zondag 18 november 2012

Toekomsttraject voor het NBG



Donderdag 15 november 2012 
Bert Flierman in gesprek met de Vrijwilligers-binnenring















Naar 2014 en later
Ook een organisatie zoals het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) dient zich op gestelde tijden te bezinnen op haar verleden, heden en toekomst. In deze periode loopt bij het NBG een project, waarbij we ons beraden op de toekomst van het NBG. Het NBG zal in het jaar 2014 haar 200-jarig bestaan vieren; een mooie gelegenheid om dan ook wat concreter te worden en te zijn over de beoogde strategie en het beleid voor de daaropvolgende jaren van ons bijbelwerk.

Externe analyse
In dit toekomsttraject laat het NBG zich professioneel ondersteunen door Bert Flierman van Satori, ‘bouwer van klantwaarde’. Inmiddels heeft Bert Flierman bij verschillende werknemers en vrijwilligers van het NBG interviews afgenomen, heeft het NBG-toekomstteam vergaderd, en wordt nu gewerkt aan een interne en externe analyse. Ten behoeve van de externe analyse wordt nu hulp gevraagd van vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen (stakeholders) van het NBG. Vandaag vindt daartoe de eerste zogenoemde ‘Klantarena’ plaats en in de drie weken hierna zullen in het land nog eens vier zulke klantarena's plaatsvinden.

Klantarena
Een klantarena is een (interactieve) discussie onder leiding van een ervaren gespreksleider, tussen 'klanten' en ‘medewerkers’ van een organisatie.
- In het werkverband van het NBG worden in dit geval onder ‘klanten’ verstaan: Vrijwilligers, Leden, Niet-leden, Donateurs, Zakelijke contacten en Experts. Voor al deze groepen wordt een speciale klantarena georganiseerd in de komende weken.
- Onder ‘medewerkers’ verstaan we onder andere: Werknemers, Ledenraadsleden en Bestuurders.
Met deze twee verschillende hoofdgroepen willen we een open dialoog creëren. Als vertegenwoordigers van het NBG kunnen we zo voelen en beleven wat mensen beweegt met betrekking tot ons bijbelgenootschap en bijbelwerk.

Vrijwilligersarena
Als bestuursleden van het NBG zijn we ook uitgenodigd om deel te nemen aan zo’n klantarena. Omdat ik in het NBG-bestuur als specialisatie het ‘vrijwilligersbeleid & vrijwilligerswerk’ behartig, heb ik besloten vandaag deel te nemen aan de ‘Vrijwilligersarena’, die vanavond wordt gehouden in de Aula van het Dominicanenklooster te Zwolle. Gespreksleider vanavond is Bert Flierman.
De zaalopstelling wordt in de vorm van een arena opgezet. De 14 uitgenodigde ‘klanten’ - hier dus NBG-vrijwilligers - zitten in de binnenring. In de buitenring zitten enkele werknemers, enkele Ledenraadsleden en ik als bestuurslid van het NBG.

Binnen- en buitenring
De klantarena van vanavond bestaat uit twee gespreksronden.
- In de eerste ronde zijn alleen de vrijwilligers in de binnenring aan het woord, en wij in de buitenring luisteren goed naar het gesprek dat zij met Bert Flierman voeren. 
- In de tweede ronde komen ook wij als leden van de buitenring aan bod. Na de pauze mogen wij vragen stellen naar aanleiding van hetgeen de vrijwilligers in de binnenring gedurende de eerste ronde hebben besproken.
Aan het eind van de tweede gespreksronde vat de gespreksleider tenslotte enkele zaken van de avond samen.

Zoveel mogelijk mensen bereiken en aanspreken met de Bijbel
Enkele onderwerpen die vanavond aan de orde komen, zijn: de rol en functie van vrijwilligers, de Bijbel en de kerken in Nederland, het NBG en de functie nu en in de toekomst, en het NBG en de Bijbel wereldwijd.
Een buitengewoon interessant en boeiend gesprek vindt vanavond plaats. Enkele gespreksitems die bijvoorbeeld aan de orde komen, zijn:

  • De Kerken vinden de Bijbel wel belangrijk, maar hebben de Kerken ook wel een ‘klik’ met het NBG?;
  • Veel mensen kennen het NBG wel, maar weten eigenlijk maar weinig over het NBG, en je kunt je afvragen of het in kerkelijke gemeenten wel leeft waar het NBG voor staat en gaat;
  • Kerkgangers en Bijbellezers zeggen tegenwoordig niet zomaar en gemakkelijk toe om lid te worden van het NBG;
  • Heeft het NBG nog een slag te maken om haar buitenlands bijbelwerk beter bekend te maken?;
  • Bij veel (wel) belangstellenden constateren we in dit (crisis)tijdperk vaak enige ‘bindingsangst’, om zich in onzekere tijden als lid of als vaste donateur te verbinden aan het NBG;
  • Waar zou ik als toekomstig donateur voor kiezen, als ik moest kiezen uit het geven van een bijdrage voor (inter)nationaal bijbelwerk, of voor een bijdrage voor bijvoorbeeld kinderen in hongersnood, als het voor die naasten gaat om leven of dood? Er zijn zoveel ‘goede doelen’ om je geld aan te doneren.
  • Ook in Nederland is veel ‘honger’ naar Gods Woord, naar de Bijbel;
  • Jongeren willen concrete resultaten zien op hun donaties, willen weten waaraan ze geven, zijn bereid om heel gericht te sponsoren. Moet het NBG dan nog meer (dan nu) daarop ‘inzoomen’?, dus verhalen vertellen en resultaten tonen?;
  • De Bijbel, een mooier geschenk kun je iemand niet geven!’
  • Jonge gezinnen, waar misschien niet meer dagelijks uit de Bijbel wordt gelezen, zijn veelal nog wel op zoek naar wat ze in plaats daarvan aan tafel wel kunnen en willen doen;
  • Zouden we wat minder zakelijke kwesties moeten aanraken, en daarvoor in de plaats meer kwesties van het hart aanraken, dus met minder ‘hoofd’ en met meer ‘hart’ in de zaak? Je gaat toch liever voor waar je hart ligt?
  • Zouden we doelstelling- en doelgroepgerichter moeten gaan werken?;
  • Het NBG wil ervoor zorgen dat de Bijbel de mensen bereikt en aanspreekt. Waar zou het NBG haar taak dan moeten stoppen, en waar zouden de Kerken het dan kunnen overnemen?
  • Zou het NBG na 2014 meer uitgesproken en meer radicaal moeten worden?

Betrokken en enthousiast
We hadden afgesproken dat we om 22.00 uur zouden stoppen, maar dat valt niet mee. In de tweede ronde van deze Vrijwillgersarena komen zoveel indringende vragen en suggesties nog ter tafel, zodat het niet meevalt om de betrokken en enthousiaste deelnemers van deze Klantarena tot een afronding van ons gesprek te laten komen. Desalniettemin slaagt Bert Flierman erin om in enige resumerende bewoordingen een passende, afsluitende draai aan deze buitengewoon boeiende Vrijwilligersarena te geven.

Einde en nieuw begin
Na het afsluiten van deze discussieavond blijven velen hier en daar nog even staan napraten, want de inhouden van vanavond hebben hoofd en hart behoorlijk geactiveerd. De medewerker van het Dominicanenklooster moet er dan ook echt haar best voor doen om ons zo snel mogelijk buiten de kloostermuren te krijgen, zodat het kloostercomplex voor de komende nacht op de gestelde tijd kan worden afgesloten.
Wij mogen terugkijken op een geslaagde ontmoeting, met inhoud en resultaat. Nog vier volgende Klantarena’s zullen volgen en dan kunnen we beoordelen wat de oogst van alle vijf gespreksavond is geweest. Als ze allemaal zoveel input leveren, zullen we een ware schat aan gegevens verkrijgen ten behoeve van toekomstgericht beleid voor het NBG na 2014.

Geen opmerkingen: