vrijdag 9 november 2012

Pylgers by 'Tsjerke yn beweging'

Donderdag 8 november 2012 
Bij presentatrice Joukje Deelstra in de radiostudio















Kerk in beweging
Op uitnodiging van Radio Middelsé zijn Durkje en ik vanavond om 18.30 uur in de Stienser studio van Radio Middelsé om door radiopresentatrice Joukje Deelstra te worden geïnterviewd over onze onlangs afgeronde pelgrimage van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela. Het interview wordt vanuit de radiostudio rechtstreeks uitgezonden op de radio en via de website van Radio Middelsé via internet. Dit programma wordt dan aanstaande zondag vanaf ongeveer 11.30 uur nog eens herhaald op Radio Middelsé, en is dan óók te beluisteren via internet. Het betreffende radioprogramma heet 'Tsjerke yn beweging' (Kerk in beweging) en bevat voornamelijk kerkelijk nieuws.
Als we in de studio met presentatrice Joukje Deelstra zitten te wachten, maakt de andere presentatrice Roelie Groenewoud nog even een foto van ons in de studio, en horen we ondertussen dat Radio Middelsé als introductiemuziek heeft gekozen voor het lied 'Ik wandel in het licht met Jezus'. Dan gaat de startlamp aan in de studio en stopt de muziek; teken dat het Friestalige interview begint.

Radio-interview
In het interview komen veel aspecten van onze pelgrimage aan de orde. In haar interview begint Joukje Deelstra met de vraag hoe het nu eigenlijk zover is gekomen dat wij met onze pelgrimstocht zijn begonnen. Daarnaast worden vragen gesteld over de verschillende wijzen waarop wij als pelgrims (Fries: pylgers) gepelgrimeerd hebben, over de mogelijkheden om onderweg te overnachten, over de landschappen waar we doorheen zijn gelopen, over het aankomen bij de kathedraal van Santiago de Compostela en over het bereiken van het finale eindpunt van onze pelgrimage op Cabo Fisterra, aan de Atlantische Oceaan, het punt waar je als pelgrim niet verder kunt en dan terugkeert naar huis.

Aspecten van pelgrimeren
Andere vragen die in het radio-interview aan de orde komen, gaan over hoe ver deze pelgrimage was en over het aantal dagen dat we onderweg zijn geweest om het eindpunt te behalen. Ook over de terugkomst en de warme ontvangst door onze kinderen op Schiphol worden vragen gesteld. En uiteraard is de hamvraag of we het hier nu bij zullen laten, of dat we al weer nieuwe plannen hebben over volgende pelgrimages, waarbij Joukje onder andere Rome als een voor ons mogelijk bedevaartsoord noemt.
Het is een aangenaam interview, waarin allerlei kanten van onze pelgrimage worden belicht. En dan komt vanuit de aangrenzende ruimte van de studio - van achter het glas - van de radiotechnicus het signaal dat het einde van het interview nadert. Joukje Deelstra sluit af en bedankt ons voor onze komst naar de studio.

Geen opmerkingen: