dinsdag 28 augustus 2012

Pelgrimeren van Frómista naar Carrión de los Condes

Een Spaanse, Amerikaanse en Nederlandse pelgrim


Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Camino Santiago > Roncesvalles – Santiago de Compostela

Van Frómista naar Carrión de los Condes
Dinsdag 31 juli 2012 – 20 km.
Dag 134: 2849 – 2869 km


Verjaardag in de Campos
Vandaag wandelen we ‘Door de Campos‘. De Campos is het stroomgebied van de Rio Carrión tussen Frómista en Carrión de los Campos; de twee plaatsen, waartussen onze 20 kilometer lange wandeling van vandaag ligt. Het is een warme dag. De temperatuur loopt vandaag  op van 15 graden Celsius in Frómista om 8.45 uur tot 37 graden Celsius ruim vijf uren later in Carrión de los Condes om 14.00 uur.
Dat het vandaag zo heet wordt, is hier in Spanje niet zo bijzonder. Wel is het bijzonder voor ons dat we vandaag de 53e verjaardag van Durkje hier op de camino vieren. In een ‘verslingerde’ caravan eten we vanmorgen een extra uitgebreid ontbijt. De basis voor een middellange wandeling wordt daarmee goed gelegd.

Frómista
Na dit feestelijk begin, begint het serieuze werk: 20 kilometer wandelen. Nadat we onze auto hebben geparkeerd in Frómista lopen we eerst nog een rondje om de kerk, maar evenals gistermiddag is de kerk ook vanochtend helaas gesloten. We verlaten het dorp door de autoweg en de autosnelweg aan de westkant van Carrión de los Condes over te steken, over het dubbele viaduct.

P980
We wandelen dan over een speciaal voor pelgrims aangelegd steenachtig pad, dat parallel aan de P980 loopt. Bij alle kruisingen zijn aan beide zijden van de kruising op het pad twee dikke betonnen palen dicht bij elkaar gezet, om zo te voorkomen dat gemotoriseerd verkeer zich gaat begeven op de camino. De betonpalen zijn alle beschilderd met een Jacobsschelp. Omdat het een lang en recht pad is en er regelmatig zijweggetjes en dammen zijn, zie je tot ver vóór je steeds die combinatie van vier betonpalen met Jacobsschelp.
Het is geen drukke weg, en langs zo’n rechte weg lopen, is niet het mooiste van de camino, maar het is al een belangrijke zaak dat we over het parallelpad kunnen lopen, in plaats van over het asfalt van de naastliggende verkeersweg.

Población de Campos
Na ongeveer drie kwartier lopen, arriveren we in het eerste dorp: Población de Campos. De route loopt even weg van de verkeersweg; door het dorp.
Voorbij Población de Campos gaan we weer verder langs de P980. Onze ANWB-routegids beschrijft dat we ook een route iets verder van de verkeersweg af kunnen nemen, maar wij volgen de gele caminopijlen langs de P980. Ruim een half uur later komen we aan in het dorp Revenga de Campos.

Revenga de Campos
Bij de entree van dit dorp is in het jaar 2000 een muurschildering aangebracht van een pelgrim op de camino richting Santiago de Compostela.
In Revenga de Campos vinden we geen gelegenheid om een kop koffie te drinken. Daarom besluiten we om net voorbij Revenga de Campos het pad langs de P980 te verlaten om een kilometer diagonaal rechts door te steken naar de door de ANWB beschreven routevariant aan de noordzijde van de camino. We lopen in de richting van het dorp Villovieco, waar die routevariant van de camino door loopt.

Villovieco
Net binnen de bebouwde kom, nog voordat we de brug over de Río Ucieza over hoeven te steken, bevindt zich rechts van de weg een grote picknickplaats met een kleine horecagelegenheid met terras. Een andere pelgrim zit hier te rusten. Wij nemen ook plaats op het terras en genieten hier van twee heerlijke koppen koffie met daarbij een stuk appelcake en rozijnenbrood ‘van het huis’ erbij. Twee andere pelgrims komen ook even langs en vlak voordat wij weg gaan, komen nog twee andere pelgrimerende jongedames de picknickplaats op. Voordat we het terras verlaten, heeft Durkje de eerste felicitatie-sms-jes en felicitatie-telefoontjes vanuit Nederland al binnen, dus met al deze aandacht voor haar verjaardag zit de verjaardagsstemming er al behoorlijk in.

Villarmentero de Campos
We vervolgen ons pad over de routevariant richting Villarmentero de Campos, het volgende dorp dat aan de P980 ligt. Als we ter hoogte van dit dorp zijn, kunnen we terug gaan naar de P980 om de oude route en de door de ANWB beschreven route te volgen. Maar vlak vóór ons lopen de eerste twee pelgrims, die zojuist bij ons op het terras waren. Zij gaan niet links naar het dorp, maar gaan rechtdoor over een ander pad, dat verder loopt langs de Río Ucieza en dat ook parallel aan de P980 blijft lopen. Op dit punt staan de gele caminopijlen zowel linksaf als rechtdoor.

Spaans-Amerikaans pelgrimsduo
Omdat we liever langs de rivier verder lopen dan langs de verkeersweg, volgen we de twee jongeheren vóór ons. Na enige minuten halen we hen in. We hebben hen in de afgelopen dagen al enkele malen eerder ontmoet. De twee lopen altijd vrolijk samen op. Vanaf dit punt lopen we met zijn vieren verder. De jongste is een Spanjaard, een IT-engineer uit de regio van Barcelona, die in London zijn ‘PhD’ heeft behaald aan de UCL. De andere man is Jeff, uit het Amerikaanse Boston. Hij is jurist en heeft vijf weken vrij kunnen nemen, omdat zijn zakenpartner - met wie hij een juristenkantoor runt - de honneurs gedurende deze camino-weken voor hem waarneemt. Jeff ontmoet zijn Venezolaanse vrouw over enkele dagen in Léon om dan samen met haar verder te gaan. De Spanjaard moet na aankomst in Léon weer naar huis, omdat zijn vakantie er dan op zit. Ze hebben elkaar enkele dagen geleden voorbij Pamplona ontmoet en lopen nu samen naar Léon.
Waar een brug over de Río Ucieza ligt, gaan we gevieren linksaf.
We verlaten hier het onverharde pad en gaan over een asfaltweg weer in de richting van de P980.

Ermita del Christo de la Salud
Dan arriveren we bij de Ermita del Christo de la Salud, een groot kerkgebouw, hooggelegen, midden tussen de graanvelden, langs deze asfaltweg. In de schaduw van dit godshuis zitten enkele andere pelgrims te rusten. Wij gaan met zijn vieren naar binnen om het interieur van deze hermitage te bekijken.
Daarna nemen we afscheid van deze Spaanse en Amerikaanse pelgrims en dan gaan Durkje en ik samen verder naar Villalcázar de Sirga.

Villalcázar de Sirga
In dit dorp wandelen we langs de refugio naar het dorpsplein, waar de kerk van Santa María la Blanca staat.
We gaan via de hoog opgaande trappen naar binnen.
We mogen als pelgrims tegen gereduceerd pelgrimstarief de kerk bezichtigen en krijgen van de kaartjesverkoper een mooi stempel van deze bijzondere kerk in onze pelgrimspassen. De man is blij vereerd, omdat hij de eerste is die een stempel mag zetten in onze nieuwe pelgrimspassen, aangezien onze eerste pelgrimspassen al vol zitten met dagstempels van onderweg.
In de kerk vinden we in één van de kapellen een beeld van Sint Jacob - als apostel en als pelgrim - in een veel groter tableau. Onderin het tableau is een Jacobsschelp geschilderd.
Tegenover de kerk is een terras, waar we ons brood eten met een kop thee erbij.
Daarna verlaten we het kerkplein op de plaats waar een mooi standbeeld staat van een zittende pelgrim, in vol pelgrimsornaat, bij een tafel met daarop drinkkannen. Je kunt op een bankje naast de pelgrim plaatsnemen aan tafel.

Carrión de los Condes
Vanaf het kerkplein lopen we terug naar de P980. Daar gaan we rechts van de weg verder over het pad dat hier voor camino-gangers is aangelegd, parallel aan de P980. Ruim drie kwartier later arriveren we tegen 14.00 uur in Carrión de los Condes, het dorp dat we vandaag als onze bestemming beschouwen.
We lopen langs de hoge graansilo’s, langs een kerkgebouw met daarop een groot Jacobus-gevelmozaïek, langs het klooster en langs een bronzen pelgrimsbeeld, dat midden op een kruising van enkele toegangswegen staat.

Gebeten door bedwantsen op de camino
Op het Plaza Mayor in het centrum van Carrión de los Condes ontmoeten we een pelgrimsduo. De jonge vrouw is afkomstig uit Canada en de iets oudere vrouw is een Ierse, maar woont en werkt als jurist in Dubai. Ze lopen af en toe samen en zijn enkele dagen geleden in dezelfde refugio behoorlijk gebeten door bedwantsen. Ze zitten beiden onder de dikke beetbulten, waar ze behoorlijk last van hebben. Afgelopen nacht hebben ze in een particuliere herberg geslapen, waar de herbergier zich heeft ontfermd over deze beide bedwantsslachtoffers, van wie ze alle textiel heeft gewassen om het ongedierte in elk geval uit de bagage te verwijderen. De rest van bagage – zoals de rugzakken – is bespoten met verdelgingsmiddel, in de hoop dat ze volledig ‘clean’ hun pelgrimstocht verder kunnen voortzetten. Bij een apotheek hebben ze zalf gekocht om hun eigen wonden te verzorgen.
Ze vinden het uiteraard allemaal erg vervelend dat het zo is gelopen, maar realiseren zich ook dat dit eveneens bij het slapen in de warme, drukke refugio’s hoort en ze zien daarmee ook wel het heroïsche van hún pelgrimstocht.

37 graden Celsius
Het is hier in Carríon de los Condes nu om 14.15 uur al 37 graden Celsius. Alle pelgrims die hier arriveren, zoeken een plekje in de schaduw, met bij voorkeur enige wind, want die waait gelukkig wel fris verkoelend.
Wij rijden met de hier geparkeerd staande huurauto terug naar Frómista, waar we onze eigen auto weer afhalen, om daarna via Osarno en de supermarkt in Burgos weer terug te rijden naar de camping in Burgos. Daar zetten we vandaag de verjaardag van Durkje op gepaste wijze voort.

Geen opmerkingen: