zondag 17 maart 2013

Nieuw vaandel voor Schutterij Sint Jacobus in Hunsel

Zaterdag 16 maart 2013
Het nieuwe vaandel van de Schutterij Sint Jacobus in Hunsel
Sint Jacobus als pelgrim & apostel
Op 14 augustus 2011 wandelden Durkje en ik op het Franse pelgrimspad richting Santiago de Compostela van Fourc├Ęs naar Eauze. Bij aankomst in Eauze bezochten we eerst de kathedraal Saint-Luperc. In een zijkapel van deze kathedraal maakten we een foto van een schilderij van Martine Saley, waarop Sint Jacobus staat afgebeeld als pelgrim en als apostel. In zijn rechterhand houdt de pelgrim zijn pelgrimsstaf met kalebas vast en op de linkerhand van de apostel ligt de opengeslagen Bijbel. Het verslag van deze wandeldag staat op mijn weblog.

Diefstal & brand
Dat verslag werd onlangs in het Limburgse Hunsel gelezen door een bestuurder van de Schutterij Sint Jacobus. In het contact dat we daarna met het bestuur van deze schutterij hadden, bleek dat de schutterij ernstig gedupeerd was door de diefstal van hun materiaal(aanhang)wagen, die werd gestolen nadat de schutterij had deelgenomen aan het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dat de dieven uit waren op de aanhangwagen, bleek later toen zo'n twintig kilometer verderop, nabij de Duitse grens, de verbrande resten werden gevonden van de inhoud van de materiaalwagen. Door deze diefstal en brand raakte de schutterij behalve haar trommels en een uniform ook haar 50 jaar oude vaandel kwijt. Dat vaandel was de trots van de schutterij.

De nieuwe trots
Er moest dus een nieuw vaandel komen voor de schutterij. In mijn weblogbericht had het schutterijbestuur mijn foto gezien van het genoemde schilderij van Sint Jacobus in de kathedraal van Eauze. Het schutterijbestuur wilde deze afbeelding van Sint Jacobus gebruiken om een nieuw vaandel te maken voor de Schutterij Sint Jacobus in Hunsel.
Vandaag kregen we als dank voor onze hulp een afbeelding toegezonden van dit schitterend mooie nieuwe vaandel, de nieuwe trots van de Schutterij Sint Jacobus te Hunsel. Van harte gelukgewenst met dit prachtige ontwerp van het nieuwe vaandel, en we hopen dat de schutterij van Hunsel haar nieuwe vaandel tot in lengte van jaren met trots zal dragen.

Geen opmerkingen: