vrijdag 24 januari 2020

Eerste Trail-dag van de Instellingstoets 2020

Dinsdag 21 januari 2020
Documentenkamer Instellingstoets Kwaliteitszorg NHL Stenden Hogeschool

















Verkennend en Verdiepend Onderzoek

Zo'n zes jaar geleden werden de voormalige hogescholen 'Stenden Hogeschool' en 'NHL Hogeschool' gevisiteerd in het kader van de zogenoemde Instellingstoets Kwaliteitszorg. Eenmaal per zes jaar worden hogescholen en universiteit die dat wensen, bezocht door een visitatiepanel, teneinde te onderzoeken of binnen de onderzochte hoger onderwijsinstelling de gehanteerde kwaliteitszorg verzekert dat de eigen visie op goed onderwijs wordt gerealiseerd. Daarnaast wordt onderzocht of de betreffende universiteit of hogeschool duurzaam werkt aan ontwikkeling en verbetering.
Onze betrekkelijk nieuwe fusiehogeschool 'NHL Stenden Hogeschool' heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatiecommissie verzocht om nu óók op die voorgeschreven kwaliteit te worden beoordeeld.
In het kader daarvan is NHL Stenden Hogeschool in de maand november 2019 al twee dagen bezocht door een visitatiepanel van onafhankelijke en gezaghebbende experts, die de kwaliteitszorg en de kwaliteitscultuur van onze hogeschool onderzoeken. De eerste twee 'verkennende' dagen van de voorgeschreven vijf onderzoeksdagen vonden plaats op 26 november 2019 en 27 november 2019. De resterende drie 'verdiepende' onderzoeksdagen (ook wel Trail-dagen genoemd) vinden vandaag, morgen en overmorgen plaats in onze hogeschoolvestiging te Leeuwarden.

Trail Past Performance
In de Verdiepende visitatiedag van vandaag staat de Trail 'Past Performance' centraal. In deze trail wordt aan de hand van vier opleidingen van drie academies de uitvoering in ‘de lijn’ door alle lagen van de organisatie heen gevolgd. Een trail die kijkt naar de opvolging van kwaliteitszorg van opleidingen noemen we een vertikale trail.
Aan de hand van een Zelfevaluatierapport met daarbij een groot aantal onderliggende bewijsdocumenten in de documentenkamer gaat het visitatiepanel de hele dag in gesprek met allerlei gespreksgroepen, om te verifiëren of wij doen wat we beloven, en of de kwaliteit van onze governance aan de maat is; kortom: of wij als hogeschool 'in control' zijn.
De visitatiecommissie spreekt vandaag achtereenvolgens met het College van Bestuur, met medewerkers die verantwoordelijk zijn voor ons managementinformatiesysteem, en met Docenten en Studenten en Opleidingsmanagement over de effectiviteit van de kwaliteitszorg en het risicomanagement voor opleidingen.

Ondersteuning van collega's en panelleden
Gedurende de hele dag begeleid ik samen met een groep collega's alle bovengenoemde groepen in zogenoemde briefingsessies alvorens zij gevisiteerd worden, en vervolgens in debriefingsessies nadat hun panelgesprek heeft plaatsgevonden. Daarmee doen we ons best om ervoor te zorgen dat het visitatiepanel alle informatie krijgt die de commissie nodig heeft om tot een welbeargumenteerd oordeel te komen over de kwaliteit van onze hogeschool.
Na alle acht panelgesprekken van elk een half uur of drie kwartier sluit het visitatiepanel deze onderzoeksdag af met een besloten paneloverleg.

Geen opmerkingen: