vrijdag 17 april 2020

Een bijzondere huwelijkssluiting

Vrijdag 17 april 2020
Bruidspaar Esther & Pieter

Trouw-feest in fasen
Als er een trouwdag is die in veel opeenvolgende scenario's is georganiseerd, dan is het deze wel.
Maanden geleden ontvingen we van Pieter & Esther al een zogenoemde 'Save the Date'-bericht, op het moment dat dit kersverse echtpaar de organisatie van hun huwelijk op hoofdlijnen rond had. Vanaf dat moment kon het finetunen beginnen, om de trouwdag van 18 april 2020 letterlijk en figuurlijk goed op de kaart te zetten.
Later kwam de officiële trouwkaart, waarop het hele dagprogramma op de locaties in Terkaple, Easterein en Westhem staat beschreven.
En daarna viel door de overheidsmaatregelen in het kader van de Corona-crisis de organisatie van deze trouwdag in duigen.
Om een lang verhaal kort te maken: het moest allemaal anders, want wat het aanstaande bruidspaar graag wilde, mag niet en kan nu niet, dus het hele programma moest worden uitgesteld en/of aangepast.
Gekozen werd voor een aanpassing met uitstel, waarbij in deze week twee ceremonies in kleine kring worden gehouden, en volgend jaar twee ceremonies worden georganiseerd, waar alle aanvankelijk genodigden dan allen wel welkom zijn.
Volgend jaar dus groot feest, en dit jaar klein, maar toch ook wel feest; trouwfeest!

In klein verband
Vanmorgen arriveren Durkje en ik als vader en moeder van de bruidegom bij het gemeentehuis van de Friese gemeente De Fryske Marren te Joure, waar straks de officiële huwelijkssluiting zal gaan plaatsvinden.
Even later arriveert ook het bruidspaar Pieter & Esther met Esther haar ouders, en daarmee is de groep compleet, die vanmorgen aanwezig mag zijn bij de huwelijkssluiting door bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, de heer Jelle Wesselius.
De bode van de gemeente ontvangt ons buiten bij de ingang van het gemeentehuis. Haar blauwe hygiëne-handschoentjes wijzen ons de weg naar de statafel in de ontvangsthal van het Jouster gemeentehuis, waar we eerst onze handen dienen te ontsmetten.
Voor deze bijzondere huwelijkssluiting is de gemeentelijke Raadszaal omgebouwd tot trouwzaal, waar de trouwambtenaar al achter zijn lessenaar klaar staat, ons ontvangt, en met ons afstemt waar wij als wederzijdse ouders en als bruidspaar plaats kunnen nemen, daarbij de momenteel geldende RIVM-richtlijnen in acht nemend.

Personal touch
Trouwambtenaar Wesselius heet ons welkom, en benoemt bij aanvang van deze officiële trouwceremonie dat dit zowel voor het gelukkige bruidspaar, als voor ons als wederzijdse ouders en ook voor hem als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand toch wel een heel bijzondere dag is, in een voor ons allen buitengewoon aangepaste setting. Toch gaan we met zijn allen er een mooie bijeenkomst van maken, want dat gunnen we het bruidspaar natuurlijk allen van harte, en we weten nu al zeker dat dit vanwege de extreme context een onvergetelijk huwelijksceremonie gaat worden.
De trouwambtenaar begint deze formele bijeenkomst met een toespraak, waarin hij op heel mooie wijze gebruik maakt van de input die de aanstaande echtelieden hem in de voorbereidingsfase hebben meegegeven. Zo horen wij wat Pieter hem over zijn bruid Esther heeft ingefluisterd, en luisteren wij naar wat Esther over haar bruidegom heeft aangedragen aan de trouwambtenaar.
We genieten allen van de mooie wijze waarop hij voorafgaand aan het ceremoniële deel zijn woorden kiest, en hebben groot respect voor de persoonlijke woorden en gevoelens die hij in deze intieme setting van maar zeven personen in deze grote raadszaal met ons deelt. Deze personal touch geeft een bijzondere kleur aan deze inleiding op het huwelijk.


Huwelijkssluiting
Daarna vindt het officiële gedeelte van de huwelijkssluiting plaats. Bruidegom en bruid geven elkaar van harte hun Ja-woord, waarmee dit huwelijk van deze geliefden officieel is gesloten.
Dat wordt direct daarop vastgelegd in de trouwakte, die achtereenvolgens door het bruidspaar, door beide wederzijdse ouders en tenslotte door de trouwambtenaar met hun handtekening wordt bevestigd.
Dan is het moment aangebroken dat het kersverse bruidspaar het mooie trouwboekje van deze burgerlijke gemeente krijgt uitgereikt.
Heel bijzonder is dat de trouwambtenaar in het kader van zijn slottoespraak het bruidspaar een mooi lied toezingt; wat door ons allen buitengewoon wordt gewaardeerd. Heel mooi dat hij met deze zo persoonlijke noot een onvergetelijke element toevoegt aan de huwelijkssluiting van onze (schoon)dochter & (schoon)zoon: Esther & Pieter. De ambtenaar had ons er eerder in zijn eerste toespraak al op gewezen: zodra de echtelieden in de echt zijn verbonden, krijgen wij als wederzijdse ouders er een lieve dochter en een lieve zoon bij, en daar worden wij als ouders heel gelukkig van. Het is mooi om ervan overtuigd te zijn dat onze zoon en dochter hun wederzijdse liefde vandaag met dit huwelijk bezegelen.



Echtpaar
In de gelegenheidstrouwzaal nemen we hartelijk afscheid van elkaar, en dan wandelen we met het nieuwe bruidspaar naar buiten, maar pas nadat wij bij het verlaten van de ontvangsthal van het gemeentehuis ook weer onze handen hebben ontsmet.
Buiten staan vriendinnen het bruidspaar op te wachten, om op RIVM-gepaste afstand het bruidspaar hartelijk te feliciteren met hun pas gesloten huwelijk.
Daarna nemen we afscheid van elkaar, om in onze auto's het parkeerterrein van het Jouster gemeentehuis te verlaten.
Deel één van deze huwelijkssluiting is achter te rug. Het bruidspaar is voor de wet nu officieel een echtpaar, en dat zullen we hierna nog op feestelijke wijze onderstrepen met de bijeenkomsten die hierop nog zullen volgen.



Geen opmerkingen: