dinsdag 26 oktober 2021

Dag vol Zegen & feest in Easterein & Westhem

Zaterdag 23 oktober 2021
  
Gezinsfoto bij de Pollepleats in Westhem



















Trouwen in twee delen in Corona-tijd
Door de huidige en komende generaties zullen de bijzondere verhalen van 'Trouwen in Corona-tijd' nog vaak worden (door)verteld. Verhalen worden van geslacht op geslacht doorgegeven, en vooral als die getuigen van uitzonderlijke situaties, hebben ze een lange houdbaarheidsdatum.
Wegens alle door de overheid en aan elkaar opgelegde Corona-beperkingen zijn veel trouwerijen van de afgelopen anderhalf jaar op andere dan beoogde wijze gevierd, zijn ze uitgesteld, of in twee of meer delen geknipt. Zo is het ook gegaan met het huwelijk van Pieter & Esther.
Vorig jaar was het nog wel mogelijk en acceptabel om in zeer beperkte samenstelling te huwen, maar het huwelijk kerkelijk laten inzegenen in grote kring en/of een uitbundig bruiloftsfeest vieren met tientallen tot honderden gasten, was met name in het voorjaar van 2020 geen haalbare optie.
Pieter & Esther besloten dan ook hun trouwerij in twee afzonderlijke delen op te knippen. Zo vond hun burgerlijk huwelijk plaats op 17 april 2020, waar alleen zij als bruidspaar en wij als vier gezamenlijke ouders bij aanwezig konden zijn. 
Om toch ook Gods Zegen alvast te vragen over hun huwelijk, heeft het bruidspaar er toen voor gekozen om in de kring van beide gezinnen met zijn achttienen Gods Zegen te vragen over hun huwelijk op 18 april 2020, in de knusse dorpskerk van het Friese Terkaple.

Kerkdienst in Easterein en feest in Westhem
En vandaag is het dan zover dat ook het tweede deel van hun trouwerij kan plaatsvinden. Rekening houdend met de geldende maatregelen in de strijd tegen Corona, kan vandaag in tegenstelling tot vorig jaar wel de kerkelijke huwelijksbevestiging in grotere kring worden gevierd, en ook een bruiloftsfeest in grotere kring is verantwoord, mits we ons houden aan een Corona-check vooraf, geldend voor alle bruiloftsgasten. Behalve deze toegangscheck ligt er ook een beperking op het maximaal aantal gasten dat aanwezig mag zijn in de beide trouwlocaties.
Vanmiddag beginnen we in de Martinitsjerke van Easterein, en daarna vindt de rest van het bruiloftsprogramma plaats in de Pollepleats van het eveneens in Fryslân liggende Westhem.

Kerkelijke huwelijksbevestiging in de Martinitsjerke van Easterein
Om 14:00 uur begint in de monumentale Martinitsjerke van Easterein de kerkdienst voor de kerkelijke huwelijksinzegening van Esther & Pieter. 
Voorganger van deze huwelijksbevestiging is dominee Jaap Overeem uit Stiens, en deze kerkdienst vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van de kerkenraden van Sneek en Stiens, van de beide Protestantse Gemeenten waaruit de beide echtelieden afkomstig zijn.
Dat voor Pieter & Esther als uitvoerende musici muziek in de kerkelijke viering belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat de muzikale omlijsting van deze huwelijksdienst wordt verzorgd door de muziekband van Pieter en door Esthers fanfare-orkest CMV Harmonie van Sneek, onder leiding van haar dirigent Arend Gerds.
Als wij als gezamenlijke ouderparen samen met het bruidspaar, de predikant en kerkenraadsleden de kerkzaal in komen, stopt de band met spelen en speelt de Harmonie 'To the ones we love'.
De overdenking van dominee Overeem volgt na de bijbellezingen uit Hooglied en over de bruiloft te Kana uit het bijbelboek Johannes.  
Trouwtekst uit Hooglied 8: vers 6 en 7
Een bijzonder moment in deze viering is na de verkondiging het muziekstuk 'And there I find You', voor dit bruidspaar speciaal gecomponeerd door de eigen dirigent, en nu als de première uitgevoerd door het muziekkorps waar Esther al vele jaren bij speelt.
Pieter & Esther spreken hun beider huwelijksgeloften jegens elkander uit, en daarna wordt hun huwelijk door dominee Jaap Overeem ingezegend. Vervolgens vindt achtereenvolgens de aanbieding plaats van de huwelijksbijbel door de Protestantse Gemeente van Sneek, en de huwelijkskaars door de Protestantse Gemeente van Stiens.
Er wordt gebeden en gedankt, we luisteren naar de muziek van de band en van het korps en we zingen tot slot samen het 'U zij de glorie'.

Trouwfeest in de Pollepleats van Westhem
Na de kerkelijke huwelijksinzegening gaan we met zijn allen van Easterein naar de Pollepleats in Westhem, waar de rest van alle trouwfeestelijkheden zullen plaatsvinden. Door een zonovergoten Fryslân rijden we allen via Blauwhuis naar Westhem.
Als alle gasten vanuit de kerk zijn gearriveerd in de Pollepleats wordt de bruidstaart aangesneden door het bruidspaar, en als zij daarvan een stuk gegeten hebben, worden ook alle aanwezige gasten uitgenodigd om samen met het bruidspaar het feestgebak te nuttigen.
Rond het avonduur wordt het warm buffet geopend, dat is verzorgd door de Pakistaanse vrienden van Esther & Pieter: Nasir & Shabana uit Stiens, die behalve het buffetdiner ook hun foodtruck van Lahore Catering hebben meegenomen, zodat er een ruime keus is om te genieten van al het lekkers van het buffet binnen en/of van de foodtruck die buiten bij de Pollepleats staat.
De rest van de feestavond wordt muzikaal omlijst door een discjockey, en ondertussen hebben alle bruiloftsgasten qua tijd en locatie ruim de gelegenheid om met elkaar het huwelijk van Pieter & Esther vrolijk met elkaar te vieren.
Om 1:00 uur wordt het feest in een grote kring rond de dansvloer afgesloten, met uitbundige muziek en het zichtbaar gelukkige bruidspaar in het midden op de dansvloer. 
Daarna gaan we opgewekt uiteen. De meeste gasten vertrekken dan naar elders, en de naaste familie en enkele vrienden blijven voor de komende korte nacht in de Pollepleats, om hier te overnachten in de hotelkamers in de Pollepleats.
Morgenochtend staan we weer vroeg op, want na het ontbijt van 8:30 uur ruimen we alle feestattributen in de Pollepleats op om daarna om 10:30 uur allen vrolijk en dankbaar huiswaarts te keren. En wat zijn we voor Esther & Pieter en met zijn allen blij en gelukkig, nu we de trouwerij in twee tranches toch helemaal hebben mogen en kunnen afronden.

Geen opmerkingen: