woensdag 12 november 2008

Proefvisitatie Diploma Christelijk Basisonderwijs in Leeuwarden

Woensdag 12 november 2008

Sinds jaar en dag reikt onze christelijke Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (OLB) van Stenden hogeschool in Emmen, Groningen en Leeuwarden het "Diploma Christelijke Basisonderwijs" (DCBO) uit aan studenten die gedurende hun opleiding hebben voldaan aan alle DCBO-bekwaamheidsvereisten om als bevoegde docenten bekwaam aan het werk te gaan in christelijke basisscholen. Toen ik in 1979 afstudeerde aan de Christelijke Pedagogische Academie (PA) (vroeger de Koningin Juliana Kweekschool geheten) te Drachten, heette dit diploma nog het "Diploma Bijbels Onderwijs". Met dat diploma op zak heb ik van 1979-1987 naast mijn hoofdvakken Kantoor- en Winkelpraktijk ook nog wekelijks enkele lesuren als daartoe bevoegde docent godsdienstonderwijs verzorgd in het Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (LHNO) èn in het Lager Technische Onderwijs (LTO) te Delfzijl.

Studenten die momenteel afstuderen aan onze christelijke OLB (vroeger ook wel PABO genoemd) willen doorgaans bovenop hun HBO-opleiding tot leraar basisonderwijs graag het Diploma Christelijk Basisonderwijs behalen, om daarmee goed toegerust te zijn om in het hedendaagse christelijke basisonderwijs als bekwame professionals christelijk basisonderwijs te verzorgen.

Om dit DCBO uit te mogen reiken, moet de OLB eenmaal per zes jaar aantonen dat de kwaliteit van ons christelijk opleidingsonderwijs aan de maat is. De Besturenraad voor het Christelijk Onderwijs komt dan met een visitatiecommissie op bezoek om onderzoek te doen naar de kwaliteit van onze opleidingen in Emmen, Groningen en Leeuwarden. Bij voldoende kwaliteit accrediteert de Besturenraad het DCBO-programma, waarmee de hogeschool het recht verkrijgt om de komende zes jaren het DCBO uit te reiken aan afgestudeerden die het hele - extra - programma daartoe met succes doorliepen.

Binnenkort komt die visitatiecommissie van de Besturenraad weer op bezoek ten behoeve van de nieuwe accreditatie. Om die visitatie goed voor te bereiden, hebben we vandaag een zogenoemde proefvisitatie. Management, Bestuur, Studenten, Docenten en Werkveldvertegenwoordigers zijn vandaag om de beurt met een Proefvisitatiepanel in gesprek om alle ins en outs van het DCBO-programma gedegen met elkaar door te spreken. De hele dag ben ik bezig met het briefen en debriefen van alle deelnemers. Een geslaagde dag, waaruit zeker ook vandaag maar weer eens blijkt hoe betrokken het werkveld, de studenten en de medewerkers met elkaar vorm en inhoud geven aan de bekwaamheidvereisten die gelden om bevoegd en bekwaam degelijk christelijk basisonderwijs te verzorgen.

Geen opmerkingen: