vrijdag 11 mei 2012

Pelgrimeren van Larrasoaina naar Pamplona


Extreme stroomversnelling in Trinidad de Arre na hevige regen


Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Camino Santiago > Roncesvalles – Santiago de Compostela
Van Larrasoaina naar Pamplona
Dinsdag 1 mei 2012 – 16 km.
Dag 120: 2544 - 2560 km.

Nederlands-Zweeds ontbijt
Gisteravond had onze gastheer het ontbijt al voor ons klaargezet in de keuken van ons overnachtingsadres. Een grote schaal met brood, beleg, instantkoffie, thee, koekjes, enz. De melk staat voor ons klaar in de koelkast. Om 7.00 uur ontbijten Durkje en ik. Ook één van de Zweedse dames, die gisteravond laat nog een ontbijt reserveerde, schuift gezellig bij ons aan tafel en even later komt ook de andere Zweedse met haar meegenomen fruit bij ons aan tafel. Pelle, de Zweedse jongen die in Nijmegen vanaf zijn 14e jaar al zes keer de Nijmeegse Vierdaagse liep, ligt in de ruimte naast ons nog te slapen. Om 7.30 uur staan Durkje en ik buiten, klaar om te vertrekken vanuit Larrasoaina.

Larrasoaina
Het is buiten nog fris, maar wel aangenaam wandelweer. Het is in elk geval droog en verderop in het oosten zien we zelfs enige stukjes blauwe lucht. Zouden we de zon vandaag nog zien? Of komt er toch nog regen, zoals aanvankelijk werd voorspeld? We weten het nog niet.
Als we de lange dorpsstraat door lopen, komt de Ierse pelgrim Frank ons tegemoet. Frank vertelt dat een pelgrimsherberg - tegenover die van ons - een klein winkeltje heeft in de garage van de drive in-woning. Dit is de manier waarop pelgrims aan informatie komen. Je vertelt elkaar wat je hebt gezien en gehoord en zo ben je binnen de kortste keren goed op de hoogte waar je terecht kunt voor de meest essentiële zaken die je als pelgrim op een wandeldag nodig hebt. We lopen even met Frank mee om ook nog wat te kopen voor onderweg. Even later komt ook de Ierse Ann nog bij de winkel om samen met haar echtgenoot Frank hun boodschappen voor de dag te kopen.
Voorbij de dorpskerk steken we via de oude stenen brug de rivier de Arga over en dan lopen we in de richting van Akerreta. De hooggelegen burchtboerderij ligt vóór ons als we Akerreta naderen.

Rio Arre
Voorbij de kerk van Akerreta gaan we bergafwaarts in de richting van de rivier de Arre. Verderop horen we een donderend geraas van water, alsof daar een stuwdam in de rivier ligt. Het blijkt echter een waterval in de snelstromende rivier te zijn.
De vier Franse pelgrims die we al in Larrasoaina hadden ontmoet, vragen ons of we hen bij deze waterval op de foto willen zetten. Daarna komen ook Durkje en ik bij deze waterval op de foto.

Zuriáin
We gaan verder aan de linkeroever over een mooi wandelpad langs deze snelstromende rivier. Na een uur wandelen, steken we bij het dorpje Zuriáin de rivier over via een stenen brug. Boven in het dorp aangekomen, moeten we zo’n halve kilometer langs de N135 lopen, eerst het dorp uit, om verderop weer aan dezelfde kant via een asfaltweg deze drukke verkeersweg te verlaten.
We steken de Arre weer over en gaan dan over een prachtig hellingpad langs een oude steengroeve.
Dit bergpad brengt ons vanaf de voet van de berg nabij de rivier steeds hoger door een idyllisch, schilderachtig landschap met prachtige vergezichten.

Irotz
Op grotere hoogte komen we in het gehucht Irotz, dat deels tegen de bergwand is gebouwd. Direct bij binnenkomst in dit plaatsje staan twee grote automaten. Dergelijke automaten vind je hier regelmatig langs de kant van de weg. Ze zijn gevuld met onder andere sandwiches, broodjes, snoep, koekjes, repen, allerlei snoepgoed en ook heel veel bronwater en frisdranken, en soms ook nog met een thee- en koffieautomaat ernaast. De verkoper hoeft niet meer de hele dag de voorbij wandelende pelgrims in diens kruidenierswinkeltje op te wachten, maar kan de verkoop zo toch prima door laten gaan.
Om de hoek heeft de automateneigenaar vandaag een terras ingericht, waar een tiental pelgrims geniet van koffie, thee, frisdrank en allerlei daarbij aangeboden lekkernijen zoals cake, pizza, en andere aantrekkelijk ogende levensmiddelen. Omdat het nog maar 9.00 uur is en we nog slechts anderhalf uur lopen, kiezen we ervoor om nog even door te lopen, om straks een kop koffie te drinken met iets lekkers erbij in het nabijgelegen, grotere dorp. Dat blijkt later echter op een teleurstelling uit te lopen, want het pad gaat niet dóór het dorp, zoals de wandelkaart aangeeft, maar op betrekkelijk grote afstand langs het dorp.
We lopen dus dit mooie terras in Irotz voorbij en steken tussen Irotz en Zabaldika via de eeuwenoude stenen brug de rivier de Arre over.

Zabaldika
Enkele vissers staan met hoge lieslaarzen te vliegvissen. Aan de overzijde van de rivier is een grote picknickplaats aangelegd, waar inmiddels enkele vissers, dagrecreanten en pelgrims onder andere een zitplaats hebben gevonden op één van de bankjes op de rivieroever. Ook de vier Franse pelgrims zitten hier om hun jassen uit te trekken. De zon is namelijk doorgebroken en het begint al warmer te worden. De lucht wordt steeds blauwer, dus we gaan het mooie weer kennelijk tegemoet. We gaan voort over het brede betonpad langs de rivier en passeren dan op grote afstand het aan beide zijden van de N135 gelegen dorpje Zabaldika. Voor ons hier langs het pad (dus) geen koffie met lekkernij op deze landelijke 1 mei-feestdag van de Spanjaarden.

Rio Arga
Als we vlak bij de brug over de rivier de Rio Arga komen, moeten we door een tunneltje onder de N135 door. Aan de overzijde is een hele grote picknickplaats voor passerende pelgrims en voor voorbij rijdende automobilisten. Een grote wegwijzer van de historische pelgrimsroute naar Santiago de Compostela vertelt ons dat het vanaf hier nog drie kilometer is naar de twee volgende grotere dorpen en dat het nog acht kilometer is tot aan Pamplona, onze bestemming voor vandaag.

Arleta
Vanaf hier gaat een bijzonder steil pad naar grote hoogte, waarna we over een drassig hellingpad genieten van prachtige vergezichten in de links van ons liggende bergen en dalen. We lopen door tot het gehucht Arleta en gaan dan door een laag voetgangertunnelje onder een snelweg door. In de natte goten krioelen enkele dikke, lange bloedzuigers, kennelijk op zoek naar bloeddonerende gastheren en gastvrouwen. Langs de drukke snelweg klimmen we via een nieuw parallel liggend betonpad. Halverwege hebben drie gooigrage wandelaars hun schoeisel aan elkaar geveterd over de hoog boven ons hangende electriciteitsdraad geslingerd. Drie paar schoenen hangen bungelend aan hun veters elk aan een kant van het draad.  In de verte zien we het dal van de Rio Ulzama.

Trinidad de Arre
Na een afdaling volgt een verrassing: de prachtige middeleeuwse stenen brug van Trinidad de Arre.
Op de achtergrond ligt het prachtige dorpje Trinidad de Arre. We steken de brug over om door Trinidad de Arre verder te gaan.
Aan de overzijde van de brug is een stadspoort. In de muur boven de toegangspoort zien we de beeltenis van een pelgrimsstaf met kalebas; de symbolen die behoren bij pelgrims.
Aan de overzijde gaan we naar beneden, naar de rivieroever, om daar enkele foto’s te maken, want de combinatie van brug, rivier, stroomversnelling en bouwwerken is magnifiek en een bezoek alleszins waard.
We lopen vervolgens door de lange en stille hoofdstraat van Trinidad de Arre. We vinden hier een banketbakkerszaak die ook een koffieschenkerij heeft. Hier genieten we van lekkere pittige koffie met enkele versgebakken – door ons zelf nog belegde - broodjes. In deze zaak ontmoeten we ook nog een andere Nederlandse jonge pelgrim. Hij vertelt dat dit vandaag zijn tweede pelgrimsdag is.

Villava
Na onze koffiepauze lopen we Trinidad de Arre uit, dat - zonder dat we het in de gaten hebben – over loopt in het volgende dorp, genaamd Villava. Hier ontmoeten we ook de Duitse pelgrim Silvia, die vannacht bij ons op de kamer sliep in de herberg van Larrasoaina. Een Spanjaard staat bij haar, druk gebarend welke route ze moet nemen. Ze vertelt dat ze was verdwaald en dat deze man haar met zijn auto weer op de route heeft gezet. Dankbaar neemt ze afscheid van haar wegwijzer. Omdat ze veel langzamer loopt dan wij, gaan wij enige tijd later samen verder voor haar uit lopend. Op de muur van een pelgrimscafé zien we een mooie muurschildering van een vroeger door Navarra wandelende pelgrim.

Burlada
Ook het dorpje Villava gaat voor ons ongemerkt over in de volgende plaats: Burlada. We steken een drukke verkeersweg over en gaan over de Camino de Burlada langs een park richting Pamplona. Al spoedig passeren we de plaats waar zichtbaar is gemaakt met een plaatsnaambord dat we Pamplona binnenwandelen.

De oude burcht
Links van ons liggen enkele oude woonflats. Eén van die woonblokken heeft een aantal decoraties in en aan de muur. Eén daarvan is een verzameling van verschillende pelgrimsschelpen.
We krijgen inmiddels de grote burcht van Pamplona in zicht. Steeds dichter naderen we de hoge stadsmuur recht vóór ons.
Het is inmiddels prachtig voorjaarsweer geworden. De zon schijnt volop en veel Spanjaarden zijn ook met hun kinderen naar buiten gekomen om te wandelen door de parken en te genieten van het prachtig zonnige weer.
De gele Caminopijlen wijzen ons de weg naar de rivier de Arga. We komen daar aan bij de middeleeuwse Magdalenabrug.

Puerta Francia & Puerta de Zunalagaregui
We gaan over deze oude brug en staan dan al spoedig aan de voet van de hoge stadsmuur van Pamplona. We wandelen tussen deze stadsmuur en de buitenmuur van de eigenlijke vestingwal door, in de richting van de Puerta de Francia.
Nadat we door de buitenpoort van de Puerta de Francia zijn gegaan en vervolgens door de binnenpoort van de Puerta de Zunalagaregui, komen we in de oude binnenstad van Pamplona. Via de Calle del Carmen (vroeger de zogenoemde Rúa de los Peregrinos) en de Calle Curia gaan we naar de kathedraal van Pamplona.

Pamplona
Hier beëindigen we onze route van vandaag. We hebben ongeveer 16 kilometer gewandeld in vier uren. We wandelen nog even door het stadscentrum op zoek naar een geschikt overnachtingsadres. Onderweg ontmoeten we nog de Duitse Silvia, die inmiddels dus ook in Pamplona is gearriveerd. We vinden een hotelkamer vlak bij de stierengevechtenarena, waar ook onze auto in de parkeergarage staat. Vanavond eten en vannacht slapen we in Pamplona.

Geen opmerkingen: