zaterdag 18 juni 2011

Santiago is de ware Jacob

Vrijdag 17 juni 2011

Toen Durkje en ik op 5 mei 2011 op Tenerife onderweg waren van Los Cristianos naar Santa Cruz de Tenerife passeerden we de kustplaats Candelaria. Wandelend door de smalle hoofdstraat van Candelaria kwamen we langs een winkel, die qua assortiment gespecialiseerd is in bijbelse personen, zaligverklaarden en heiligen. Het assortiment bestaat uit allerlei vormen van afbeeldingen, voor het overgrote deel bestaande uit beelden in allerlei formaten van groot tot klein. Als pelgrims van Sint Jacob gingen we in de winkel op zoek naar beelden van Sint Jacob. We vonden verschillende formaten van beeldjes van Sint Jacob en kochten een klein beeld van Santiago, dat we in het vliegtuig gemakkelijk mee zouden kunnen nemen naar huis.

Durkje en ik begonnen onze pelgrimstocht enkele jaren geleden in Sint-Jacobiparochie en wandelden vanuit dit Bildtse Sint Jabik over het Jabikspaad in zuidelijke richting, om in het verlengde daarvan over diverse Jacobspaden verder te pelgrimeren in de richting van het Spaanse Santiago de Compostela.

Maar wie is nu eigenlijk die Sint Jacob?
Is Santiago de ware Jacob?

'Sant-Yago' betekent 'Sint Jacob'. Het handelt hier in eerste instantie om de bijbelse Jacobus, de broer van Johannes, één van de leerlingen van Jezus van Nazareth. Jacobus was de zoon van Sebedeus en Salome. Om hun felle karakter noemde Jezus de broers: "Boanerges", wat "zonen van de donder" betekent. Jacobus, Johannes en Petrus waren de meest intieme leerlingen van Jezus. Ze waren nabij Jezus Christus op de belangrijkste momenten van Zijn leven, zoals op de berg Thabor en in de Hof van Olijven. Tien jaar na het einde van de aardse weg van Jezus wordt Jacobus door Koning Herodes met het zwaard gedood.

De Spaanse legende wil dat Jacobus na de verrijzenis van Jezus de zendingsopdracht om naar het einde der aarde te gaan zo letterlijk opvatte, dat hij naar Finisterra (het einde der aarde) in Galicië trok. Zijn prediking zou weinig succesvol zijn geweest, waardoor Jacobus teleurgesteld naar Jeruzalem terugkeerde. Daar zou hij in een heftig dispuut met Hemogenes (de zoon van Hermes) geraakt zijn. Koning Herodes liet hem doden en zijn leerlingen brachten zijn lichaam daarna per schip naar Galicië terug. Zijn graf in Spanje zou tot de achtste eeuw vergeten zijn. Een ster wees het graf aan, en zo ontstond het bedevaartsoord "Sint Jacob op het veld van de Ster", ofwel in het Spaans: 'Santiago de Compostela", (oorspronkelijk "op het grafveld"). De kerkelijke feestdag van Jacobus de Oudere of de Grote is jaarlijks op 25 juli.

Geen opmerkingen: