vrijdag 29 november 2019

Tweede dag van de Instellingstoets Kwaliteitszorg van NHL Stenden Hogeschool

Woensdag 27 november 2019 
Kwaliteit - om met elkaar te delen














Vervolgverkenning

Gisteren zijn we binnen NHL Stenden Hogeschool begonnen met de zogenoemde Instellingstoets Kwaliteitszorg, waarmee we de kwaliteit van onze hogeschool laten beoordelen door een onafhankelijk visitatiepanel van gezaghebbende experts. Dat doen we onder andere om ook voor de komende zes jaren weer het accreditatie-keurmerk te verdienen.
De vijf dagen durende keuring vindt deze maal plaats in december 2019 (in 2 dagen; gisteren en vandaag) en vervolgens in januari 2020 (gedurende 3 dagen).
Gisteren is de visitatiecommissie begonnen met haar zogenoemde Verkennende bezoek, en vandaag wordt die fase afgerond.

Evalueren, monitoren en ontwikkeling
Ook vandaag zorg ik er samen met een groep collega's voor dat de opeenvolgende gespreksgroepen worden ontvangen en begeleid naar hun panelgesprek, waarna ze weer bij ons terug komen om even na te praten, alvorens ze weer verder gaan met hun werkzaamheden binnen of buiten de hogeschool.
Vandaag spreekt het visitatiepanel onder andere met het College van Bestuur, met studenten, docenten, teamleiders, directeuren, stafmedewerkers en met leden van de medezeggenschapsraden.
De focus ligt vandaag vooral op de laatste twee beoordelingsstandaarden van de Instellingstoets Kwaliteitszorg: (3) Evalueren & Monitoren en (4) Ontwikkeling.

Verkennend bezoek
Evenals gisteren passeert per beoordelingsstandaard een groep van zo'n 10 gespreksdeelnemers de revue, die alle op een of andere wijze zijn verbonden aan één van de veertien academies van onze hogeschool. Aan het eind van deze tweedaagse heeft het visitatiepanel - elke keer aan de hand van één van de vier standaarden - in elk geval vier van de veertien academies doorgelicht, waarmee de visitatiecommissie in deze verkenningsfase al een mooie doorsnee krijgt van de wijze waarop wij binnen NHL Stenden Hogeschool vorm en inhoud geven aan zaken als: missie, visie, strategie, beleid, onderwijsconcept, zwaartepunten, internationalisering, borging & monitoring, kwaliteit, en aan ontwikkeling en verbetering van ons onderwijs, onderzoek en dienstverlening.

Systeem Kwaliteit
Gisteren kreeg het panel aan het begin van de eerste visitatiedag al een presentatie aangeboden over het kwaliteitszorgsysteem van onze hogeschool, en vandaag en morgen en in januari aanstaande kan dat systeem voor kwaliteit helpen bij de beoordeling van de kwaliteit van onze hogeschool.
De deelnemers van de gesprekken krijgen na afloop van hun debriefing een attentie als dank aangeboden. Het is een reep chocolade, met een bij deze visitatie passende wikkel, waarmee alle betrokkenen hartelijk worden bedankt voor hun medewerking en voor het 'delen van kwaliteit'. 
Aan het eind van de dag krijgt ons College van Bestuur een terugkoppeling van het visitatiepanel, en deelt de visitatiecommissie mee welke zogenoemde 'trails' centraal zullen staan in het drie dagen durende Verdiepende onderzoek, dat volgens planning in januari 2020 zal gaan plaatsvinden.

Geen opmerkingen: