zaterdag 24 september 2011

Marten Alkema exposeert in Stiens

Zaterdag 24 september 2011

De Kultuerried Ljouwerteradiel beheert in Stiens twee expositieruimten, te weten: de Openbare Bibliotheek en het Gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel. Hier worden doorlopend exposities van uiteenlopend werk gehouden. Tot en met 1 oktober 2011 is er in het gemeentehuis in Stiens een expositie te zien van schilderijen van Marten Alkema uit Harlingen. Hij werkt onder de pseudoniem Mazl, omdat hij vindt dat hij geluk heeft, aldus Alkema.

De Friese havenstad Harlingen is de plaats waar deze in 1960 geboren kunstschilder zijn inspiratie kwijt kan op het schilderdoek. Alkema is gefascineerd door de CoBrA-groep en geïnspireerd door een aantal expressionistische kunstenaars van deze tijd.

Muziek en kunst gaan voor hem altijd samen. Het is voor Alkema een werkritme geworden om onder de klanken van zigeunermuziek de verf op het doek te zetten. Dagelijks hanteert hij de schilderskwast als zelfstandig huisschilder. Maar als het even kan, is Marten te vinden in zijn atelier om zich bezig te houden met zijn kunst. Hij is begonnen als hobby, maar hij werkt inmiddels als professioneel kunstenaar.

‘Expressie met veel kleur’ is de gedachte achter de schilderstukken van Mazl. De werkwijze van Alkema is explosief, eigentijds en kleurvol. Net als de meeste coloristen gaat Marten de kleur zwart niet uit de weg. Vrijwel alle werken worden gemaakt met acrylverf. Als expressief schilder begint hij zonder uitgewerkt plan.

Als expressief schilder werkt Alkema vanuit zijn emotie. Karakteristiek voor de schilderijen zijn de sterke kleuren en het gebruik van sierpleister. Hij creëert veelal reliëf-schilderijen, die bestaan uit een veelheid aan kleurschakeringen, met een balans tussen abstract expressionisme en CoBrA-invloeden. Mazl gaat schilderend de uitdaging aan om - soms heftig, dan weer subtiel - met kleur zijn licht te creëren in een eigen wereld.

Een representatief voorbeeld van zijn werk is het schilderij ‘Window of my eyes’. Het is acryl geschilderd op linnen, gevat in een zwarte baklijst, met als formaat 60 x 50 cm.

Geen opmerkingen: