De Grote Kerk van Leeuwarden wordt tot op heden ook nog wel de Jacobijnerkerk genoemd.

In veel Europese steden wijst een zogenoemde Sint-Jacobsstraat de doortrekkende pelgrims de weg naar het zuiden, naar Santiago de Compostela in Spanje. Ook de Sint-Jacobsstraat van Leeuwarden leidt de pelgrims en andere wandelaars in zuidelijke richting, in de richting van wat pas na de Reformatie de zogenoemde "Wirdumerpoort" werd genoemd. Daarvóór had de Wirdumerpoort een andere naam. Sinds 1398 werd deze poort namelijk de Sint-Jacobspoort genoemd.

Leeuwarden kende vroeger verschillende armhuizen voor behoeftige Leeuwarders. Eén van die armhuizen was gebouwd in de Leeuwarder Sint-Jacobsstraat. Dit armhuis droeg tussen 1478 en 1581 de naam Sint-Jacobsgasthuis.

Geen opmerkingen: