zondag 9 november 2008

Zingend naar een eigentijds Liedboek voor de Kerken

Zondag 9 november 2008

Evenals vorige week zondag hebben we ook vandaag de emeritus-predikant Pieter Boomsma uit Nijverdal als voorganger in een kerkdienst in De Hege Stins. Vanmorgen gaat hij ons voor in de Najaars-Zendingsdienst. Dominee Boomsma schetst in het kort enige zendingsgeschiedenis en benadrukt daarbij dat de zendingsrichting zich omkeert, in die zin dat momenteel een groeiend aantal zendelingen uit zogenoemde Derde Wereldlanden naar Nederland komen om binnen en buiten de nieuwe kerkgenootschappen, die in Nederland ontstaan en groeien, zending te bedrijven. Maar ook wij blijven er goed aan doen om de wereld in te trekken om zending te blijven bedrijven, getuige een voorbeeld uit Ghana dat ds. Boomsma als praktijkvoorbeeld beschrijft. Tijdens de dienst wordt behalve uit het Liedboek voor de Kerken ook een tweetal mooie liederen uit onze zendingsgebieden in Zuid-Amerika gezongen.

En dat is nu precies waar de Gemeentedienst vanavond over gaat. Deze Gemeentedienst in De Hege Stins gaat over de weg die kerkelijk Nederland heeft ingeslagen naar een nieuw Liedboek voor de Kerken. De Gereformeerde Commissie Erediensten van Stiens zorgt voor de invulling van deze Gemeentedienst. Durkje en ik zijn er vanavond bij.

De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft besloten, dat er in 2012 een nieuw Liedboek voor de Kerken uitkomt. Hierin staan dan meer liederen uit verschillende stromingen, die nu in het Liedboek nog ontbreken.

Onder leiding van Olchert Clevering - dirigent van de Stienser Vituscantorij - gaan we vanavond hiermee kennismaken. We zingen veel en luisteren naar uitleg en toelichtingen van Olchert Clevering. In een boekje met voorbeeldliederen en -teksten staan naast psalmen en gezangen uit het Liedboek (sommigen herschreven of met een andere melodie) liederen uit verschillende kerken, tradities en bewegingen in Nederland. We komen liederen tegen van Sytze de Vries, Huub Oosterhuis, André Troost, vrouwelijke tekstdichters en evangelisch liedmateriaal. Uit het buitenland komen liederen uit: Taizé en Iona en andere delen van de wereld. In het nieuwe Liedboek zullen voor het eerst gelukkig ook kinder-, jeugd- en tienerliederen worden opgenomen. Verder zijn er nog voorbeelden van liturgica zoals Kyrië en Gloria. Een uitgebreid scala aan liederen dus, waarvan veel in het nieuwe Liedboek komt.

Onze Commissie Erediensten wil graag weten wat wij van deze liederen en van de mogelijke liedkeuzes vinden. Na afloop is er volop gelegenheid om visies en meningen te delen. Ik hoor in de wandelgang een gemeentelid aan de heer Clevering vragen of er ook Friestalige liederen in het nieuwe Liedboek kunnen/zullen worden opgenomen.

Inderdaad zal het een grote aanwinst zijn dat nu ook kwalitatief goede liederen voor kinderen, tieners en oudere jongeren in het Liedboek worden opgenomen. Een heel mooi voorbeeld van een jeugdlied dat mijns inziens zeker in het nieuwe Liedboek zou moeten komen, is een lied uit de bundel "Zingen in vieren", en wel het lied: "Stil is de straat overal", geschreven door Jan Jetse Bol, op de melodie van Jan Raas. Een prachtig eigentijds lied, dat zo treffend past bij de bijna dagelijkse Journaalbeelden van deze tijd waarin we leven.

Denk dan bijvoorbeeld eens aan de instorting van een school in Haïti van eergisteren. Dat drama heeft nu al aan minstens 93 mensen het leven gekost en 150 anderen raakten gewond. Het merendeel van de slachtoffers zijn kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe balans, die vandaag bekend is gemaakt door de Haïtiaanse minister van Jeugd en Sport, Evans Lescouflair. Deze school bevond zich in een arme wijk van Pétion-ville, in een buitenwijk van Port-au-Prince. De school heeft leerlingen tussen 3 en 20 jaar, vooral afkomstig uit de sloppenwijk. Tragische beelden gisteravond op het Journaal als een moeder van vier omgekomen kinderen - beeldvullend in de camera - hartverscheurend, huilend vraagt hoe zij nu nog verder kan/moet leven?

En dan zingen wij vanavond met elkaar het daarbij zo passende lied "Stil is de straat overal", waarvan hieronder - bij wijze van voorbeeld - het 3e couplet mèt het refrein van dit in mijn ogen zo waarde(n)volle en altijd weer actuele jongerenlied:

"Nergens meer feest in de stad
mensen die overal schuilen

en om hun kinderen huilen -
nergens een feest in de stad.

Komt er, God, een nieuwe morgen
als een teken van Uw trouw,

worden wij bevrijd van zorgen?

God, kom gauw."

.......... om stil van te worden ..........

Geen opmerkingen: