zaterdag 18 februari 2012

Interbestuurlijk overleg over Pelgrimscentrum Sint Jacob

Zaterdag 18 februari 2012
Onthulling van het Informatiebord van De Groate Kerk van St. Jabik


















Interbestuurlijk overleg
Inmiddels maken we met meerdere partijen gebruik van De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie en is het moment aangebroken om met die partijen gezamenlijk terug te blikken op onze samenwerking van het afgelopen jaar, vanaf de opening van het Pelgrimscentrum Sint Jacob, in het voorportaal van de monumentale Groate Kerk van Sint Jabik. Vanmorgen en vanmiddag woon ik - samen met twee medebestuurders - dat overleg bij als voorzitter van de Stichting Jabikspaad Fryslân, één van de deelnemende partijen in het Friese Pelgrimsinformatiecentrum.

Nederlands Genootschap van Sint Jacob & Stichting Jabikspaad  Fryslân
Om half elf vanmorgen begint de eerste overlegsessie in het Jabikshuus, het moderne vergadercentrum dat achter De Groate Kerk is aangebouwd. We zitten aan tafel met een bestuursdelegatie van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en van de Stichting Jabikspaad Fryslân, samen met het gezamenlijke, driehoofdige Coördinatieteam van het Pelgrimscentrum Sint Jacob. In dit eerste uur blikken we terug op bijna één jaar werken met èn in ons gezamenlijk pelgrimsinformatiecentrum, dat in het afgelopen jaar op de 2e en de 4e zaterdag van de maand was en is geopend van 11.00-15.00 uur. Aan de hand van de ervaringen van het afgelopen jaar bespreken we de inhoud van het voorliggende concept van de Gebruiksovereenkomst, die in het vervolg van deze sessie zal worden besproken met de andere belanghebbende samenwerkingspartners.

Stichting Alde Fryske Tsjerken 
Om twaalf uur arriveert ook Gerhard Bakker, de directeur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Met hem bespreken we de uitkomsten van onze voorgaande sessie, waarbij we onze voorstellen met betrekking tot de nog af te sluiten Gebruiksovereenkomst aan hem voor advies voorleggen. We zitten nu als drie partijen goed met elkaar op één lijn, dus we kunnen van start met de derde overlegsessie van vandaag, namelijk met een bestuursdelegatie van Stichting De Groate Kerk. Deze bestuurders arriveren om 12.00 uur en voegen zich ook bij ons.

Informatiebord vóór De Groate Kerk
Maar voordat we met alle vier partijen om tafel gaan, vieren we een heuglijk feit. Gerhard Bakker heeft zojuist namelijk het nieuwe Informatiebord van het Pelgrimscentrum Sint Jacob meegenomen, dat buiten geplaatst zal worden vóór De Groate Kerk. Dit prachtige Informatiebord geeft kort informatie over het Cultureel Centrum dat in deze monumentale Groate Kerk is gehuisvest. Daarnaast wordt gewezen op de aanwezigheid van het Pelgrimsinformatiecentrum, in het voorportaal van De Groate Kerk. De openingstijden en alle betreffende websites worden vermeld en onderaan het bord staan de namen van de zes organisaties, die door een aanmerkelijke financiële ondersteuning het samen met ons mogelijk hebben gemaakt om de herbestemming van De Groate Kerk mogelijk te maken. Vóór De Groate Kerk wordt nu het Informatiebord onthuld.  

Bildtse soete grouwe orten
Deze onthulling 'beklinken' we met een door Stichting De Groate Kerk aangeboden feestelijke snertmaaltijd, gemaakt van de 'Bildtse soete grouwe orten', een heel oud landbouwgewas dat momenteel - zoals weleer - weer wordt verbouwd op de Bildtse zeeklei. Deze traditioneel Bildtse hele erwten (orten) zijn hier en daar in Het Bildt weer te koop. De overheerlijke 'ortesop' (snert) met roggebrood en spek wordt met smaak en grote dank gegeten. Bildts culinair is ook cultuur, dus prima passend in dit goed draaiende "Kultureel Sintrum" van Sint-Jacobiparochie.

Stichting De Groate Kerk
Na deze feestelijke maaltijd start om 13.00 uur het interbestuurlijk overleg van Stichting De Groate Kerk, het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, de Stichting Jabikspaad Fryslân en de directeur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Stichting De Groate Kerk is huurder van De Groate Kerk en het Jabikshuus en het Nederlands Genootschap is huurder van het Voorportaal van De Groate Kerk. Verhuurder is de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Beide hurende partijen hebben inmiddels een huurovereenkomst met de verhurende stichting gesloten. Vandaag moeten de Stichting De Groate Kerk en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob nog een bilaterale Gebruikersovereenkomst opstellen, waarmee ze als goede gebruikers samen met de Stichting Jabikspaad correct gebruik maken van de eigen en de gemeenschappelijke ruimtes.

Gebruiksovereenkomst
De resultaten van de bestuursvergaderingen van de drie deelnemende gebruikers worden in het interbestuurlijke overleg aan elkaar voorgelegd. Alhoewel we alle drie heel verschillende organisaties zijn, delen we een groot aantal gemeenschappelijke doelen, waar het gaat om de publieksfunctie die wij voor onze in cultuur geïnteresseerde doelgroepen vervullen. Natuurlijk heeft elke organisatie ook haar eigen belangen, maar dankzij de goede start van onze samenwerking, de plezierige en helpende manier waarop we in het afgelopen jaar hebben gewerkt en de wil om er gezamenlijk iets moois en iets goeds van te maken, maakt het mogelijk dat we in goed overleg alle zakelijke aangelegenheden vanuit ieders perspectief transparant aan elkaar kunnen voorleggen, waarna we in een gezamenlijk zoekproces op alle onderhandelpunten in harmonie tot wederzijds geaccepteerde werkwijzen voor toekomstig gezamenlijk gebruik komen.

Jaarlikse Ortefergadering
Ruim een uur later zien dan we dan ook als vertegenwoordigers van alle vier samenwerkende partijen terug op een mooi resultaat van ons werk. We zijn klaar om de finale tekst van de Gebruiksovereenkomst op te stellen, waarna die kan worden ondertekend voor wederzijds akkoord.
Jaarlijks zullen we dan in de maand februari een 'Bildtse Soete Grouwe Ortefergadering' beleggen, waarin we op grond van wederzijdse en gezamenlijke evaluatie onze gemaakte werkafspraken zullen bijstellen, uitgaande van onze dan geldende situatie, wensen en plannen. We spreken naar elkaar uit dat we tevreden zijn over onze samenwerking en zien vol vertrouwen een plezierige samenwerking in het Bildtse met elkaar tegemoet.

foto: Gerhard Bakker (directeur Alde Fryske Tsjerken)

Geen opmerkingen: