zaterdag 11 mei 2013

Christelijke Kweekschool bij Dokkum

Zaterdag 11 mei 2013 
Ansichtkaart van de Christelijke Kweekschool bij Dokkum

















1911 - Eene Christelijke Kweekschool te Dokkum
De eerste vergadering van het 'Comité voor eene Kweekschool te Dokkum' tot oprichting van een Christelijke Kweekschool in Dokkum werd gehouden in 1908. Dat initiatief werd door het bestuur van de toen nog enige Friese Christelijke (Hervormde) Kweekschool in Leeuwarden vanwege concurrentieoverwegingen niet in dank aanvaard.
Toch kreeg Dokkum haar kweekschool. In 1909 werd een bestuur benoemd en werd besloten tot de oprichting van een christelijke kweekschool voor de opleiding van leerkrachten in het lager onderwijs. In 1911 werd de Christelijke Kweekschool te Dokkum geopend.

1922 - Christelijke Kweekschool bij Dokkum
In 1919 zoekt het bestuur van deze kweekschool een bouwterrein voor de bouw van een nieuw schoolgebouw, omdat de huurperiode van de toenmalige school aan de Oostersingel in Dokkum in 1920 zou aflopen. Het schoolbestuur krijgt van de verenigingsleden volmacht om voor 80.000 gulden een nieuw kweekschoolgebouw te bouwen (met een bouwkapitaal van 20.000 gulden en een lening van 60.000 gulden).
In juni 1922 start de bouw en al in december 1922 vindt de opening van de nieuwe kweekschool plaats. De nieuwe Christelijke Kweekschool bij Dokkum is dan voor bijna 40 jaar daarna gevestigd in de Kweekschoolbuurt van Aalzum, aan de noordzijde van Dokkum. Het bouwbudget werd met maar liefst 12.000 gulden overschreden, waardoor de betaling van de salarissen in september 1923 een probleem bleek te zijn.

1958 - CPA Claerkamp te Dokkum
In de vijftiger jaren groeit de kweekschool en wordt gedacht aan uitbreiding van het schoolgebouw. In 1958 wordt een lening gesloten van 1.000.000 gulden, voor de bouw van een nieuw schoolgebouw. Het oude schoolgebouw gaat in de verkoop voor 100.000 gulden, maar wordt uiteindelijk verkocht voor 55.000 gulden.
De nieuwe kweekschool wordt gebouwd aan de Birdaarderstraatweg te Dokkum. In 1962 krijgt die school de naam 'Claerkamp'. De naam kweekschool wordt vervangen door 'Pedagogische Akademie' en in het begin van de tachtiger jaren fuseert Claerkamp met de Christelijke Pedagogische Akademie (CPA) van Leeuwarden, die deel uit gaat maken van de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland (CHN), tegenwoordig Stenden Hogeschool.

2008 - Einde van school, schoolgebouw en schoolnaam
Claerkamp en ook de christelijke Pedagogische Academies van Drachten en van Sneek worden opgeheven en gaan op in de CHN, en dan resteert de naam 'Klaarkamp' alleen nog in de naam van een vergaderzaal van het CHN-Hotel Wyswert.
Het schoolgebouw van Claerkamp aan de Birdaarderstraatweg is enige jaren geleden afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor een appartementencomplex.
In het tegenwoordige Stenden University Hotel is de zaalnaam 'Klaarkamp' al enige jaren niet meer in gebruik.
Bijna 100 jaar na oprichting van de Christelijke Kweekschool van Dokkum zijn de kweekschool en het meest recente schoolgebouw en de schoolnaam verdwenen. Einde van bijna een eeuw christelijk opleidingsonderwijs voor het christelijk lager basisonderwijs in Noordoost-Fryslân.

Geen opmerkingen: