zaterdag 27 februari 2010

Fiets- en Wandelbeurs 2010 in Amsterdam

Zaterdag 27 februari 2010

Vandaag en morgen kun je in de RAI te Amsterdam de "Fiets- en Wandelbeurs 2010" bezoeken. Voor liefhebbers van lange afstandsfietsen en -wandelen is deze jaarlijkse beurs een aanrader. Ook onze Stichting Jabikspaad Fryslân is evenals in de afgelopen jaren met een beursstand aanwezig om langeafstandswandelaars en -fietsers te attenderen op het Jabikspaad, dat de Fries-Overijsselse aanlooproute is voor Nederlandse pelgrims, die wandelend of fietsend naar Santiago de Compostela gaan pelgrimeren. Om ons verder te oriënteren op onze eigen pelgrimage naar het Spaanse Santiago de Compostela bezoeken Durkje en ik vandaag deze themabeurs. Onze autopassagiers Baukje & Rauke zetten we vanmorgen af bij station Amsterdam Zuid, want zij bezoeken tijdens ons beursbezoek het centrum van Amsterdam, ter sightseeing en shopping in deze "City of Amsterdam".

Vanwege het ruimtegebrek en het succes van de afgelopen jaren, is de beurs ten opzicht van de voorgaande jaren uitgebreid met een beurshal. Door deze extra hal heeft de Fiets- en Wandelbeurs nu 21.000 vierkante meter aan beurshallen, zalen en lounges met ruim 400 standhouders. Zo passeren Durkje en ik vandaag bijvoorbeeld: reisorganisaties, verkeersbureaus, buitensportzaken, vakantiefietsspecialisten, reisboekhandels, wandelschoenmakers, maar ook veel beursstand omtrent aantrekkelijke wandelpaden en fietsroutes. Verschillende vormen van fietsen en wandelen komen op deze beurs ruim aan bod.

Veel van wat een fietser of wandelaar nodig heeft voor een geslaagde tocht of vakantie is hier aanwezig: van een fiets op maat tot de juiste wandelschoen. Het assortiment aan wandel- en fietsreizen dekt een groot deel van de wereld: van zelfgeplande tot geheel verzorgde reizen; en voor elke leeftijd en interesse is er wel iets te vinden. Zo is deze beurs een must voor iedere liefhebber van wandelen en fietsen tijdens vakantie en overige vrije tijd. De Fiets- en Wandelbeurs is ook bedoeld als een belevingsbeurs. Desalniettemin was onze conclusie dat beleving en materiaalaanbod (bv. trekkerstenten) wat op de achtergrond bleef ten opzichte van het enorme (veelal papieren) informatieaanbod óver wandelen en fietsen.

Onze beursstand van de Stichting Jabikspaad Fryslân staat in het zogenoemde "Pelgrimspaviljoen". In dit paviljoen staan bijvoorbeeld de pelgrimstochten naar Rome, Jeruzalem en Santiago de Compostela centraal. De standbemanning voor het Jabikspaad bestaat vandaag uit de twee stichtingsbestuursleden Klaske Wijbenga en Janneke Schievink met Gerlof Katuin èn Willem Jan Topma, één van de routebeheerders van het Jabikspaad. Ze hebben het druk met z'n vieren om de belangstellende wandelaars en fietsers te informeren over alle ins en outs omtrent het Jabikspaad, het wandelpad dat begint in het Friese Sint-Jacobiparochie en eindigt in het Overijsselse Hasselt. Geïnteresseerden nemen visitekaartjes mee met de verwijzing naar onze website http://www.jabikspaad.nl/ of ze nemen een uitgebreide brochure over de route mee. En voor wie al heeft besloten dit mooie pelgrimspad te gaan lopen, is er de mogelijkheid om de wandelgids ter plekke te kopen en direct mee te nemen.

De wandelgids van het Jabikspaad wordt goed verkocht, dus we mogen ervan uitgaan dat ook in het komende wandelseizoen weer veel wandelaars en fietsers zullen gaan genieten van dit mooie wandelpad, dat de aanlooproute vormt van het veel langere internationale pelgrimspad naar het Spaanse Santiago de Compostela. Dat het Jabikspaad je verliefd kan maken op wandelen in het algemeen en pelgrimeren in het bijzonder, is geen sprookje, want behalve dat het Durkje en mij aanzette om te gaan pelgrimeren, hebben we inmiddels al veel meer voorbeelden van wandelaars en fietsers ontmoet, die het Jabikspaad als essentiële opstap voor hun grote pelgrimsreis hebben beleefd.

Geen opmerkingen: