maandag 10 november 2008

Jaarvergadering Sector Hoger Onderwijs CNV-Onderwijs

Maandag 10 november 2008

Vorig jaar november heb ik tijdens de ledenvergadering van de Sector Hoger Onderwijs van de christelijke vakbond CNV-Onderwijs een pleidooi gehouden voor een actie/notitie over kwaliteitszorg in het Hoger Onderwijs (HO) voor wat betreft de zorg voor docenten en Onderwijsondersteunend Personeel (OOP) in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). Het Sectorbestuur heeft dat voortvarend aangepakt met een 1e aanzet tot een kwaliteitszorgnotitie. Vandaag ben ik uitgenodigd om in het vooroverleg van het Sectorbestuur mijn feedback te geven èn om met de sectorbestuursleden in gesprek te gaan over de inhoud van de inmiddels tweede versie van deze concept-notitie.

In deze "Notitie Kwaliteitszorg van de Sector Hoger Onderwijs / CNV-onderwijs" staat de personeelszorg voor docenten en OOP centraal, zulks gezien vanuit de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van het personeelsbeleid. Daarbij onderscheiden we (1) het Personeelsbeleidsplan, (2) de Werving & Selectie, (3) de Inzet van personeel (waarbij we als ijkpunten het NVAO-Accreditatiekader hanteren) en tenslotte (4) de Loopbaanbegeleiding & Loopbaanbeëindiging.

De nog aan te passen notitie kan nu door het Sectorbestuur worden vastgesteld om die vervolgens via de Schoolcontactpersonen van CNV-Onderwijs in samenwerking met HRM-managers, Quality-managers en/of medezeggenschapsorganen uit te zetten bij deelnemende hogescholen. De resultante van de landelijk geconstateerde knelpunten worden dan (de)centraal de aandachtspunten voor doorgaande kwaliteitsverbetering van personeelszorg bij werkgevers(organisaties) en werknemers(organisaties), waaraan bijvoorbeeld de CNV-Onderwijsacademie wellicht ook een kwaliteitsverhogende bijdrage kan leveren. Voorts heb ik vandaag voorgesteld om de nu ontwikkelde methodiek ook te laten toepassen bij onze Vlaamse zuiderburen, met als bijkomend voordeel dat we op die wijze in samenwerking met de Belgische, christelijke onderwijsvakbond COC een internationale benchmark verkrijgen, die in beide landen waarvoor het NVAO-kader geldt, bruikbaar is.

Na dit vooroverleg vindt de jaarlijkse, statutaire Sectorledenvergadering van de Sector Hoger Onderwijs van CNV-Onderwijs plaats in - ook - restaurant Amershof te Amersfoort. Aan de orde komen onder andere: het Jaarverslag 2007-2008, actuele aandachtspunten uit het hoger onderwijs, de voortgang van het vernieuwingsproces van de CNV-Onderwijs-vereniging, de Financiën van 2007 t/m 2009, de voorgestelde Beleidsagenda 2009 voor onze sector HO en de diverse verkiezingen en vertegenwoordigingen.

Voordat we samen aanschuiven aan een diner worden de jubilarissen van onze sector gehuldigd. Een groot aantal collega's in het Hoger Onderwijs zijn inmiddels 25 of 40 jaar lid van de bond. De aanwezigen van die beide groepen jubilarissen krijgen van sectorbestuursvoorzitter Jan Telleman de verenigingsspeld (heren) of verenigingsbroche (dames) opgespeld en krijgen de erbij behorende oorkonde uitgereikt. Mijn Stenden-collega Freark Hoogkamp van onze Opleiding tot Leraar Basisonderwijs is één van de jubilarissen van vandaag die wij vandaag kunnen feliciteren met zijn 40e lidmaatschapsjaar van onze christelijke vakbond, die momenteel de naam "CNV-Onderwijs" draagt (voorheen o.a. Onderwijsbond CNV en daarvóór nog PCO).

Geen opmerkingen: