zondag 25 september 2011

Lanterfanten over Route 3.10 van Terherne naar Heerenveen

Zondag 25 september 2011

In een dichte mist rijden Durkje en ik vanmorgen om 7.15 uur van Stiens naar Terherne. Daar begint om 7.45 uur vanmorgen onze langeafstandswandeling bij de boerderij van het Kameleondorp. We lopen vandaag van Terherne via Akmarijp, Akkrum en De Deelen naar Heerenveen over een afstand van 34 kilometer. Zo vroeg in de ochtend is het nog stil in Terherne. Slechts enkele mensen ontmoeten we hier, veelal met een hond aan de lijn. In de jachthaven liggen de bootjes en boten ook in de mist. De voorste kunnen we nog zien, de achterste boten al niet meer.

Voorbij de jachthaven en de strandcamping van Terherne nemen we het fietspaadje langs de oever van het Sneekermeer. Vlak achter de rietkraag zien we enkele meters water, maar verderop wordt ons het zicht ontnomen door de mist. Langzaam zien we in het oosten boven de bomen de zon steeds meer kracht krijgen. Voorbij een ophaalbruggetje passeren we Heerenzijl. Verderop wandelen we langs de oever van de Goingarijpsterpoelen, totdat we arriveren in Goingarijp. Bij Goingarijp spelen nu al drie enthousiaste kleine kinderen in zwembroek en zwemvest onder het toeziend oog van een man op het strandje van de Goingarijpsterpoelen. Een inwoner van Goingarijp wijst ons de weg om door de nieuwbouw, over het bruggetje 1909 bij de zeilschool van Goingarijp naar de oude dorpskerk met de bijzondere klokkentoren te wandelen. Inmiddels is de mist bijna opgetrokken.

De kerkklok voor de kerkdienst van 9.30 uur hadden we langs de Goingarijpsterpoelen al horen luiden. We ontmoeten enkele kerkgangers en de predikant die hier vanmorgen voorgaat in de kerkdienst. Van Goingarijp lopen we via Terkaple naar Akmarijp. In Akmarijp passeren we de klokkenstoel op de begraafplaats en iets verderop ook het Ooievaarsdorp van Akmarijp. We zien hier geen ooievaars; echter wel een eind verderop in De Blaugerzen. Over de Graverij en langs natuurreservaat De Blaugerzen en via de Vegelinsweg gaan we door Vegelinsoord naar de boerderij van de familie Keimpema.

Bij de Theeschenkerij van de familie Keimpema vertrekt de veerpont die wij straks nodig hebben om aan de overzijde van het water naar Akkrum te kunnen lopen. Eerst drinken we in de Theeschenkerij bij mevrouw Keimpema koffie met appeltaart. Met het inmiddels mooie zonnige weer in de warme najaarszon is het hier buitengewoon aangenaam vertoeven op het terras aan het water. Na de koffie worden we met de pont naar de overzijde gevaren, waarna we naar Akkrum lopen. We lopen parallel aan de spoorlijn naar Akkrum om daar over te kunnen steken. Aan de andere kant van het spoor nemen we de weg tussen het spoor en de A32 in zuidelijke richting, langs benzinestation Smarpot. Door een tunnel gaan we onder de A32 door om dan parallel aan de A32 via Haskerdijken naar de Ringvaart te lopen ter hoogte van de Kapel van Dodo.

Bij Terband lopen we aan de noordzijde van de Ringvaart naar het natuurreservaat De Deelen. Over een smal graspaadje lopen we door De Deelen naar de hoge vogelkijkhut. Boven in deze vogelkijkhut hebben we rondom een prachtig uitzicht over alle natuurschoon van dit schitterende natuurreservaat. Hierboven pauzeren we om ook wat te eten en te drinken. Ondanks de warmte van vandaag is het hier aangenaam koel, aangezien de verkoelende wind door de kijkgaten van de vogelkijkhuit waait. Verderop nemen we de uitgestippelde wandelroute door De Deelen, door het natuurlijke doolhof van riet, petgaten en moerasbos. Een ware natuurbelevenis is het om over turfpaadjes, een klapbrug en boomstammenvlonders door dit natuurschoon te wandelen met zulk mooi weer.

Voorbij De Deelen gaan we over de Deelenweg, door Tjalleberd, over een veldpad langs een vaart en langs een Populierenbosperceel naar Gersloot. Bij Gersloot graast een grote groep zwartbonte koeien in een weilandje en ter hoogte van Luxterhoek passeren we een klein woudhuisje met een aantal geiten in de voortuin. Voorbij Luxwoude gaan we met een fiets- en voetgangstunnel onder de A7 door in de richting van Heerenveen. Op Het Meer pauzeren we op de mooie bank die hier aan de zuidkant van Zestien Roeden is gebouwd.

Inmiddels hebben we Pieter al gebeld, die inmiddels naar ons onderweg is met de auto. Vanaf Het Meer aan de rand van Heerenveen ter hoogte van De Knipe wandelen we naar Heerenveen. We komen uit bij het Centraal Station van de NS in het centrum van Heerenveen. Daar staat Pieter al enkele minuten klaar om ons vanuit Heerenveen naar Terherne te rijden, waar we vanmorgen vroeg onze auto hebben achtergelaten. Vanuit Terherne rijden we weer naar Stiens. Inmiddels is de temperatuur opgelopen tot 25 graden Celcius. Het is een schitterende wandeldag. De 34 kilometer hebben we vandaag afgelegd in 9 uren.

Om 18.00 uur zijn we thuis, waar de warme maaltijd al klaar staat, die Pieter eerder vanmiddag al had bereid. Na douchen en avondeten zitten we om 19.45 uur al weer in De Hege Stins te Stiens, waar we de Gemeentedienst bijwonen van de Evangelisatiecommissie van de Protestantse Gemeente van Stiens. Dominee Pieter Boomsma uit Nijverdal is vanavond onze voorganger in deze kerkdienst en deze Sing In wordt vanavond muzikaal omlijst door het mannenkoor Patrimonium uit Leeuwarden.

Geen opmerkingen: