zondag 19 april 2020

Dat de weg jullie tegemoet komt

Zaterdag 18 april 2020
Bruidspaar Esther & Pieter in Terkaple

Trouwen in Corona-tijd

Vandaag beleven we het tweede deel van het huwelijk van Esther & Pieter. Rekening houdend met alle verordeningen die van kracht zijn in de huidige Corona-crisistijd heeft het nieuwe bruidspaar het programma van hun trouwdag grondig gereorganiseerd naar een driedaags trouw-evenement, dat gisteren van start ging met het burgerlijk huwelijk, dat vandaag wordt voortgezet met een liturgische viering, en dat volgend jaar in mei zal worden afgerond met de kerkelijke huwelijksbevestiging en aansluitend het bruiloftsfeest.
Door de geldende noodverordeningen in den lande mogen de samenkomsten in dit huidige tijdsbestek immers alleen in zeer beperkte kring worden georganiseerd.

Beperkende maatregelen
Omdat ze toch nu willen trouwen, hebben Esther & Pieter samen met hun ceremoniemeesters en met vele anderen vormen gezocht en gevonden om overeenkomstig de huidige regelgeving twee belangrijke huwelijksceremonies nu wel te organiseren.
Gisteren het burgerlijk huwelijk, en vandaag een liturgische viering in de knusse dorpskerk van het Friese Terkaple, waar we in klein familieverband van wederzijdse gezinnen toch een zegen vragen over deze pas getrouwden.
Bij het tegenwoordig organiseren van bijvoorbeeld een huwelijk loop je aan tegen allerlei beperkende maatregelen. Zo krijgen aanstaande bruidsparen bij de gemeente De Fryske Marren bijvoorbeeld te horen dat deze Friese gemeente de van kabinetszijde beperkende maatregel van maximaal 30 aanwezigen in een trouwaccommodatie op eigen gemeentelijk initiatief nog verder terug heeft geschroefd van 30 naar 10 aanwezigen, en dan alleen in het Jouster gemeentehuis. Voor veel gezinnen betekent die extra beperking dat het onmogelijk is dat eigen gezinsleden bij de burgerlijke huwelijkssluiting aanwezig mogen zijn. Het zij zo, maar wij blijven daarentegen positief denken en handelen.

De kerk van Terkaple is correct ingericht en prachtig versierd voor de viering

Denken in mogelijkheden
Anderen gaan echter - en gelukkig - met een aanstaand bruidspaar juist op zoek naar een zo royaal mogelijke ruimte binnen de vastgestelde kaders van wat wel is toegestaan.
Dit bruidspaar ervoer dat het de kerk van Terkaple en dominee Jaap Overeem waren die in mogelijkheden mee gingen denken met hen, en die met een positieve insteek met het aanstaande bruidspaar op zoek gingen naar wat wel mag en wat wel kan, zij het met recht binnen alle beperkende maatregelen.
En zo mag dit bruidspaar en mogen de naaste familieleden het vandaag beleven dat we in de prachtig versierde kerk van Terkaple een liturgische huwelijksviering mogen vieren onder leiding van de Stienser predikant dominee Jaap Overeem.
Op voortreffelijke wijze is in de kerkzaal van Terkaple een opstelling gekozen waarbij de diverse kleine gezinsclusters bijeen kunnen zitten, waarbij de regel van anderhalve meter afstand tussen de afzonderlijke gezinnen ruimschoots kan worden gehanteerd. Door een goede logistiek van binnenkomst, wisselen van sprekers en van uitgaan kan ook bij die nodige verplaatsingen aan alle regels prima worden voldaan. De ceremoniemeesters houden daarbij de regie in handen, en de aanwezige genodigden volgen dat correct op. Zo kunnen wij onbezorgd en wel degelijk ook vrolijk vieren.

Fleurige start
In Sneek en in Feinsum maken respectievelijk bruid en bruidegom zich vanmorgen vroeg klaar voor deze gedenkwaardige dag.
Als Pieter in trouwkostuum klaar staat, rijden Durkje en ik met hem van Feinsum naar Gau, waar we eerst het bruidsboeket en de trouwcorsages afhalen bij de bloemist.
Daarna rijden we tegen half tien naar Sneek, waar bruid Esther haar bruidegom Pieter ontvangt, en waar zij zichtbaar genieten van elkaars prachtige bruidskledij.
Het bruidspaar gaat dan met de fotografe op stap voor een fotoshoot op diverse locaties in Sneek, en wij zijn in afwachting van het middagprogramma dat over enkele uren in Terkaple zal plaatsvinden.

Viering in de kerk van Terkaple
Om 13:00 uur zijn alle gasten na de nodige desinfecterende handelingen de kerkzaal binnengegaan en hebben plaatsgenomen op hun aangegeven zitplaats.
Bij het klinken van muziek komt het bruidspaar de kerkzaal binnen, en neemt plaats op de plek die voor hen speciaal in ingericht in het koor van de kerk.
De ceremoniemeester en dominee Jaap Overeem heten alle gasten achtereenvolgens hartelijk welkom, waarna deze viering wordt geopend met gebed.
Het bruidspaar heeft met de ceremoniemeesters ervoor gezorgd dat alle niet aanwezige familieleden en vrienden en kennissen deze viering gelijktijdig kunnen meebeleven middels een livestream video.

Samen eten: ontmoeting en gemeenschap
Deze livestream wordt nu even stopgezet, omdat onze viering begint met een zogenoemde 'heilige maaltijd', die is verzorgd door Lahore Catering uit Stiens, gerund door de geliefde Pakistaanse vrienden van het bruidspaar. Alle aanwezigen genieten in deze gezellige setting van heerlijke Pakistaanse maaltijdcomponenten. Alle eten en drinken inclusief al het benodigde gerei was voorafgaand aan deze viering al uitgeserveerd op de afzonderlijke zitplaatsen, dus een ieder kan op de eigen zitplaats nu genieten van de maaltijd.
Maaltijden zijn in de Bijbel veelal het symbool van een betekenisvolle ontmoeting. Met een maaltijd vier je de gemeenschap, en dat is wat wij hier in Terkaple vanmiddag met volle overgave doen.

Toon mijn liefde, aan de ander
Na deze maaltijd gaan we verder met de viering.
Eerst krijgen de ouders van Esther het woord om zich met goedbedoelde adviezen te richten tot het bruidspaar. Aan het eind van deze toespraak bieden zij een prachtige, zelfgemaakte trouwquilt aan, overeenkomstig de traditie ven de Amerikaanse Mennonieten (de Amish); een indrukwekkend mooie quilt, bestaande uit een groot aantal afgebeelde trouwringen.
Aansluitend krijgen Durkje en ik het woord om als ouders het jonge paar iets uit - ook - eigen ervaring te vertellen over hoe je de liefde voor elkaar hoofd, hart en handen & voeten kunt geven in het dagelijkse samen-leven. Wij vertellen over tijd nemen voor elkaar en aandacht schenken aan elkaar, over het spreken met positieve woorden, over het zorgen voor lichamelijke aanraking, over het elkaar schenken van cadeau's, en over het dienstbaar zijn voor elkaar en voor anderen, bijvoorbeeld middels: insluiting, samenwerking en zorgzaamheid.
Aansluitend zingt Pieter bij zijn gitaar - en mede begeleid door Janneke - het prachtig en bruid-ontroerende lied:
Toon mijn liefde, aan de ander
dien de ander, zo heb ik ook jou liefgehad.
Heb elkaar lief, wat er ook gebeurt,
dien de ander, zo heb ik ook jou liefgehad.

Verwachtingsvol leven
Daarop volgt een gebed, en lezen achtereenvolgens de beppe van Esther en de ceremoniemeester de Friestalige en Nederlandstalige versie uit het evangelie van Lucas (3:15-16).
Dominee Jaap Overeem geeft een toelichting op deze bijbeltekst over Johannes de Doper, die handelt over een volk dat vol verwachting was.
Na deze uitleg leggen ten overstaan van de voorganger en met ons allen als getuige de bruid en bruidegom hun trouwgelofte jegens elkaar af.
'Omkesizzer' Elwin komt daarna naar voren met de twee trouwringen in een van inscriptie voorziene boomstamschijf, waarna de beide echtelieden elkaar de trouwring om de vinger schuiven.
Daarna zingen Pieter en Janneke met hun gitaarbegeleiding het gebed 'Onze Vader', waarbij ook de woorden klinken van:

Uw goedheid kent geen einde, 
U bent trouw in elk moment."

De aanwezige nieuwe Paaskaars van deze kerk heeft nog niet gebrand, dus het Paasfeest is hier in deze kerk nog niet gevierd. Ook de oude Paaskaars brandt vanmiddag niet, maar de viering wordt wel vervolgd met het door dominee Overeem voorlezen van het Paasevangelie. Ook al weer zo'n tekst waarin het woord 'verwachting' centraal staat.
Vanmiddag klinkt dat woord verwachting dan ook door in deze viering, die vooraf gaat aan de kerkelijke huwelijksbevestiging die pas volgend jaar mei zal gaan plaatsvinden, als hopelijk de Corona-crisis voorbij zal zijn; een kwestie van hoop en toch ook van verwachting.


Zoete afsluiting
Met een dankgebed sluit dominee Jaap Overeem daarna deze trouwceremonie af.
En dan volgt het zogenoemde taartmoment. Vandaag niet het aansnijden van de gebruikelijke bruidstaart, maar het eten van prachtig gedecoreerde cupcakes, die door een vriendin van Esther allemaal vooraf zijn gemaakt, verpakt in afzonderlijke gebaksdoosjes, die vooraf alle op de tafeltjes van onze zitplaatsen zijn gezet, opdat wij die nu kunnen openen. Het bruidspaar deelt de eerste cupcake, en dan mogen ook wij deze viering feestelijk afsluiten met het nuttigen van onze eigen cupcake.

Harmonie en geluk
Tot slot gaan alle aanwezigen op gepaste afstand achter het bruidspaar aan naar buiten, waar in de stralende zon een aantal leden van de Sneker Harmonie zich in een lange rij op gepaste afstand van elkaar hebben opgesteld, om bij het uitgaan van de kerk het bruidspaar met het muziekstuk van 'Daar komt de bruid' muzikaal te feliciteren. Esther - die lid is van deze Sneker Harmonie - en Pieter nemen deze blaasmuziek in grote dank aan.
Als de laatste klanken hebben geklonken en de harmonie met een welverdiend applaus van ons allen is bedankt, neemt de bruidsfotografe de gelegenheid te baat om hier op deze mooie Friese dorpslocatie in wisselende samenstellingen de fotoshoot te maken van het bruidspaar met alle aanwezigen.
We zien dankbaar terug op deze twee prachtige trouwdagen, en zijn dankbaar dat wij met zijn allen het leven en de liefde hebben mogen vieren, ook in deze spannende en soms toch ook verdrietige tijd, maar bovenal Gods Zegen en het geluk ervarend van al het goede dat ook in deze tijd ons in de schoot wordt geworpen.

Broer Jan Wijbe en zus Baukje gelukkig met het blijde bruidspaar 

Geen opmerkingen: