zondag 12 oktober 2008

Lanterfanten over Route 1.10 van Dokkum naar Buitenpost

Zondag 12 oktober 2008

Twee weken geleden (zie mijn weblogbericht van 28 september 2008) wandelden Durkje en ik van Holwerd naar Dokkum. De route die we vandaag wandelen, ligt in het verlengde daarvan, nl. van Dokkum naar Buitenpost, over een afstand van 21 kilometer.

Voor het eerst bewandelen we een route uit de wandelgids "Friesland voor lanterfanters, deel 1", geschreven door mijn ex-freelance-CHN-collega Fokko Bosker. We kiezen uit deel 1 route nummer 10, die begint waar we twee weken geleden eindigden: Dokkum.

In een lichte mist rijden we vanmorgen met de auto eerst naar het NS-station van Buitenpost. Daarvandaan fietsen we door de optrekkende mist over de Dokkumer Trekweg langs de Stroobosser Trekvaart naar het busstation van Dokkum.

We verlaten Dokkum via het Dokkumer Grootdiep, dat ter hoogte van de voormalige steenfabriek al behoorlijk begint te meanderen. We nemen een veldweg langs een woning waar de bewoners aan het palingroken (ielrikjen op z'n Fries) zijn en komen zo aan in Ee.

Ten zuiden van Ee steken we het Dokkumer Grootdiep over, waarna we over de Wâlddyk - een oude zeedijk - en langs het Mâllegraafsgat richting Oudwoude lopen. Het Mâllegraafsgat is een wiel, een 9-12 meter met water volgelopen diep gat, dat is ontstaan bij de dijkdoorbraak van de Sint Pietersvloed in 1651. Op de Wâlddyk loop je over de scheiding van kleigrond aan de noordzijde en zandgrond aan de zuidzijde. Zodra je iets zuidelijker de Nieuwe Zwemmer bent overgestoken, begint onmiskenbaar ineens het Friese Woudenlandschap.

Bij de Hervormde Kerk van Oudwoude passeren we de Van Heemstraschool, naar verluid de oudste basisschool van Friesland. Ons neefje Bram en nichtje Anouk zijn twee leerlingen van deze historisch bijzondere school. Op 12 juli 1775 hebben twee kleinkinderen van Jonkheer Willem Hendrik van Hiemstra de eerste steen gelegd. Van Hiemstra was toen Grietman van o.a. Kollumerland. Het schoolgebouw heeft drie gevelstenen, die beknopt de bouwgeschiedenis van deze school vermelden: de eerste bouw in 1775, de nieuwbouw in 1898 en tweemaal een verbouwing: in 1953 en in 1986.

Ten zuiden van Oudwoude steken we de Stroobosser Trekvaart over, waarna we nabij Triemen via een zandpad naar Veenklooster lopen. Daar maken we een ommetje door het mooie parkbos van het statige Fogelsanghstate. Het is aangenaam licht zonnig weer; het park in herfsttooi wordt druk bezocht door zondagmiddagwandelaars.

Via de onverharde Fogelsanghloane wandelen we naar het treinstation van Buitenpost, waarna we met onze daar geparkeerde auto de fietsen weer in Dokkum afhalen en vervolgens huiswaarts keren.

1 opmerking:

henk de boer zei

Lanterfanten tips
www.lanterfanten.nl