vrijdag 5 juli 2013

Friesland voor lanterfanters

Vrijdag 5 juli 2013 
De vierdelige wandelgidsenserie Friesland voor lanterfanters


Fryslân, de provincie voor wandelaars
Fryslân is ook voor wandelaars een ideale provincie. Je kunt hier te kust en te keur voor wat betreft langeafstandwandelingen. Of je nu van een incidentele korte wandeling houdt of van een meerdaagse langeafstandwandeling; in Fryslân vind je vast en zeker een dagtocht of een meerdaagse tocht, die bij je past.
Ook voor wat betreft verschillende landschappen is Fryslân een wandelprovincie bij uitstek. Of je nu langs de kust wilt, of door de Friese Wouden, door uitgestrekte weidegebieden, of de provincie van noord naar zuid wilt doorkruisen; het kan allemaal.
* Bewandel het Friese Kustpad, dan volg je de zeedijken van het IJsselmeer en van de Waddenzee;
* Loop je het Friese Woudenpad, dan doorkruis je zeven Friese wouden;
* Kies je voor het Kloosterpad, dan wandel je van klooster naar klooster;
* Ga je op pelgrimstocht over het Jabikspaad, dan begin je bij de Friese noordkust en verlaat je Fryslân in het zuiden, waar je de grens naar Overijssel passeert.
* En kies je voor Leeuwarden Natuurlijk!, dan blijf je voortdurend dicht bij de Friese hoofdstad.
Zomaar een greep uit enkele wandelgidsen, die Fryslân rijk is.

Lanterfanten in Fryslân
Maar er zijn nog véél meer wandelopties in onze prachtige provincie. Eén van die uitdagende Friese wandelgidsen is de door Fokko Bosker geschreven vierdelige wandelgidsenserie 'Friesland voor lanterfanters'.
Deze wandelgidsenserie laat je nagenoeg alle hoeken van Fryslân zien. Wie er de tijd voor wil nemen om Fryslân in alle geuren en kleuren te leren kennen, doet er goed aan om de 40 langeafstandwandelingen van deze vierdelige serie routegidsen te lopen.
In de afgelopen vijf jaren zijn Durkje en ik als lanterfanters via alle veertig wandelingen door onze mooie provincie gelopen, elke dag genietend van al dat moois dat Fryslân aan wandelaars biedt.

Wandelserie in vier delen
De serie 'Friesland voor lanterfanters' bestaat uit de volgende vier wandelgidsen:
  • Deel 1 - tien wandelingen - voornamelijk door het noorden van Fryslân - totaal 244 kilometer;
  • Deel 2 - tien wandelingen - voornamelijk door het oosten van Fryslân - totaal 267 kilometer;
  • Deel 3 - tien wandelingen - voornamelijk door het westen van Fryslân - totaal 271 kilometer;
  • Deel 4 - tien wandelingen - voornamelijk rondom de Friese hoofdstad Leeuwarden - totaal 178 kilometer.
Wie alle veertig dagtochten heeft gelopen, heeft totaal 960 kilometer Friese wegen en paden bewandeld over zeedijken, door weilanden, door bossen, over heide, langs akkers, door de duinen en over het strand; langs sloten, meren en kanalen, en door karakteristieke Friese gehuchten, dorpen en steden.
Gemiddeld 24 kilometer per wandeldag, met dagtochten die variëren van 13 tot 34 kilometer; goed voor veertig mooie wandeldagen in Fryslân.

Geen opmerkingen: