vrijdag 31 augustus 2012

Camino-koekjes van Spaans deeg voor Jabikspaad-bestuurders

Donderdag 30 augustus 2012
Camino-koekjes en Sint Jacobsbidprentjes met een verhaal















De pelgrim komt weer thuis
Ook de bestuursleden van de Stichting Jabikspaad Fryslân hebben in de afgelopen weken en maanden vele kilometers gelopen op pelgrimspaden en op andere paden andere in Fryslân, in Nederland en in het buitenland. Vanavond komen we als voltallig bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân weer voor het eerst in het nieuwe seizoen bijeen. Meer dan voltallig, want vanavond mogen we ons nieuwe bestuurslid Gosse Ytsma verwelkomen in ons stichtingsbestuur. We hebben weer een nieuwe seizoen voor de boeg, met ook voor het komende jaar weer een aantal mooie uitdagingen voor ons Fries-Overijsselse pelgrimspad, het Jabikspaad.

Spaanse Koekjes en bidprentjes voor Friese pelgrims
Maar voordat we aan het zakelijke deel van de vergadering beginnen, nemen we eerst voldoende tijd om aandachtig te luisteren naar alle pelgrimsverhalen, wandelavonturen en andere zomergebeurtenissen van de afgelopen zomervakantieweken. Als pelgrims eenmaal beginnen te vertellen over wat ze onderweg op het pelgrimspad hebben meegemaakt, kun je het beste even alle andere dingen loslaten, om volop mee te genieten van hun beeldende beschrijvingen over schilderachtige plekken en vooral ook van de vele bijzondere ontmoetingen en de verrassende gebeurtenissen.
Bestuurslid Klaske Wijbenga heeft de koffie klaar en ik heb van de Spaanse camino een doos vol Spaanse koekje meegenomen, koekjes in de vorm van Jacobsschelpen, het symbool van de pelgrim die loopt of die liep naar Santiago de Compostela. Voor iedereen heb ik uit het Galicische Boente een bidprentje meegenomen, waarop Sint Jacobus de Meerdere staat afgebeeld, het beeld dat Durkje en ik op 18 augustus 2012 bezochten in het kleine dorpskerkje van Boente.

Terzake
In het tweede deel van onze bestuursbijeenkomst behandelen we in sneltreinvaart een groot aantal items, die in de afgelopen maanden en weken de revue zijn gepasseerd. Groot nieuws is dat de herdruk van onze routegids onlangs is gepubliceerd en ook al via de website van het Jabikspaad en via bijvoorbeeld VVV's en bij de boekhandel verkrijgbaar is. We bespreken kort welke activiteiten in de komende maanden door en voor pelgrims worden georganiseerd in ons Pelgrimsinformatiecentrum in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, of elders in Fryslân en in Nederland. Het Jabikspaad en onze routegids genoten in de afgelopen weken volop belangstelling van de media, in kranten en tijdschriften en bij de regionale radio.
Tenslotte bespreken we nog enkele routezaken voor wat betreft het Jabikspaad. Zo'n langeafstandspad vraagt voortdurend onderhoud qua bewegwijzering en attent zijn op allerlei mogelijke obstakels en route-aanpassingen. We doen al het mogelijke om met een optimale mix van routegids, actuele wijzigingsinformatie op onze website en een duidelijke bewegwijzering met borden en stickers langs het pad de pelgrims en andere wandelaars en fietsers op ontspannen wijze over ons Jabikspaad te geleiden.

Geen opmerkingen: