vrijdag 29 november 2019

Eerste dag van de Instellingstoets Kwaliteitszorg van NHL Stenden Hogeschool

Dinsdag 26 november 2019 
De gesprekskamer voor briefings & debriefings is gereed voor de visitatie



















Periodieke kwaliteitskeuring

Om aan haar wettelijke taak te voldoen, laat NHL Stenden Hogeschool eenmaal per zes jaar de kwaliteit van elke opleiding van onze hogeschool keuren door een onafhankelijk visitatiepanel van gezaghebbende experts. Met haar bijna 120 verschillende opleiding voor Associate degree, Bachelor degree en Master degree betekent dit dat er elk jaar gemiddeld zo'n 20 opleidingen van NHL Stenden Hogeschool grondig worden gekeurd, teneinde voor de daarop volgende zes jaren het accreditatie-keurmerk te verdienen.
Onze hogeschool laat niet alleen haar afzonderlijke opleidingen keuren, maar ook de hele instelling voor hoger beroepsonderwijs wordt eenmaal in de zes jaar in het kader van de Instellingstoets Kwaliteitszorg gekeurd. Die vijf dagen durende keuring vindt deze maal plaats in december 2019 (in 2 dagen) en vervolgens in januari 2020 (gedurende 3 dagen).

Zelfevaluatie
Vandaag en morgen zijn de eerste twee dagen van zo'n Instellingstoets, die wordt uitgevoerd door een internationaal samengesteld visitatiepanel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.
De visitatiecommissie heeft van NHL Stenden Hogeschool vooraf een Zelfevaluatierapport ontvangen en komt vandaag en morgen bij ons op visitatie om in het zogenoemde Verkennende bezoek te verifiëren of de resultaten van deze zelfevaluatie overeenkomen met de onderliggende kwaliteitsdocumenten, en met wat de gespreksdeelnemers hen vandaag en morgen vertellen over hun ervaringen binnen en de resultaten van onze hogeschool.

Visitatie
Vanmorgen vroeg zijn de visitatiekamers in het Leeuwarder Stenden Hotel gereed voor de eerste visitatiedag van vandaag. Er is een dubbele zaal ingericht voor het visitatiepanel, waarin in de ene kamer alle voor visitatie belangrijke hogeschooldocumenten ter inzage liggen, en een andere kamer, waarin de panelgesprekken vandaag en morgen zullen plaatsvinden. De derde zaal is de zogenoemde (de)briefingszaal, waarin ik de komende twee dagen samen met een groep collega's zal zorgen voor de opvang en ondersteuning van alle gespreksdeelnemers, die vandaag en morgen in panelgesprek zullen gaan en zijn geweest met de visitatiecommissie.
Vandaag spreekt het visitatiepanel onder andere met het College van Bestuur, met studenten, docenten, teamleiders, directeuren, stafmedewerkers, en met leden van de Raad van Toezicht.
De focus ligt vandaag vooral op de twee beoordelingsstandaarden van de Instellingstoets Kwaliteitszorg: (1) Visie & Beleid en (2) Uitvoering.

Geen opmerkingen: