dinsdag 26 oktober 2021

Fleur voor de trouwdienst in Easterein

Vrijdag 22 oktober 2021
  
Bloemstuk in de Martinitsjerke van Eastereain

Trouwen in Corona-tijd
Door de huidige en komende generaties zullen de bijzondere verhalen van 'Trouwen in Corona-tijd' nog vaak worden (door)verteld. Verhalen worden van geslacht op geslacht doorgegeven, en vooral als die getuigen van uitzonderlijke situaties hebben ze een lange houdbaarheidsdatum.
Wegens alle door de overheid en aan elkaar opgelegde Corona-beperkingen zijn veel trouwerijen van de afgelopen anderhalf jaar op andere dan beoogde wijze gevierd, zijn ze uitgesteld, of in twee of meer delen geknipt.

Trouwerij deel 1 in 2020
Zo is het ook gegaan met het huwelijk van Pieter & Esther.
Vorig jaar was het nog wel mogelijk en acceptabel om in zeer beperkte samenstelling te huwen, maar het huwelijk kerkelijk laten inzegenen in grote kring en/of een uitbundig bruiloftsfeest vieren met tientallen tot honderden gasten, was met name in het voorjaar van 2020 geen haalbare optie.
Pieter & Esther besloten dan ook hun trouwerij in twee afzonderlijke delen op te knippen. Zo vond hun burgerlijk huwelijk plaats op 17 april 2020, waar alleen zij als bruidspaar en wij als vier gezamenlijke ouders bij aanwezig konden zijn. 
Om toch ook Gods Zegen alvast te vragen over hun huwelijk heeft het bruidspaar ervoor gekozen om in de kring van beide gezinnen met zijn achttienen Gods Zegen te vragen over hun huwelijk op 18 april 2020, in de knusse dorpskerk van het Friese Terkaple.

Trouwerij deel 2 in 2021
En toen was het wachten op de groene lichten om de kerkelijke huwelijksbevestiging en het bruiloftsfeest in grotere kring te vieren. Ingeschat werd dat het in oktober van 2021 naar alle waarschijnlijkheid mogelijk zou zijn om - rekening houdend met de dan geldende beperkingen - het tweede deel van de trouwerij te vieren. 
En dat tweede deel gaan we morgen beleven. 
Vandaag is de dag van de laatste voorbereidingen op het deel twee van de beide feestelijkheden van morgen. Durkje en ik rijden vanmiddag met het grote trouwbloemstuk vanuit Stiens naar de Martinitsjerke van Easterein, waar de trouwdienst morgenmiddag zal gaan plaatsvinden.
De hulpvaardige hulpkoster en koster ontvangen ons bij en in de kerk, en dan zoeken we gezamenlijk een geschikte plek voor het fleurige bloemstuk, in de grote kerkzaal van deze monumentale kerk, ook wel 'de kathedraal van Fryslân' genoemd. 
Morgenmiddag komen we hier weer terug voor de kerkelijke viering van het huwelijk van Esther & Pieter.

Geen opmerkingen: