zondag 3 maart 2013

Mapa turístico ~ Camino de Santiago

Zondag 3 maart 2013 
Cover van de Routekaart

Groeiend aanbod
Naarmate je op het pelgrimspad in het zuiden van Frankrijk dichter bij de Pyreneeën komt - waar de camino begint - zul je zien dat het aanbod van fiets- en wandelgidsen voor pelgrims steeds groter wordt. In boeken- en tijdschrijftenwinkels vind je in de grotere plaatsen in het zuiden van Frankrijk diverse routegidsen en routekaarten.
En als je dan op een gegeven moment de Pyreneeën bent overgestoken en op de Spaanse camino loopt, wordt aan dat aanbod ook nog eens het Spaanse assortiment toegevoegd.
De camino is trouwens wel zo goed bewegwijzerd, dat het heel goed mogelijk is om zonder routegids zonder al te veel omwegen de juiste route te blijven bewandelen.

Mapa turístico
Desalniettemin blijft het voor de pelgrim onderweg een geliefde activiteit om te checken of je onderweg nog betere of nog mooier route-documenten kunt vinden.
Eén van deze routedocumenten die Durkje en ik onderweg aantroffen in een boekwinkel, is de zogenoemde 'Mapa turístico' van de 'Camino de Santiago', ofwel de toeristische routekaart van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela.

Twee camino's
Deze routekaart geeft in een groene baan op de landkaart aan waar het Spaanse pelgrimspad langs gaat, richting Santiago de Compostela. Deze kaart toont twee camino's, te weten:
  • de Camino Francés: de 31 etappes van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela, over een afstand van 800 kilometer;
  • de Camino Aragonés: de 6 etappes van Somport naar Puente La Reina-Gares, over een afstand van 160 kilometer. 
Kruispunt Puente La Reina
Durkje en ik hebben de eerstgenoemde route  - de Camino Francés - geheel gelopen. Zo rond de vierde of de vijfde etappe kom je dan door de plaats Puente La Reina-Gares, het stadje met de schilderachtig mooie Middeleeuwse stenen brug.
Als je iets oostelijker de Pyreneeën wilt oversteken, zou je dus ook kunnen beginnen in Somport. Je steekt dan via de Somport-pas de Pyreneeën over en gaat dan eerst in zuidelijke richting naar het Spaanse Jaca, waarna je in westelijke richting verder gaat, en dan ten zuiden van Pamplona-Iruñia naar de plaats Puente La Reina-Gares loopt. In Puente La Reina-Gares stap je dan na ongeveer zes etappes over op de Camino Francés, om dan in westelijke richting verder naar Santiago de Compostela te lopen.

Accommodatiekaart
Als je de groene baan op de routekaart volgt, zie je in welke plaatsen je in elk geval accommodaties vindt om te slapen, zoals refugio's, hotels, hostals, herbergen en campings. Op de achterzijde van de kaart vind je een groot aantal adres- en contactgegevens van deze overnachtingadressen en van een aantal restaurants die je in de aangegeven plaatsen kunt vinden.
De kaart is te globaal om deze onderweg als routekaart te gebruiken. De op de achterzijde vermelde adressen en telefoonnummers zijn wel handig voor onderweg en verder geeft deze globale kaart in twee deelkaarten een mooi overzicht van de hele route van deze beide camino's.
Deze toeristenkaart doet zijn naam eer aan door op de kaart ook de belangrijkste toeristische attracties aan te geven, zoals monumenten, kerken, kloosters, kastelen, grotten, ruïnes en vliegvelden.

Geen opmerkingen: