vrijdag 24 januari 2020

Derde Trail-dag van de Instellingstoets 2020

Donderdag 23 januari 2020
Plenaire terugkoppeling van de visitatiecommissie in NHL Stenden Hogeschool

















Verkennend en Verdiepend Onderzoek
Zo'n zes jaar geleden werden de voormalige hogescholen 'Stenden Hogeschool' en 'NHL Hogeschool' gevisiteerd in het kader van de zogenoemde Instellingstoets Kwaliteitszorg. Eenmaal per zes jaar worden hogescholen en universiteit die dat wensen, bezocht door een visitatiepanel, teneinde te onderzoeken of binnen de onderzochte hoger onderwijsinstelling de gehanteerde kwaliteitszorg verzekert dat de eigen visie op goed onderwijs wordt gerealiseerd. Daarnaast wordt onderzocht of de betreffende universiteit of hogeschool duurzaam werkt aan ontwikkeling en verbetering.
Onze betrekkelijk nieuwe fusiehogeschool 'NHL Stenden Hogeschool' heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatiecommissie verzocht om nu óók op die voorgeschreven kwaliteit te worden beoordeeld.
In het kader daarvan is NHL Stenden Hogeschool in de maand november 2019 al twee dagen bezocht door een visitatiepanel van onafhankelijke en gezaghebbende experts, die de kwaliteitszorg en de kwaliteitscultuur van onze hogeschool onderzoeken. De eerste twee 'verkennende' dagen van de voorgeschreven vijf onderzoeksdagen vonden plaats op 26 november 2019 en 27 november 2019. De resterende drie 'verdiepende' onderzoeksdagen (ook wel Trail-dagen genoemd) vinden eergisteren, gisteren en vandaag plaats in onze hogeschoolvestiging te Leeuwarden.

Trail Kwaliteitsafspraken
In de visitatiedag van vandaag staat de Trail 'Kwaliteitsafspraken' centraal. In deze trail vindt de Planbeoordeling plaats op de zogenoemde Kwaliteitsafspraken van onze hogeschool.
Aan de hand van ons hogeschoolplan 'Leren in kwaliteit: Kwaliteitsafspraken en inzet studievoorschotmiddelen 2019-2024' met daarbij een aantal onderliggende bewijsdocumenten in de documentenkamer gaat het visitatiepanel in de panelkamer vandaag in gesprek met allerlei gespreksgroepen, om te verifiëren of ons plan voldoet aan de criteria die de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft gesteld.
De visitatiecommissie spreekt vandaag achtereenvolgens met het College van Bestuur. met Medezeggenschapsvertegenwoordigers, met leden van onze Raad van Toezicht en met vertegenwoordigers van academies en centrale diensten van onze hogeschool.

Ondersteuning van collega's en panelleden
Gedurende de hele dag begeleid ik samen met een groep collega's alle bovengenoemde groepen in zogenoemde briefingsessies alvorens zij gevisiteerd worden, en vervolgens in debriefingsessies nadat hun panelgesprek heeft plaatsgevonden. Daarmee doen we ons best om ervoor te zorgen dat het visitatiepanel alle informatie krijgt die de commissie nodig heeft om tot een welbeargumenteerd oordeel te komen over de kwaliteit van ons plan inzake Kwaliteitsafspraken.
Na alle vier panelgesprekken van elk een half uur of drie kwartier sluit het visitatiepanel haar onderzoek af met een besloten paneloverleg.
Aansluitend volgt een gesprek van ons College van Bestuur met het visitatiepanel, handelend over de Instellingstoets Kwaliteitszorg en over de Kwaliteitsafspraken; en na nog eens een besloten paneloverleg volgt tenslotte de plenaire terugkoppeling van het visitatiepanel aan de hogeschool, waarbij alle deelnemers van deze visitatiedagen en ook alle andere medewerkers en studenten van onze hogeschool welkom zijn.

Geen opmerkingen: