maandag 21 september 2009

Begeleidingsgroep Accreditatie voor IBandL & LenE

Maandag 21 september 2009

In de accreditatietrajecten van onze HBO-Bacheloropleidingen "International Business and Languages" (IBandL) en "Logistiek en Economie" (LenE) van onze vestiging van Stenden hogeschool in Emmen zijn we weer een belangrijke fase verder. Op 2, 9 en 16 juni 2009 zijn deze twee opleidingen door de (VBI) Visiterende en Beoordelende Instantie "Certiked vbi" gevisiteerd (zie mijn weblogberichten van 9 juni 2009 en 16 juni 2009), hetgeen ertoe heeft geleid dat we voor beide opleidingen inmiddels de concept-Visitatierapporten in huis hebben.

Certiked vbi stelt ons nu in de gelegenheid om met een bestuurlijke reactie te komen op de beide concept-Visitatierapporten. Om een correcte reactie op bijvoorbeeld feitelijke onjuistheden, etc. op te stellen voor Certiked vbi, heb ik vanmiddag de Begeleidingsgroep Accreditatie voor deze twee opleidingen bijeengeroepen. De Begeleidingsgroep Accreditatie is in accreditatietrajecten primair het adviesorgaan voor ons College van Bestuur (CvB), maar komt ook met allerlei vragen, opmerkingen, suggesties en adviezen, die een opleiding helpen om het accreditatieproces optimaal te kunnen doorlopen.

Al onze opleidingen hebben een eigen Begeleidingsgroep, waarin o.a. een aantal managers van het Corporate Office (CO) en van de Educational Support Organisation (ESO) zitting hebben. Een collega-Dean neemt daarin ook deel, om zich alvast goed voor te bereiden op diens eigen eerstvolgende accreditatietraject. En uiteraard zijn het College van Bestuur en het Management en de Staf van de betreffende opleiding(en) ook altijd aanwezig. Namens de afdeling Quality Assurance (QA) van het het Corporate Office van Stenden hogeschool zit ik deze vergaderingen altijd voor. Het is altijd weer een uitdagende taak om de beste adviezen op tafel te krijgen, die voor het College van Bestuur leiden tot een optimale besluitvorming.

De Stenden-opleidingen IBandL en LenE hebben elk een concept-reactie op hun eigen concept-Visitatierapport opgesteld. Vanmiddag geven alle leden van de Begeleidingsgroep Accreditatie daarop advies aan Klaas-Wybo van der Hoek, de portefeuillehouder Onderwijs van ons College van Bestuur. Aan het eind van dit overleg zijn alle adviezen gegeven en besproken, zijn ter vergadering door het College van Bestuur de gewenste voortgangsbeslissingen genomen en kunnen management en staf van de beide opleidingen nu aan de slag om hun bestuurlijke reactie voor en van het CvB verzendklaar te maken.

Daarna zullen we de beide vastgestelde Visitatierapporten van Certiked vbi in ontvangst nemen en daarmee voor de komende zes jaren de accreditatie aanvragen bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) te Den Haag. In het laatste kwartaal van dit kalenderjaar ronden we deze aanvraagprocedure af.

Geen opmerkingen: