woensdag 6 oktober 2010

Afscheidsdiner voor Jabikspaad-bestuurders in Jorwert

Woensdag 5 oktober 2010

Ruim tien jaar geleden is het Jabikspaad geopend: het pelgrimspad voor wandelaars en fietsers, dat vanaf Sint-Jacobiparochie - via Jorwert - tot aan Hasselt het aanvangstraject is voor de meer dan 3.000 kilometer lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Reeds enkele jaren voordat dit pad werd geopend, waren een aantal Friezen druk in de weer om alle voorbereidingen te treffen voor dit Noord-Nederlandse pelgrimspad en om mede daartoe ook een bestuur te installeren van de toen nog op te richten Stichting Jabikspaad Fryslân.

Afgelopen voorjaar, voordat het tienjarig bestaan van het Jabikspaad zou worden gevierd, gaven drie van deze stichtingsbestuurders te kennen dat zij het bestuurdersestafettestokje graag zouden willen doorgeven aan nieuw aan te trekken bestuurders. Dat waren de volgende bestuurders van "het eerste uur": Piet van Noort, Dick Wesselius en de vlak daarna in juni 2010 helaas overleden Syb Zeinstra. We zijn dankbaar dat we op 5 juni 2010 samen met deze drie bestuurders nog op feestelijke wijze de onthulling van het pelgrimsmonument de "Jirnsumer Moeting" in Jirnsum hebben mogen beleven, mede ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het inmiddel bekende en populaire Jabikspaad.

Om ook in onze bestuurderskring samen nadrukkelijk stil te staan bij het tienjarig bestaan van het Jabikspaad en om op gepaste wijze afscheid te nemen van deze drie stichtingsbestuurders, was besloten om deze bijzondere gebeurtenissen te bezegelen met een "pylgermiel" in de bovenzaal van Kafee-Herberg "Het Wapen van Baarderadeel" tegenover de Sint-Radboudkerk van Jorwert, gelegen aan ons aller Jabikspaad. Vanavond is het dan zover dat we als bestuurders met onze partners tijdens deze pelgrimsmaaltijd terugblikken op het vele en het goede dat velen voor het Jabikspaad hebben gedaan.

Na een aperitief aan de stamtafel van dit markante dorpscafé van Jorwert, genieten we van een heerlijk diner in de bovenzaal van de dorpsherberg van Jorwert. De historische tafelrede wordt na de tweede dinergang uitgesproken door pastoor Jan Romkes van der Wal, ook vanaf het begin van het Jabikspaad één van de deskundige en betrokken stichtingsbestuurders. Van der Wal memoreert veel namen van de pioniers en van de betrokken organisaties van het eerste uur. In de beeldende woorden van Jan Romkes van der Wal trekt de geschiedenis van het Jabikspaad in geuren en kleuren aan ons voorbij. Een feest van herkenning voor met name de pioniers van het eerste uur.

Na het diner gaan we weer naar beneden om nog een kop koffie te drinken in het dorpscafé. Laat in de avond verlaten we de Jorwerter herberg en dan staan we midden in het dorp al weer op de doorgaande route van het Jabikspaad. In de stilte van de avond hier op het Friese platteland verdwijnen onze auto's langzamerhand weer uit de dorpskern en wordt het weer stil in Jorwert. We hopen dat nog heel veel pelgrims zullen genieten van het prachtige Jabikspaad, dat wij mogen beschouwen als het resultaat van noest vrijwilligerswerk van de kleine groep pelgrims die ervan overtuigd waren dat Fryslân in het algemeen en Sint-Jacobiparochie in het bijzonder toch zeker het startpunt zou moeten zijn van de Nederlandse pelgrimsweg naar het Spaanse Santiago de Compostela. Die missie is geslaagd.

Geen opmerkingen: